Volodimir Zelenski i Thomas Bach

 HANDOUT Afp
OTVORENI POLITIČKI PRITISAK

Oformljena velika sportska koalicija: Hrvatska se protivi nastupu Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu

Više od 30 država potpisalo je zajedničku izjavu protiv nastupa ruskih i bjeloruskih predstavnika
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. veljača 2023. 23:10

Nema više puno ili nimalo okolišanja. Najmanje 30 državnih vlada, među kojima je i Vlada Republike Hrvatske - potvrđeno nam je i iz Ministarstva turizma i sporta - potpisalo je zajedničku izjavu, a s kojom je upoznat i Međunarodni olimpijski odbor, kojim se traži nastavak svakog daljnjeg sudjelovanja ruskim i bjeloruskim sportašicama i sportašima na svim sportskim nadmetanjima. Uključujući dakako i ljetne Olimpijske igre u Parizu za godinu i pol dana. Nadalje, kako smo upućeni, ovo je malo oštriji stav od prijašnjeg iz srpnja prošle godine kada se još načelno koketiralo s mogućnošću dopuštenja nastupa sportašima iz Rusije i Bjelorusije, ali pod neutralnim imenom i zastavom.

Sada se u priopćenju inzistira kako inzistira na tome da “...nema praktičnog razloga...” da MOO ukine zabranu ruskim i bjeloruskim sportašima sve dok je Ukrajina i dalje na udaru ruske vojske, te je izražena “snažna zabrinutost” oko uopće pomisli na izvedivost njihovog sudjelovanja pod neutralnom zastavom. Nadalje, oformljenja koalicija je naglasila da se sportašima dviju nacija ne bi smjelo dopustiti da se natječu sve dok MOO ne riješi “znatan nedostatak jasnoće i konkretnih detalja o primjenjivom modelu neutralnosti”.

U zajedničkom priopćenju 30-ak državnih vlada se ističe i sljedeće:

”Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvedivo da se ruski i bjeloruski sportaši natječu na neutralnoj osnovi budući da ih izravno financiraju i podupiru njihove države. Sve dok se djelotvorni model ‘neutralnosti’ ne utvrdi u detalje, ruskim i bjeloruskim sportašima ne bi se smjelo dopustiti povratak u natjecanje. Ujedno, postoji i jasna zabrinutost zbog jakih veza i povezanosti ruskih sportaša i ruske vojske. Međunarodni olimpijski odbor se mora pozabaviti pitanjima koja su identificirale sve zemlje i ponovno razmotriti svoj prijedlog. Rusija i Bjelorusija mogu otvoriti put potpunom povratku svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu samo s okončanjem rata koji su započele”, nedvosmisleno stoji u priopćenju 30-ak država.

Ovo je apsolutno dosad najžešći pritisak na Međunarodni olimpijski odbor i njezinog predsjednika Thomasa Bacha koji je zasad još bliži ideji da se ruskim i bjeloruskim sportašima dopusti nastup u Parizu 2024. godine, ali bez svoje zastave, himne, grba i ikakvog nacionalnog obilježja.

Priopćenje protuagresorske koalicije, čiji je član i Hrvatska, nadalje zahtijevaju i više od toga. Pariz jest kruna, ali se traži od svih svjetskih sportskih udruga, saveza da i dalje ne dopuste nastupanje na međunarodnim natjecanjima predstavnicima Rusije i Bjelorusije.

Sad će biti jako zanimljivo pratiti ponašanje Thomasa Bacha i Međunarodnog olimpijskog odbora. Njihovo je zasad prvo priopćenje sljedeće:

”Međunarodni olimpijski odbor cijeni konstruktivna pitanja u vezi s definicijom neutralnosti sportaša s ruskom ili bjeloruskom putovnicom, primjećujući da izričita zabrinutost za ljudska prava koju su izrazila dva posebna izvjestitelja Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, nije obrađena u priopćenju koalicije”. Iz Lausanne su također naglasili da bi sportaši trebali “u potpunosti poštovati Olimpijsku povelju”, što znači da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i pridržavali se Svjetskog antidopinškog kodeksa.

Države potpisnice priopćenja

Austrija, Velika Britanija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Irska, Italija, Japan, Južna Koreja, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luxembourg, Malta, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Romunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i SAD.

Na ovom popisu nema Australije, ali je glasnogovornik australske vlade kasnije priopćio da se i ta država u cijelosti slaže s priopćenjem, da na popisu nije tek administrativnom pogreškom. (dba)

Linker
18. svibanj 2024 17:34