Karlovački cener
 FACEBOOK/KARLOVAčKI CENER
Othrvali se koroni

Osmo izdanje Karlovačkog cenera u nešto skromnijoj verziji - najljepši poklon gradu za rođendan

U petak i subotu se održava se osmo izdanje jedne od najpopularnijih cestovnih utrka u Hrvatskoj
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. srpanj 2020. 14:30

Virus trčanja koji je posljednjih godina zarazio Hrvatsku donio nam je velik broj novih i atraktivnih utrka diljem zemlje. Među trkačima je jedna od najpopularnijih Karlovački cener koji se uspio othrvati puno ozbiljnijem virusu, onom koji je posljednjih mjeseci zarobio cijeli svijet.

Usprkos pandemiji, Cener će se održati i ove godine, u drugačijem terminu i u nešto skromnijoj verziji, prilagođenoj aktualnoj situaciji. No, najbitnije je da će povijesno središte Karlovca ponovno biti ispunjeno trkačima - u petak u revijalnom uvodu i u subotu u glavnoj priči. Promjena datuma omogućila je da se utrka ove godine održi u sklopu proslave Dana grada (13. srpnja), što joj daje dodatnu draž.

Osmo izdanje Karlovačkog cenera sastoji se od ukupno četiri utrke. Program kreće u petak u 19 sati Karlovačkom miljom, utrkom na simboličnih 1579 metara, u čast godine utemeljenja grada. Dan kasnije, ponovno u 19 sati, kreće elitna utrka na 10 km koju trče isključivo natjecatelji koji su prethodno svojim rezultatima, odnosno istrčanim zadanim vremenom, osigurali sudjelovanje.

U neka bolja vremena u ovoj bi utrci sudjelovali i vrlo kvalitetni strani trkači, poput lanjskog pobjednika Mosesa Kuronga iz Ugande, sudionika Olimpijskih igara u Riju, koji je s 28:30 postavio najbolje vrijeme ikad istrčano na 10 km na tlu Hrvatske. Nove okolnosti su smanjile broj stranih trkača, ali bit će ih opet dovoljno da utrku učine kvalitetnom.

U 20 sati je start glavne utrke na 10 km koja je otvorena za sve i samim time najmasovnija, a u sklopu nje će se trčati i štafeta. Ukupan broj sudionika u svim utrkama će biti oko 1000, a organizatori su poduzeli brojne zaštitne mjere, između ostaloga će startna ravnina biti podijeljena na zone, a u svakoj će biti ograničen broj ljudi.

Karlovački cener je, inače, prva utrka u Hrvatskoj koja je dobila status "Bronze Label" koji dodjeljuje Svjetska atletika (WA). Riječ je o prestižnom certifikatu u svijetu cestovnog trčanja kakav dobivaju samo one utrke koje ispunjavaju određenu razinu kvalitete i organizacije. Manje ih je od 200 u svijetu, a u Hrvatskoj ga, osim Cenera, ima još samo Zagrebački maraton.

Utrke s "labelom" trkačima donose i bolje bodove za renking Svjetske atletike, a time i za plasman na Olimpijske igre. S obzirom na situaciji, taj se "label" ove godine neće toliko osjetiti, uostalom WA je i privremeno suspendirao kvalifikacije za OI u Tokiju, ali u perspektivi nudi Karlovcu veliku priliku za podizanje utrke na još višu razinu.

Linker
25. travanj 2024 18:39