Soutello/AGIF/Shutterstock Editorial, USA TODAY Network/ ddp USA/, Ink Drop/Alamy/Profimedia, Damir Krajac/CROPIX
OLIMPIJSKE PROGNOZE

Ostvare li se ova predviđanja, Hrvatsku čeka rekordna berba olimpijskih medalja! Evo tko su favoriti

Sve to unatoč podatku da u Japan odlazimo s 58 predstavnika ili najmanjim brojem od Barcelone ‘92
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. srpanj 2021. 21:30

Skorašnje Olimpijske igre u Tokiju do čijeg nas početka dijele dva tjedna, neće biti samo jedinstvene u povijesti (prve u neparnoj godini i s 5 godina odmaka u odnosu na prijašnje), niti posve nespecifične (bez gledatelja i sa silnim ograničenjima kretanja sportaša). One su ujedno već sada izvanredno teške za ikakvo prognoziranje ishoda, sportskih rezultata, očekivanja. Nedvojbeno najnepredvidljivije ikada. Sumnjamo da baš trebamo navoditi razloge zašto je tomu tako.

Zaboravili teniski par

Vrijeme u kojem živimo već godinu i pol dana nije normalno, pa jednako tako niti uvjeti za pripreme, treninge i sva natjecanja u sportu nisu baš normalna. Dosad su sportašice i sportaši imali četiri godine ciljanog pripremanja za dovođenje u najbolju formu upravo u doba Igara. Ove godine... zaboravite na to. U Tokiju će uspjeti najbolji, ali najbolji u segmentu spoja kvalitete, sposobnosti u spoju s ludom srećom. Srećom da vas jedan virus zaobiđe ili da na baš svakom testiranju budete negativni, da ne pogriješi test. Pa opet, i u takvim uvjetima u ljudskoj je naravi i znatiželji, poigrati se malo s prognozama. Tako i onim o mogućim osvajačima medalja na OI. Proteklih godina, s naglaskom na posljednjih 12 mjeseci, nekoliko specijaliziranih portala se bavi ovom tematikom. Ne baš neutemeljeno odnosno na temelju različitih iz mjeseca u mjesec ažuriranih podataka, računalnih simulacija, uzimajući u obzir rezultate s posljednjih svjetskih prvenstava, kupova i liga, prvenstava kontinenata, relevantnih turnira i k tomu slično. Jedna od najcitiranijih takvih stranica je bestsports.com koja od gašenja olimpijskog plamena u Riju 2016. ažurira podatke za svaki sport u programu Tokija 2020.

image
Valent i Martin Sinković
DAMIEN MEYER/AFP/PROFIMEDIA

Ono što su oni pratili, izračunali, statistički i kompjutorski obradili, daje vrlo zanimljiv podatak za Hrvatsku. Po njima ispada da će naši sportaši i sportašice u Tokiju osvojiti - 15 medalja!? To bi bio rekord, za pet više nego u Riju i svrstao bi nas na 13. mjesto osvajača medalja. Sve unatoč podatku da u Japan odlazimo s 58 predstavnika ili najmanjim brojem od Barcelone ‘92. Jesu li u bestsport.com neupućeni ili su kroatofili, svakom dajemo za zaključiti, ali kada se pogledaju njihove projekcije hrvatskih medalja, one i nisu baš posve nemoguće. Neke su možda “nategnute”, poput primjerice čak 4 medalje u streljaštvu. Kamo sreće, ali da će se baš svi naši streljači (Pejčić, Gorša, Glasnović i Maričić) vratiti s medaljom... to mislimo da ne računaju ni u Hrvatskom streljačkom savezu. No, zato recimo nigdje nema tenisa u kojem se naš par (Mektić - Pavić, prvi na rejtingu ATP) doimlje kao “zicer” za jednu hrvatsku medalju. Ne znamo kako im je to promaknulo.

image
Ivan Kvesić (desno)
VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/PROFIMEDIA

Prognoza SN

Glede jedinog nam ekipnog predstavnika odnosno vaterpolske vrste, statistika je Barakudama “podarila” zlato! Po njima bi srebro pripalo Srbiji, a bronca Italiji. Kod pojedinačnih sportova prognoze se svode na broj medalja, ne i one koji bi osvojili, ali kada u gimnastici nama daju 1 zlato, to se po svemu odnosi na Tina Srbića. Svjetski prvak (2017.), pa doprvak (2019.), dvostruki europski doprvak (2019. i 2020.)... Nije baš dakle posve neutemeljeno. Baš kao ni srebro i bronca za taekwondo, što sigurno mogu i Mateja Jelić i Kristina Tomić. U atletici ne bi baš bio šok da zlato osvoji Sandra Perković. Za drugu atletsku nismo već sigurni, ali sve je moguće. U jedrenju dvije medalje bi mogle osvanuti oko vrata braće Fantela odnosno Tončija Stipanovića. U karateu imamo jednog samo predstavnika, Ivana Kvesića i njemu bestsport.com “daruje” zlato. Bio je svjetski prvak (2018.), europski prvak (2019.), pa brončani na EP (2019.). Ima kvalitetu za kolajnu, iako valja biti malo oprezniji. Na Igrama se kategorije spajaju, pa... Judašku medalju sigurno može osvojiti Barbara Matić, kao i veslačko zlato za koje su favoriti braća Sinković. Takva bi mogla biti opravdanja za računalno-statističku simulaciju bestsports.com.

No, ako nas pitate prognoza SN je - 7 kolajni! Ne pitajte boju, niti u kojem sportu. Možemo to ostaviti za koji dan kasnije. Bit će vremena za igre. Igre za tokijske Igre!

image
Sandra Perković
JIRO MOCHIZUKI/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Linker
05. svibanj 2024 08:39