Zagreb Patriots

POTPUNO DRUKČIJI SPEKTAKL

Ovo će biti jedna posebna priča! Zagreb Patriotsi protiv Beograd Blue Dragonsa za naslov najboljeg na Balkanu

‘Trudimo se raširiti svijest o ovom sportu na našim prostorima. Želimo sjediniti sve ljubitelje američkog ragbija‘
Piše: JL.Objavljeno: 10. srpanj 2022. 14:38

U nedjelju s početkom u 16 sati Zagreb Patriotsi će na stadionu NK Studentski grad ugostiti Beograd Blue Dragonse u sklopu finalnog ogleda Balkanske Football Lige, najprestižnijeg klupskog natjecanja footballa na ovim prostorima. Obje ekipe u finale ulaze neporažene, s po četiri pobjede iz isto toliko utakmica. Bit će to jedan od najvećih izazova Zagrepčanima, debitantima u ovom natjecanju, dok igrač i predsjednik Tomislav Katić u uoči najvažnije utakmice u godini otkriva pozadinu velike priče u kojoj su zaljubljenici u ovaj sport nadjačali sve prepreke u težnji ka savršenstvu.

- Balkanska liga osnovana je 2019. godine, ali zbog pandemije nismo mogli sudjelovati sve do ove sezone. Nisam iznenađen našim dosegom. Mnogi nisu prognozirali ovakav scenarij, ali ja od početka vjerujem i govorim da ćemo daleko stići - započeo je Katić, koji se ovim sportom bavi od 2006. godine, dok je 2018. postao je predsjednik Zagreb Patriotsa.

image

Zagreb Patriots

Kao što kaže, Patriotsi su izostali s prvih izdanja ove divizije. Ali samo fizički, glavom su već dugo unutra.

- Nismo gubili vrijeme. Tijekom pandemijskih godina posvetili smo se mlađim kategorijama i to se pokazalo kao ispravan put u pripremi za sve što se trenutno događa. Korona nas je skoro pokopala, ali na kraju smo izašli još jači - prisjetio se.

Balkanska liga je prioritet i predstavlja višu razinu footballa na ovim prostorima, a Patriotsi su za sad jedini hrvatski klub koji je uspio oformiti ekipu za višu razinu natjecanja, odnosno tackle verziju iliti "pravi" američki nogomet.

- Cilj ovog projekta je popularizirati sport i donijeti jake utakmice na naše prostore, gdje se još uvijek pretežno susrećemo s flag verzijom nogometa u kojoj ne obarate protivnika, već je cilj skinuti mu zastavicu prikačenu za bok. Zato smo u nacionalnoj ligi nastupali s juniorima i ostalim mlađim selekcijama, ta verzija služi nam da bismo pripremili igrače na tackle verziju i uveli ih u pravu priču. Iz istog razloga 2019. osnovali smo školu američkog nogometa. Iz nje potječe naša flag ekipa, što je uvertira za football kakav se igra u Balkanskoj ligi.

image

Zagreb Patriots

Pobjednici domaćeg prvenstva iz 2018. ove sezone nisu se kvalificirali u fazu doigravanja za prvaka, što Katić ne smatra neuspjehom jer u pozadini je - kako je i rekao - priprema za veće pothvate. Upravo takav slijedi u nedjelju. Momčad Patriotsa čine različiti profili ljudi, a spaja ih samo jedno - sportski duh.

- Tu su doktori, arhitekti, automehaničari, studenti, učenici... Naravno da im ovaj sport ne osigurava dovoljno da bi se od njega moglo živjeti. Kakav novac? Ovdje toga nema, ali ne može se riječima opisati što vam ovaj sport daje zauzvrat, to nije materijalno niti itko to traži. Unatoč tomu, unatoč svim ostalim poteškoćama uspijevamo se držati na životu i stvarati super priču, svi smo na treninzima jer znamo koliko nam se uloženo vrijeme može vratiti. To je sport u kojem vlada neizmjerno poštovanje, a istovremeno je grub i atraktivan. Zaista miks svega. Posebice je izražen sportski duh i ne ostavljamo jedni druge na cjedilu - opisao je Katić i nadodao da se klub većinom financira od donacija prijatelja kluba i sponzorstva, dok je članarina simboličan iznos.

image

Zagreb Patriots

Spomenuo je da i sam financira neke sportaše jer "zna što znači pojam malog sporta, a sve će se to vratiti u nekom drugom obliku".

A spomenute poteškoće uvelike se podudaraju s klasičnom pričom "malih" sportova naše zemlje.

- U gradu nema mjesta za nas. Regulativa sporta i podrška lokalne zajednice ne postoji. Tragično je da zagrebački klub u svom gradu mora plaćati teren za treninge i utakmice. K tome, treninge dobivamo u neatraktivnim terminima, što ostavlja utjecaj na sve igrače jer nije bajna situacija da, primjerice, jedan učenik mora trenirati od 21 do 23 sata, doći doma u ponoć i leći u jedan sat, dok ga ujutro čekaju školske obveze. Prestali smo se nadati pomoći lokalnih zajednica, ne trebamo se više zavaravati. Oni ne vide interes u footballu, ali to je tako sa svim sportovima kod nas, osim nekolicine njih. Navikli smo se i uspjeli se organizirati drukčije - ustvrdio je igrač i predsjednik.

Potom smo čuli i nekoliko riječi o današnjim protivnicima u finalu.

- U odnosu na naš football, Srbi su nekoliko razina iznad. Razlog pronalazimo u povijesti razvoja. Tamo su se proteklih godina pojavljivala ozbiljna imena i treneri s američkih sveučilišta. Nekoliko ključnih ljudi se povezalo, osiguravalo opremu, širilo sport u zemlji... Nije im lako, ali uspjeli su - objasnio je.

To je i njegov cilj, poručio je za kraj razgovora.

- Trudimo se raširiti svijest o ovom sportu na našim prostorima. Želimo sjediniti sve ljubitelje američkog ragbija, a ključ je u pristupačnosti. Cilj je sve fanove okupiti oko sebe i postati centar okupljanja tih ljudi, da sami osjete da su dio ove priče. Zato sve pozivam na finale da dožive jednu posebnu priču - zaključio je Tomislav Katić.

Ulaznice čekaju na ulazu, za publiku će se naći svega pomalo, od natjecanja do nagrada, objavili su Patriotsi, a sudeći po Katićevim riječima - spektakl je zajamčen.

Linker
22. travanj 2024 23:41