EMMANUEL DUNAND Afp
SPORTCAST

‘Ovo je viteški sport. Bez prigovora sucima, bez simulacija, nakon utakmice svi su na zajedničkoj večeri‘

U novom izdanju Sportcasta ugostili smo kapetana hrvatske ragbi reprezentacije Nika Jurišića
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 20. listopad 2023. 11:15

Svjetsko prvenstvo u ragbiju došlo je do odlučujuće faze. U petak i subotu igraju se polufinalne utakmice, Argentina protiv Novog Zelanda i Engleska protiv Južnoameričke Republike. Tim povodom smo u našem Sportcastu ugostili Nika Jurišića, kapetana hrvatske ragbi reprezentacije.

- Svjetsko prvenstvo u ragbiju je treće najgledanije sportsko natjecanje nakon Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva u nogometu. To je zasebna sportska kultura momčadskog sporta - objasnio je Jurišić u uvodu, a na njega se nadovezao Predrag Žukina, novinar Jutarnjeg lista koji već dugo godina prati ragbi.

- Ragbi se po puno pitanja razlikuje od drugih sportova. Navijači sjede zajedno, jedni protiv drugih, nema nikakvih ekscesa - istaknuo je Žukina, a Jurišić se nadovezao:

- Ragbi se zove gospodskim sportom i u njemu je čast i poštovanje protivnika ispred samog rezultata. Nekome to možda glupo zvuči, ali nije parafraza, to je stvarno tako. Ako netko napravi neki verbalni prijestup, već u sljedećem intervjuu se ispravlja. To je baš napravio australski izbornik Eddie Jones nakon što je s mladom momčadi ispao sa Svjetskog prvenstva. Odmah nakon poraza je bio malo žestok prema novinarima, a kasnije se odmah ispričao. Sama energija oko ragbija je prijateljska, nulta je tolerancija prema bilo kakvom nasilju ili izgredima na tribinama. Navijači su na istim tribinama i sve je ok.

image

Nik Jurišić

SPORTSKE NOVOSTI

Gospodski pristup u ovom sportu se i dalje održavaju usprkos komercijalizaciji i novcu. Neke tradicije održavaju se i dalje.

- Običaj je da nakon utakmice igrači obje momčadi uvijek idu na zajedničku večeru, druženje i takozvano treće poluvrijeme. Tako je i amaterskom i profesionalnom ragbiju.

Žukina je prepričao jednu anegdotu kojoj je sam svjedočio.

- To je stvarno čudna situacija koje je nezamisliva u bilo kojem drugom sportu. Kad smo bili u Švedskoj tri su naša igrača završila u bolnici, a svi ostali iz obje momčadi sjede zajedno u svlačionici. Šala ima, ali sve na kraju završi na zajedničkom druženju i čekalo se na povratak naših igrača iz bolnice.

Ono što treba istaknuti je da u ragbiju nema razgovora sa sucima kao što je to slučaj u nekim drugim sportovima.

- Nulta tolerancija je za razgovor prema sucem s kojim može razgovarati samo kapetan. Jednu rečenicu koju učimo djecu ragbiju je da sudac nikada neće promijeniti odluku nakon tvog komentara - rekao je Jurišić, a Žukina dodao:

- Za razliku od nogometaša koji se previjaju, padaju i plaču, u ragbiju nema nikakve simulacije.

image

Nik Jurišić, Emir Fulurija, Predrag Žukina

SPORTSKE NOVOSTI

Dugogodišnji novinar Jutarnjeg lista postao je veliki zaljubljenik u ragbi.

- Za mene je ovo prvenstveno viteški sport. Kad sam počeo pratiti ragbi za mene je predstavljalo to veliko iznenađenje u odnosu na ostale sportove koje sam pratio. Rukomet, vaterpolo i plivanje pratim intenzivno dva desetljeća, bio sam na velikim natjecanjima s veslačima, odbojkašicama, odbojkašima, košarkašima. Pokrio sam dosta sportova, ali ragbi je potpuno drugi svijet. Ovo je stvarno nešto drugo. Među ragbijašima se najbolje osjećam od svih sportaša - istaknuo je Žukina.

Dok gledamo Svjetsko prvenstvo s najboljim reprezentacijama svijeta, Hrvatsku čeka nastup u Rugby Europe Trophy, trećem rangu europskog ragbija.

- U Hrvatskoj je ragbi u potpunom amaterizmu i to se nikada neće promijeniti. Moglo bi se promijeniti tako da se napravi jedna momčad s najboljim igračima iz cijele države koja bi sudjelovala u Super ligi. Nekoliko igrača igra u profesionalnim ligama, ali većina su amateri. Ovaj rang kojeg mi igramo je poluprofesionalni jer većina naših protivnika igra profesionalno. Spomenimo kako nam je izbornik sada Anthony Poša, inače profesionalni trener u Engleskoj. Njegov klub sigurno nije zadovoljan s tim da on u slobodno vrijeme trenira Hrvatsku.

Jurišić je istaknuo da u ragbiju nema ništa više ozljeda nego u drugim sportovima. Što smo još pričali o ragbiju, zbog čega bi roditelji trebali poslati svoju djecu u ovaj sport i što naši gosti misle tko će osvojiti Svjetsko prvenstvo, pogledajte u cijelom Sportcastu:

Linker
07. studeni 2023 20:44