Denis Petrašov nosi barjak Kirgistana na otvaranju OI u Tokiju
 HANNAH MCKAY Afp
PRIJETE KAZNE?

Ozbiljno upozorenje MOO-a zbog nepridržavanja mjera tijekom svečane ceremonije otvaranja Igara

Neke se azijske zemlje ne drže pravila o sprječavanju širenja moguće zaraze
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. srpanj 2021. 09:32

Čelnike Međunarodnog olimpijskog odbora koji su zaduženi za nadziranje pridržavanja protu-korona mjera nimalo se nisu dojmile neke slike sa svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju.

Do te mjere da je MOO odaslao upozorenje kako će poduzeti odlučne mjere (nisu eksplicitno navedene i koje) protiv onih sportaša i trenera koji se nisu pridržavali pravila, a posebno ako se sljedećih dana pojave novi pozitivni slučajevi među sportašima.

Naime, većina sportaša i dužnosnika iz Kirgistana i Tadžikistana, uključujući nositelje zastava, baš kao i dvoje pakistanskih sportaša koji su nosili barjak svoje zemlje, nisu nosili zaštitnu masku tijekom svečanosti.

image
MARTIN BUREAU Afp

Uoči dolaska u Tokio, svi sportaši i treneri su dobili striktna pisana pravila u kojima je navedeno da se maska mora nositi cijelo vrijeme, na svim mjestima s iznimkom tek - na treningu, tijekom natjecanja, davanja intervjua i dakako dok se jede i pije.

Chistophe Dubi, izvršni direktor MOO-a za olimpijske igre nije želio navoditi imena sportaša, pa čak ni države koji su prekršili pravilo tijekom otvaranja, iako se to vrlo jasno i lako moglo utvrditi, čak je odbio i navesti jesu li neke stegovne mjere već pokrenute, ali je obećao "akciju ukoliko se ubuduće išta slično ponovi".

Linker
20. travanj 2024 09:09