CROPIX
NOVI IZAZOV ZA DALEKI ISTOK

Pakleni plan čudesne braće: Sinkovići u Tokio i Šangaj idu nastaviti pisati povijest na poseban način

Naši najbolji veslači planiraju u razmaku od samo 3 mjeseca napasti zlata u 2 različite discipline
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. svibanj 2021. 10:12

Pandemija koronavirusa puno je toga u sportu okrenula naglavačke. Većina natjecanja je prošle godine otkazana, neka su pomaknuta na 2021. godinu, uključujući i Olimpijske igre, a to je i ovu natjecateljsku godinu učinilo netipičnom u odnosu na prethodne. Na primjeru veslanja to znači da će se u istoj godini, u razmaku od tri mjeseca, najbolji natjecati i za olimpijske medalje i za svjetske. Olimpijska regata je na rasporedu od 23. do 30. srpnja u Tokiju, a Svjetsko seniorsko prvenstvo također na Dalekom istoku, ali u Šangaju do 17. do 24. listopada.


Braća Sinković vole pomicati granice i ostvarivati ono što nije nitko prije njih, a ovakav raspored im je upalio još jednu lampicu u glavi. Zašto ne osvojiti medalje, a znamo koje njih zapravo jedine zanimaju, u dvije različite discipline na dva najveća natjecanja u istoj godini? Dobro ste pročitali - u dvije različite discipline.

image
AFP

U dublu bez poraza

U Tokiju će naravno veslati u dvojcu bez kormilara u kojem žele zatvoriti krug kao što su to učinili u dvojcu na pariće. Svjetskim i europskim zlatima dodati i olimpijsko. A nakon toga? Povratak u dvojac na pariće u kojem će veslati već u Šangaju, ali ni to nije sve. Nakon Svjetskog prvenstva se više ne bi vraćali u dvojac ‘bez’ nego bi nastavili priču u dublu ili dvojcu na pariće.
Tajnu, iako to zapravo nije neka tajna, otkrio je izbornik Darko Mikšić koji je rekao da su Sinkovići tražili od Saveza da im se u Šangaj pošalje čamac za dvojac na pariće, a potvrdio je i predsjednik Branimir Bašić.


Valent i Martin Sinković nisu željeli da to još izađe u javnost, ne zato što smatraju da tako nešto treba skivati, nego jednostavno zato što se žele potpuno koncentrirati na Tokio i napad na još jedno olimpijsko zlato i ne žele si remetiti koncentraciju nikakvim pitanjima i objašnjavanjima što će nakon Tokija.


- Sad nam je Tokio jedino važan, a o planovima za dalje ćemo kad prođu Olimpijske igre - izjava je koju će ponoviti i Valent i Martin.


Logično i normalno s njihove strane, ali logično je i da je priča vrlo zanimljiva i teško ju je sačuvati od javnosti kad se već proširila veslačkim krugovima.


Podsjećamo, njihova želja da dvojac na pariće u kojem su imali 29 utrka bez poraza, dva svjetska i olimpijsko zlato, zamijene za dvojac ‘bez’ bila je veliko iznenađenje kad su ju priopćili nakon Rija. Bio je to i veliki rizik, otići iz nečega u čemu si nedodirljiv u nešto novo, mijenjati način veslanja, iz skula prijeći u rimen, prolaziti neke stepenice ispočetka...

Rizik se isplatio

Ali oni su htjeli novi izazov, a ono što je uslijedilo pokazalo je da se rizik isplatio. Već u prvoj godini su osvojili svjetsko srebro (2017.), a potom su došla dva uzastopna zlata (2018. i 2019.). I u dvojcu ‘bez’ su ekspresno od lovca postali lovina iako je istina da u dvojcima ‘bez’ nisu postigli onu razinu dominacije kao u dublu u kojem im se poraz nije mogao dogoditi, a u dvojcima ‘bez’ bi se tu i tamo prikrao. Možda je i to razlog zašto se ponovo žele vratiti u svoju staru disciplinu, pogotovo što je nedavno na treningu njihov dvojac na pariće plovio kao da nikad nisu ni izašli iz njega...

Sinkovići u dvojcu na pariće
2012. ZLATO na EP
2014. ZLATO na SP
2015. ZLATO na SP
2016. ZLATO na OI
2016. ZLATO na EP


Sinkovići u dvojcu ‘bez’
2017. SREBRO na SP
2018. ZLATO na SP
2018. ZLATO na EP
2019. ZLATO na SP
2019. ZLATO na EP
2020. SREBRO na EP
2021. ZLATO na EP

Linker
19. svibanj 2024 07:40