FRANCK FIFE/Afp
ČEKA SE POTVRDA

Pala odluka o domaćinima Olimpijskih igara 2030. i 2034. Jedan je Hrvatskoj itekako drag

Salt Lake City, mjesto najvećeg uspjeha Janice Kostelić, bit će ponovno domaćin Zimskih igara 2034.
Piše: HinaObjavljeno: 29. studeni 2023. 19:01

Kandidature Francuskih Alpa za Zimske olimpijske igre 2030. i Salt Lake Cityja za ZOI 2034. ostale su kao jedine u daljnim pregovorima s Međunarodnim olimpijskim odborom, te su "očekivani domaćini" Igara, priopćio je MOO u srijedu.

Francuska, koja će iduće godine održati ljetne Olimpijske igre u Parizu 2024., posljednji je put organizirala Zimske igre 1992. u Albertvilleu, a Salt Lake City je bio domaćin Zimskih igara 2002.

Salt Lake City se isprva htio prijaviti za Igre 2030., ali je odustao od planova jer je bio preblizu ljetnim Igrama 2028. u Los Angelesu.

Švicarska i Švedska također su izrazile interes za domaćinstvo Igara 2030. Švicarska, neuspješni kandidat za ova dva izdanja koja će službeno biti dodijeljena iduće godine, ulazi u "povlašteni dijalog" za ZOI 2038., objavio je novinarima Karl Stoss, predsjednik komisije za određivanje budućeg domaćina Igara.

Konačna odluka o domaćinima bit će donesena u srpnju 2024. u Parizu, a to bi moglo zahtijevati izmjenu Olimpijske povelje budući da trenutno ne dopušta da se izdanje Igara dodjeli zemlji domaćinu zasjedanja MOO-a.

Francuske Alpe, koje su pokrenule svoju kandidaturu prošlog ljeta u isto vrijeme kao i Švicarska, dok je Švedska bila u utrci od veljače, sada moraju proći kroz nekoliko mjeseci detaljne procjene svoje kandidature, od mape mjesta do planiranog nasljeđa, utjecaj na okoliš, financiranje i političku potporu.

Projekt koji se temelji na 95 posto postojećih lokacija proteže se od Nice do Grand-Bornanda, udaljenih gotovo 500 km, s alpskim skijaškim centrom na lokacijama Courchevel-Méribel i Val d‘Isère, skijaško trčanje u La Clusazu, te olimpijsko selo sa sjedištem u Nici, gdje će biti i klizačka događanja.

Ova nova procedura, kojom se više ne bira tradicionalnim glasovima koji se koriste diljem svijeta za odlučivanje između kandidata, korištena je samo jednom, da se 2021. godine Olimpijske igre 2032. dodijele australskom gradu Brisbaneu.

Linker
22. travanj 2024 23:59