Tom Brady

 JEFF HAYNES/Afp
ANTOLOGIJSKE UTAKMICE

Pet najvećih priča Super Bowla: besmrtni Brady, osveta zbog ruganja i kako je najveća zvijezda izgubila kacigu

Kad Toma Bradyja budu primali u Hall of Fame, najupečatljivija uspomena bit će comeback protiv Falconsa
Piše: Hrvoje Bulić/Sponzorirani sadržajObjavljeno: 11. veljača 2023. 12:19

Super Bowl LVII, koji se u noći s nedjelje na ponedjeljak (0.30) održao na stadionu State Farm u Glendaleu, i koji ste mogli pratiti na EON TV-u, jedan je od najiščekivanijih dosad. Ne samo zbog činjenice da će imati, kako se najavljuje, najveću gledanost ikad, već i zbog brojnih povijesnih detalja koji će ga obilježiti.

Idealan je to povod da se prisjetimo nekih od najvećih priča dosadašnjih Super Bowlova.

Super Bowl 13 (Steelers - Cowboys 35-31)

NFL je doživio svoj najveći medijski uzlet i zagospodario američkom televizijom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a u to vrijeme Pittsburgh Steelersi i Dallas Cowboysi često su zbog svoje kvalitete bili prisutni na TV ekranima, što je i jednima i drugima priskrbilo nacionalno sljedbeništvo u Americi, koje se zadržalo do današnjih dana, tako da njihova gostovanja u drugim dijelovima SAD-a neizbježno prati veliki broj tzv. gostujućih navijača, koji nisu ništa drugo nego domaći puk koji je u nekom trenutku ostao opčinjen glamurom Cowboysa ili borbenošću Steelersa.

Uoči 13. izdanja Super Bowla u Miamiju, u siječnju 1979., i Pittsburgh i Dallas imali su iza sebe po dva osvojena naslova u prethodnih sedam sezona, i taj dvoboj nije bio samo borba za Lombardi trofej, nego i neslužbena bitka za momčad desetljeća i prestiž prvog trostrukog Super Bowl pobjednika. Dvije velike generacije na svom vrhuncu i, kasnije se pokazalo, čak 26 budućih članova Hall of Famea, uključujući oba quarterbacka (Terry Bradshaw i Roger Staubach, iliti Captain America) te oba trenera (Chuck Noll i Tom Landry).

image

Roger Staubach (Dallas Cowboys)

Arnie Sachs/Zuma Press/Profimedia

Utakmica nije razočarala, a u prvom planu bio je Bradshaw, koji je konačno izašao iz sjene "čelične zavjese", kako su tepali obrani Pittsburgha, i s četiri touchdown dodavanja odveo Pittsburgh do titule, a sebi priskrbio MVP nagradu. I slatku osvetu braniču Cowboysa Rickyju Hendersonu, koji mu se rugao da ne bi znao slovkati riječ "cat" (mačka), da mu ponudiš prvo i zadnje slovo… Bradshaw je kasnije novinarima poručio da pitaju Hendersona može li slovkati m-v-p...

Cowboysima je ostao žal za ispuštenim touchdownom Jackieja Smitha, kojem je ispala lopta dok je bio sam kao duh u zadnjem polju Steelersa te nespretno izgubljenom loptom na ispucavanju Pittsburgha, koju je Bradshaw iskoristio za svoje zadnje touchdown dodavanje. Na novu titulu morali su čekati 90-e i veliku generaciju Troya Aikmana.

Super Bowlovi 25-28 (Nesuđena dinastija Buffalo Billsa)

Buffalo Billse s početka 90-ih smatra se najboljom generacijom bez osvojenog Lombardi trofeja. Njihova upornost, kvaliteta, ali u konačnici neuspjeh, učinili su ih istodobno miljenicima nacije, ali i predmetom sprdnje. Četiri puta zaredom igrali su veliki finale kao pobjednici Američke konferencije (što je i danas rekord) i četiri puta napuštali su teren pognutih glava.

Najbolju priliku, pokazalo se to kasnije, imali su upravo u svom prvom pojavljivanju, u Super Bowlu 25, odigranom u Tampi protiv New York Giantsa. Billsi su bili izraziti favoriti na kladionici, a njihov napad je u dvije play-off utakmice postigao 95 poena. Međutim, protiv obrane Parcellsa i Belichicka (da, upravo onog koji će se kasnije proslaviti kao glavni trener Patriotsa) nije išlo tako glatko. Ipak, Buffalo je u posljednjim trenucima, kod rezultata 20-19, došao u priliku za pobjedu, ali je sa zadnjim udarcem na utakmici Scott Norwood promašio field goal pokušaj s 47 yarda. "Wide right" su riječi koje su postale sinonimom u Americi za neuspjeh u velikom trenutku.

image

Thurman Thomas (Buffalo Bills)

TIM ROBERTS/Afp

Godinu kasnije Billsi su izgubili od Washingtona, a prva napadačka violina Thurman Thomas, tadašnji MVP sezone, propustio je prve dvije akcije svoje momčadi, jer nije mogao naći svoju kacigu… U Super Bowlu 27 Billsi su postavili negativni rekord velikih finala, s čak 9 izgubljenih lopti u potpunom raspadu sustava protiv Cowboysa, koji su se pokazali prejakim i godinu kasnije u Atlanti. Bio je to posljednji krik jedne velike generacije, a Billsi se do danas nisu vratili u finale.

Norwood je u dokumentarcu prije nekoliko godina izrazio tugu i nespokoj što gradu Buffalu nije donio naslov koji smatra da zaslužuju. I zaista, teško je naći grad koji je tako privržen svojoj momčadi kao što je Buffalo, gdje su Billsi dio gradskog identiteta, i gdje se navijačka bol nosi kao svojevrsni počasni znak.

Super Bowl 32 (Broncos - Packers 31-24)

John Elway i njegovi Denver Broncosi "uživali su" sličan status kao Billsi u NFL povijesti. Uvijek djeveruša, a nikad nevjesta. Elway je svojom zlatnom rukom i improvizatorskim vještinama godinama nosio klub koliko je mogao, ali play-off porazi su se nizali. Bio je startni quarterback u tri uvjerljiva Super Bowl debakla krajem osamdesetih godina, a do sredine 90-ih godina činilo se da mu je vrijeme iscurilo, kao i njegovom suvremeniku Danu Marinu…

Ipak, potkraj Elwayeve karijere novi trener Mike Shanahan i njegova taktika zonskih probijanja, unijeli su novi život u napad Broncosa i rasteretile Elwaya. Dospjeli su do Super Bowla ‘98., gdje su ih čekali Green Bay Packersi, branitelji naslova s MVP-om Brettom Favreom i momčadi za koju se vjerovalo da nema slabosti, što se odrazilo i na kladionice, gdje su Packersi bili veliki favoriti.

image

Terrell Davis (Denver Broncos)

DON EMMERT/Afp

Utakmica je bila napeta od početka do kraja, a potez koji se urezao u pamćenje je Elwayevo požrtvovno probijanje kod 17-17 u trećoj četvrtini, kad je u potrazi za novim prvim pokušajem krenuo kroz sredinu obrane Green Baya i, vidjevši da neće uspjeti dosegnuti željenu jardažu, bacio prema naprijed, da bi ga kolizija s dva obrambena igrača zarotirala za 180 stupnjeva, nekim čudom bez posljedica, s osvojenim "first downom". Prozvana je to helikopterskom akcijom čovjeka koji je spreman na sve da bi konačno trijumfirao.

MVP-om susreta proglašen je Terrell Davis, koji je za Denver postigao tri touchdowna, uključujući i onaj za vodstvo i pobjedu u posljednjem napadu, ali na pobjedničkom podiju vlasnik kluba, pokojni Pat Bowlen digao je trofej i povikao "ovaj je za Johna", prije nego što ga je uručio razgaljenom Elwayu. Riječi zlatnim slovima upisane u klupsku povijest. Broncosi su zadržali momčad na okupu i sve ponovili i iduće sezone, a onda je Elway odjahao u igrački suton. Njegov kraj karijere i dalje se smatra najboljim NFL primjerom holivudskog scenarija.

Super Bowl 42 (Patriots - Giants 14-17)

Dva desetljeća trajala je dinastija Patriotsa, tijekom kojih su odigrali more velikih utakmica, nastupili u devet Super Bowla i osvojili šest naslova prvaka. Ali ako pitate navijače, ali i igrače New Englanda, za čime najviše žale, gotovo bez iznimke spomenut će poraz u Super Bowlu 42. Većina stručnjaka slaže se da je generacija 2007./08. bila najjača iteracija Belichickovih Patriotsa, savršen spoj ofenzivne potentnosti, obrambene siline i "sami protiv svih" mentaliteta, koji se rodio kao potreba dokazivanja onima koji su umanjivali njihove prethodne uspjehe zbog afere Spygate, u kojoj je Belichick završio na stupu srama zbog špijuniranja protivnika.

Ti Patriotsi nisu samo pobjeđivali protivnike. Oni su ih gazili. Prosječna razlika u korist Patriotsa? Ravno dvadeset razlike. Rekord za Toma Bradyja u touchdown dodavanjima (50) i rekord Randyja Mossa za touchdown hvatanja (23), koji, uzgred budi rečeno, do danas nije srušen. Regularnu sezonu završili su bez poraza, a pobjedama protiv Jaguarsa i Chargersa izborili Super Bowl, gdje se očekivao manje-više rutinski posao protiv New York Giantsa, za koje su mnogi držali da su zalutali u finale. Sa skorom 19-0 Patriotsi bi ostali upamćeni kao najbolja NFL momčad svih vremena, ali nije bilo suđeno.

image

Eli Manning (New York Giants)

Win Mcnamee/Getty Images/Profimedia

Žilavi Giantsi pretvorili su utakmicu u obrambenu bitku, stvarajući nesnošljiv pritisak na Bradyja sa svojom jakom defenzivnom linijom. Ipak, kad je Brady pronašao Mossa za touchdown i vodstvo 14-10 nešto manje od tri minute do kraja, većina je odahnula. Belichickova obrana znat će dovršiti posao, zar ne? Uslijedio je kaotični posljednji napad New Yorka, u kojem je gotovo svaka akcija izgledala kao hod po žici.

Vrhunac je bio bijeg Eli Manninga iz ralja defenzivne linije Patriotsa, i bomba niz teren, gdje je čekao rezervni hvatač Giantsa David Tyree, koji je pod startom Rodneyja Harrisona uspio svojom desnom rukom pričvrstiti loptu uz kacigu dok je padao na travu, i tako kreirao jedan od ikoničnih prizora u povijesti Super Bowla. Nekoliko trenutaka kasnije Manning je uposlio Plaxica Burressa u zadnjem polju New Englanda za touchdown, kojim je David na kraju srušio Golijata. "Bili smo shrvani, te noći nisam ni oka sklopio" priznao je kasnije Brady. "Ta utakmica motivirala me u daljnjem tijeku karijere da guram dalje, jer sam imao osjećaj neispunjenosti."

Super Bowl 51 (Patriots - Falcons 34-28)

Kad Toma Bradyja budu primali u Hall of Fame za pet godina, uz sve rekorde i trofeje, jedna od prvih stvari koje će se spomenuti je comeback protiv Falconsa u legendarnom Super Bowlu odigranom u Houstonu. Ultimativni dokaz famoznog Gena pobjednika koji mu se tako rado prišiva. Atlanta je imala svoju najjaču generaciju u klupskoj povijesti, quarterback Matt Ryan bio je friški MVP sezone, Julio Jones na svom vrhuncu, ofenzivni strateg Kyle Shanahan radio je čuda kao Gospodar lutaka, a mlada obrana Dana Quinna letjela je po terenu.

U prvom poluvremenu Falconsi su pomeli Patriotse, i činilo se da će kadar za pamćenje ostati ležeći Brady koji gleda kako Robert Alford vraća njegovo presječeno dodavanje za touchdown Falconsa i vodstvo 21-0. U trećoj četvrtini Atlanta je povela 28-3, i u tim trenucima analitičke projekcije davale su im 99.8 posto izgleda za pobjedu. Ali analitičke projekcije ne poznaju Gen pobjednika… "U tim trenucima ne razmišljaš o pobjedi, nego kako se ne sramotiti. Ajmo barem biti ponosni na borbu", kasnije je komentirao Brady.

image

Tom Brady (New England Patriots)

TIMOTHY A. CLARY/Afp

Patriotsi su malo pomalo počeli grickati prednost Atlante. Brzi izbačaj i precizne lopte Brady na Edelmana, Amendolu i Whitea vratile su ih u igru. Trenutak kad su se navijači počeli ozbiljno nadati preokretu, zbio se deset minuta prije kraja kod 28-12, kad je D‘onta Hightower izbio loptu Ryanu, što su Patriotsi iskoristili za touchdown Amendole, ali trenutak kad su shvatili da im je možda suđeno, dogodio se dvije minute prije kraja, kad je Edelman u padu uhvatio loptu između dva igrača Falconsa, nakon što se odbila od noge braniča u nestvarnoj harmoniji koncentracije i vještine. Taj napad okončao je touchdownom James White, a Amendola je donio izjednačenje s konverzijom za dva poena.

U produžetku je upravo White donio pobjedu Patsima touchdownom u prvom napadu protiv emotivno i fizički potrošene obrane. Bilo je to najveći preokret u povijesti u jedinom Super Bowlu koji je otišao u produžetak. Ni u jednom trenutku do zadnje akcije Patriotsi nisu vodili. "Ako postoji jedna utakmica koja simbolizira od čega su bile satkane te momčadi, to je ova" izjavio je Brady, kojem je pripala nagrada za MVP-a Super Bowla, četvrta od ukupno rekordnih pet.

Gdje gledati Super Bowl?

Ovogodišnji Super Bowl možete pratiti na EON TV-u koji korisnicima nudi više od 210 televizijskih kanala, od kojih je više od 130 u HD-u. Najveće obožavatelje i sportske analitičare, pogotovo u finalu koje će „prštati“ istaknutim trenucima, sigurno će oduševiti Sports Mode pomoću kojega će u stvarnom vremenu moći dodatno pratiti i provjeravati ljestvice, timske formacije, sastave, statistike i sve druge detalje ovog finalog okršaja.

EON donosi i ekskluzivne sadržaje poput Discovery kanala, kao i 15 Sport Klub kanala od kojih je deset standardnih kanala koji su svi u HD rezoluciji. Tako EON-ovi korisnici imaju ekskluzivan pristup ne samo nogometnim sadržajima, već i cijeloj paleti sportskih sadržaja koje ne mogu pratiti nigdje drugdje: od američkog nogometa u NFL-u, svih velikih GP-ja Formule 1, cijelog niza teniskih turnira, sve do najviših razina natjecanja u atletici unutar Dijamantne lige, hokejaša uz NHL, kriketa i brojne drugih borilačkih sportova. Već spomenuti Sports Mode sportskim sadržajima daje dodatnu dimenziju i pristup najvećim detaljima na jednostavan način, uz jedan pritisak gumba na daljinskom upravljaču.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

Linker
29. travanj 2024 08:36