Jason i Travis Kelce

 DAVID EULITT Afp
BRATSKI DVOBOJ

Pišu povijest jednog od najvećih sportskih događaja na svijetu: ‘Želim pobjedu da ga mogu maltretirati‘

Jason i Travis Kelce postat će prva braća koja nastupaju u istom Super Bowlu i to na suprotstavljenim stranama
Piše: Hrvoje BulićObjavljeno: 12. veljača 2023. 21:23

Ove godine u Super Bowlu vlada zakon braće. Braće Kelce, da budemo precizniji. Jason i Travis Kelce postat će prva braća koja nastupaju u istom Super Bowlu, i to na suprotstavljenim stranama. Netko pametan sjetio se pokrenuti peticiju tražeći da njihova mama Donna izvede bacanje novčića prije utakmice, na što ona odmahuje rukom.

- Toliko je legendi ostavilo krv, znoj i suze na terenu da mislim kako mami nije tu mjesto.

Ono što posebno intrigira je da braća nisu neki prolazni kuriozitet velikog finala, nego već dugo godina stožerni igrači svojih momčadi, po mnogima i najbolji na svojim pozicijama u čitavoj ligi, premda nisu bili visoki pickovi na draftu. Uz to su veliki radnici koji su se pokazali nevjerojatno žilavima. Jason, naime, nije punih osam sezona propustio utakmicu zbog ozljede, Travis punih devet... Pravi raritet u surovoj zbilji NFL-a.

Može se reći da braća Kelce, svaki za sebe dakako, krče Hall of Fame stazu. Mlađi brat Travis igra “tight end” poziciju u Kansas City Chiefsima, dakle kombinira blokerske i hvatačke zadatke, s time da prednjači u hvatanjima, s obzirom na izvanserijsku vještinu otkrivanja, sigurnih ruku i sposobnosti izbjegavanja obaranja. Najpouzdaniji je hvatač Patricku Mahomesu i onaj kojem se Mahomes okreće kad god zagusti. U 17 play-off utakmica ima 15 touchdown hvatanja, više ima samo Jerry Rice, kojeg se smatra najboljim hvatačem u povijesti lige.

Veliki zabavljači

Stariji brat Jason je, pak, centar Philadelphia Eaglesa, čovjek zadužen identificirati i provesti blokerske zadatke ofenzivne linije. Jason to radi toliko dobro da je pet puta u svojoj karijeri bio biran u momčad sezone. Njegova inteligencija i pokretljivost ključni su za uspjehe Eaglesa u igri probijanjem, na čemu im zavidi većina lige.

image

Jason Kelce

TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp

Ne samo da su izvrsni igrači, nego i veliki zabavljači s izraženim, gotovo karikaturalnom osobnošću. Travis je tako zgrabio mikrofon Mahomesu nakon konferencijskog finala protiv Bengalsa i poručio gradonačelniku Cincinnatija, koji se malo zanio u najavi utakmice, “da nauči gdje mu je mjesto i začepi gubicu”, evocirajući izraz Dwaynea ‘The Rock’ Johnsona iz kečerskih dana.

Jason je, pak, svima ostao u sjećanju zbog govora na proslavi naslova Eaglesa u veljači 2018. Kad je, obučen u tradicionalni maškare grada Philadelphije, održao strastveni govor pod radnim naslovom “moj obračun s njima”, u kojem je svakom kritičaru Eaglesa ponaosob rekao što ga ide...

Ni Travisu, ni Jasonu ovo nije prvi rodeo. Obojica su jednom već okušali slavu osvojenog naslova, Jason prvi s Eaglesima 2018., a Travis dvije godine kasnije s Chiefsima. Dakle, nisu neiskusni na najvećoj sceni, ali...

Netko mora i izgubiti

- Malo je nestvarno - kaže Travis.

- Imam osjećaj da me cijelu karijeru pitaju ‘kako bi bilo igrati protiv brata u Super Bowlu?’ a ja bih odgovarao da je to i cilj, ali sad kad je to stvarnost, shvaćam da netko mora i izgubiti.

Otac Ed Kelce pragmatično je dodao:

- Pokušat ćemo uživati, ali u nedjelju navečer netko će slaviti, a netko ostati slomljena srca i s time se moramo pomiriti.

Jason je dvije godine stariji od Travisa i uvijek je igrao klasičnu ulogu velikog brata, prema kojem se Travis uvijek iznova imao potrebu dokazivati, često i fizički. Travis je završio na sveučilištu Cincinnati, upravo zbog toga jer je i Jason tamo studirao, a otkrio je i da nosi broj 87 u čast svog starijeg brata, s obzirom da je to godina njegova rođenja.

image

Travis Kelce

CHRISTIAN PETERSEN Getty Images Via Afp

Za razliku od Travisa, Jason već nazire kraj svoje football avanture. I lani su ga Eaglesi kumili i molili da produži ugovor na još jednu godinu.

- Molili je ispravna riječ - izjavio je generalni menadžer Eaglesa Howie Roseman.

- Neobično je na njegovoj poziciji što je Jason svake sezone sve bolji. Jedinstven je igrač i osoba za naš kolektiv. Prava legenda.

Ako je ovo zaista njegova zadnja utakmica karijere, nije mogao poželjeti bolji scenarij.

- Nevjerojatan trenutak za mene i za obitelj. Tkogod pobijedi imat će ultimativna prava hvalisanja - kaže Jason.

- Inače uvijek navijamo jedan za drugog, ali sigurno bih htio imati ovu pobjedu u džepu da mogu maltretirati Travisa.

Linker
06. svibanj 2024 18:55