Matej Mohorič

 MARIO STIEHL
CRO RACE

Počinje hrvatski biciklistički Tour: Lanjskog pobjednika čeka ‘šlag na tortu‘, u pelotonu i dva domaća aduta

Nitko do sada nije obranio trofej pobjednika, ali je, doduše, i bio samo jedan pokušaj
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. rujan 2023. 23:32

U svom osmom izdanju biciklistička utrka CRO Race prvi će puta početnu točku imati u Primoštenu. Nakon šest uzastopnih godina u kojima je karavana kretala iz Slavonije, iz Osijeka, sada je ipak Dalmacija dobila prednost. Danas će se prema Sinju otisnuti 120 biciklista, među kojima će trebati tražiti novog pobjednika hrvatskog nacionalnog toura. Ili će to možda ipak prvi puta biti “stari” pobjednik?

Jer među prijavama stiglo je i ime Mateja Mohoriča, lanjskog osvajača CRO Racea, a koji je sada došao braniti tu titulu. Nitko do sada nije obranio trofej pobjednika na utrci, ali su, doduše, i bila samo dva pokušaja. Tek su premijerni pobjednik, Maciej Paterski, te jedini domaći osvajač Matija Kvasina, došli voziti utrku i sljedeće godine. Poljak je u drugom pokušaju bio 34., a Hrvat 17.

Poslije njih pobjednici više nisu dolazili braniti titulu, a bili su to redom Vincenzo Nibali, Konstantin Sivcov, Adam Yates, Stephen Williams i Matej Mohorič.

image

Matej Mohorič

MARCO BERTORELLO Afp

No, sjajni slovenski biciklist, koji uživa i veliki ugled u svjetskim razmjerima, ponovo je u Hrvatskoj i u sljedećih će šest dana pokušati postati prvi dvostruki pobjednik CRO Racea.

- Ja se nadam da će završetak biti isti kao lani, maksimalno ću se potruditi da tako bude - dobro je raspoložen bio uskoro 29-godišnji Mohorič dan prije starta utrke u Primoštenu.

- Apsolutno da s velikim očekivanjima ulazimo u utrku, jer bez obzira na to što znamo kako će i konkurencija biti jaka, i mi imamo jako moćnu momčad za utrku. Borit ćemo se za ukupnu pobjedu, ali jednako tako i za etapne pobjede.

Velika prošlogodišnja bitka

Prije 12 mjeseci u Hrvatskoj je imao možda i najjačeg mogućeg suparnika, barem gledano na papiru. Jer lani je CRO Race vozio tada aktualni, a sada je u međuvremenu postao i dvostruki pobjednik Tour de Francea, Jonas Vingegaard. Činilo se da će Danac u svom prvom nastupu poslije Toura doći do slavlja, međutim, Mohorič je zahvaljujući bonus sekundama zarađenima na prolaznim ciljevima postao pobjednikom sa samo jednom sekundom prednosti ispred Vingegaarda.

- Da, naravno da se sjećam te naše borbe. Jonas je bio vodeći u ukupnom poretku, osvojio je dvije etape, a ja nijednu. No, bitka je trajala sve do cilja u Zagrebu jer smo uspjeli uzeti bonifikacije. Ove godine će mislim biti opet nešto slično zbog profila etapa, odnosno mislim da će bonifikacije također biti važne kao i lani. Jer trasa je razgibana, nema ciljeva na usponima koji bi presudili. Postoji, doduše, ova etapa s ciljem u Labinu koja završava usponom, ali mislim da nije dovoljno selektivan da bi mogao odlučiti i konačnog pobjednika - stručno je u kratkim crtama Mohorič analizirao itinerar.

- Bit će zato važno kontrolirati bjegove, odnosno tko će biti u njima i uzimati sekunde na prolaznim ciljevima. Vjerujem da u ekipi imamo dovoljno dobre vozače u Bahrain Victoriousu da imamo sve pod nadzorom kroz cijeli tjedan.

Fran Miholjević i Viktor Potočki

Jedan od tih koji bi trebao dati ruke pomoći Mohoriču jest i Fran Miholjević. Mladi Riječanin jedini je Hrvat danas u nekoj od World Tour momčadi i jedan od dvojice Hrvata, uz Viktora Potočkog (Ljubljana Gusto), koji će voziti CRO Race.

- Naravno da sam jako sretan i motiviran što ponovo vozim jednu ovakvu utrku kod kuće - rekao je 21-godišnji Fran, kojem će ovo biti treći uzastopni nastup na CRO Raceu.

- Uz to imamo u momčadi lanjskog pobjednika koji je među najjačima, ako ne i najjači na svijetu za jednotjedne utrke. Imamo dosta mladu postavu ovdje, ali nadam se da će utrka biti jednostavnija nego lani, iako smo spremni i za borbu do zadnjeg dana.

image

Fran Miholjević

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Trasa je napravljena tako da će utrkivanje biti dinamično i otvoreno. Ima par kratkih etapa, gdje će biti ključno kontrolirati one koji će pokušati pobjeći, a onda imaju i neke zahtjevnije etape s usponima tako da zapravo nema ni jednog dana, ni jedne etape na kojoj se možemo skroz opustiti kao momčad. Barem ne mi koji se borimo za što bolji plasman u generalnom poretku.

Miholjević je, recimo, nedavno asistirao Mohoriču na putu do pobjede na touru u Poljskoj, sada će imati slične zadatke, odnosno prioritet će za njega ovoga puta biti ne individualni već momčadski uspjeh. Počevši odmah od danas na putu od Primoštena do Sinja.

- Imamo svakako svoje adute i za sprinteve, u Slovencu Govenkaru i Talijanu Burattiju, tako da možemo konkurirati i za etapne pobjede. Vidjet ćemo prije svega kako će biti s vjetrom, ako ga bude ići će nama u korist jer vjerojatno smo tu onda jači od većine ostalih momčadi - rekao je Miholjević.

Pregršt mladih biciklista

U pelotonu će biti inače pet World Tour momčadi, odnosno momčadi koje imaju obavezu voziti tri najveće svjetske utrke, Tour, Giro i Vueltu, kao i ostale elitne utrke, jednodnevne klasike...

- Sve ekipe treba respektirati, pogotovo jer ovdje u sastavu World Tour ekipa ima pregršt mladih biciklista, koji su sada na svojevrsnom kaljenju, ali koji će u budućnosti možda biti među najboljima na svijetu - podvukao je Mohorič.

image

Matej Mohorič (u sredini)

ZBIGNIEW MEISSNER/PAP/PROFIMEDIA Zbigniew Meissner/Pap/Profimedia

Inače, Slovenac je osim spomenute nedavne pobjede u Poljskoj, ove godine također osvojio i etapu na Tour de Franceu, a bolja referenca od toga u biciklizmu ne treba. Uostalom, već od ranije u CV-u ima i etapne pobjede na Giru, na Vuelti, osvojio je prestižnu utrku Milan - Sanremo, uz još gomilu Top 5 plasmana na redom najvažnijim utrkama. Za 2023. bi, pak, CRO Race mogla biti “šlag na tortu”.

- Ovo mi je, rekao bih, bila najbolja sezona do sada u karijeri. Puno sam nada polagao u proljetne klasike u Flandriji i Paris - Roubaix, ali dva puta sam pao i nisam uspio ostvariti željene rezultate. Zato sam se potom fokusirao na Tour i tamo sam osvojio 19. etapu, što je bila velika stvar za mene. Osvojio sam Poljsku, bio drugi na svom “touru” u Sloveniji, sada nedavno u Kanadi osvojio peto mjesto... Sveukupno jako uspješna sezona za mene, a sada je u fokusu motivacija da je na CRO Raceu završim na dobar način.

Linker
06. svibanj 2024 00:56