Dečki bi zaslužili
povjerenje - Ivan Piton, Marko Ukropina, Patrik Lončarić, Anton Lončarić
 DAMIR KRAJAč/CROPIX
VALENT SINKOVIĆ

‘Pogrešno je odustati od četverca, a brat i ja zapravo ispadamo kao nekakva kletva, evo i zašto...‘

Vlasnik dvije olimpijske i osam svjetskih medalja o kompletnom stanju u našem seniorskom veslanju
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 26. svibanj 2021. 14:13

Valent Sinković ne treba se predstavljati ni u veslanju ni izvan njega. Dvije olimpijske medalje i osam svjetskih u tri različite discipline, od čega je čak sedam zlata, najbolja su mu vizit kartica. Sve je prošao u veslanju i sve osvojio, nekoliko puta, i zato njegovo mišljenje ima itekakvu težinu kad je riječ o stanju u kompletnom hrvatskom seniorskom veslanju.

Treba dugogodišnji rad

- Kod nas je sve na “ho ruk”, ajmo probati, pa nakon mjesec-dva idemo probati nešto drugo, pa se miksa malo jedna posada, malo druga, a u seniorskom veslanju tako nešto nitko ne radi, svi ostali imaju projekte na tri-četiri godine. Da, ispliva netko tko ima ekstra kvalitetu kao što smo je imali Damir Martin, brat i ja, a uz to smo imali i sjajnog trenera i mi smo na taj način, zapravo, došli iznad “sustava”. Ali kod seniora jednostavno mora postojati ozbiljan, dugogodišnji rad jer od ovakvog načina nikad ništa nećeš dobiti.

image
Valent Sinković
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Mislite li da se od trenutno raspuštenog muškog četverca ‘bez’ prebrzo odustalo?
- Seniorsko veslanje je pet razina drugačije od juniorskog i nema tu da ćeš preko noći napraviti rezultat i zato je zapravo ovo što je ovaj četverac uspio čudo. Četverac “bez” je super s obzirom koliko su malo zajedno i koliko su zajedno trenirali. Ove godine vrlo je gusto u četvercima, ima puno dobrih posada, možda se dvije izdvajaju, ali među ostalih deset koje su vrlo slične su i naši. Šteta je od toga odustati, umjesto da se na tome nastavi graditi i priključi još nekoliko ljudi, zaoštri konkurencija i tako izvuče još više.

Izgubili smo veslače

Od svih brojki koje se ovih dana spominju zapravo bi bila najzanimljivija ona koju nikad nećemo saznati - koliko bi četverac “bez” vrijedio da se od njega nije prvi put odustalo 2019. i da se taj projekt tri godine sustavno razvijao.

- Definitivno mislim da bi se oko tog projekta okupilo još nekoliko veslača da su ostali na okupu 2019. Ovako smo usput izgubili Mateja Metkovića, Luku Baričevića, Tomislava i Davida Šaina, Karla Udovičića i ostale, sad možemo izgubiti i Ivana Pitona, jedinog kvalitetnog A seniora kojeg još imamo uz Damira Martina, brata i mene. Teško je slagati četverac kad imaš samo četvoricu veslača na raspolaganju, ali to daje još veću težinu rezultatima koje su oni postigli.

No, tom četvercu se iz nekog razloga nije vjerovalo, ni prvi ni drugi put kad je iznova složen s jednom izmjenom.
- Realno, nitko u njih nije vjerovao niti malo osim trenerice Jasminke Kraljević Čolić i Nikole Bralića, na čije inzistiranje su ova četvorica sjeli zajedno i onda su bili dobri na EP 2020. i ostavili su ih zajedno. Ali, onda je došla zima i zapravo imaju iza sebe oko tri mjeseca treninga na vodi, a konkurentni su svima što dovoljno govori da tu ima potencijala.

Nije nam problem pomoći

Valent će reći i jednu vrlo zanimljivu stvar vezanu uz količinu medalja koje osvajaju brat i on.

- Mi zapravo ispadamo kao nekakva kletva, jer oni koji bi trebali stvarati zapravo se manje trude jer mi smo tu, mi osvajamo medalje. A mimo Damira Martina i nas mi uopće nemamo seniorsku posadu.

I zapravo ne koristimo dovoljno vašu kvalitetu da bismo proširili kvalitetu ostalih?

- Morali bismo imati neku seniorsku posadu na koju bi se onda lijepili i oni koji nisu u njoj, borili se da uđu u nju i tako dizali kvalitetu. Savez bi trebao zapravo omogućiti svima da rade s nama i na tome graditi ekipu iz koje bi onda svi profitirali. Mi volimo pomagati drugima, nije nam nikakav problem da još netko trenira s nama, dapače, dajte nam sparing partnere. Uostalom, to su Lončarići najbolje iskoristili. Imamo i trenera koji voli pomagati i drugim veslačima i trenerima i zašto to ne iskoristiti?

Linker
06. svibanj 2024 15:50