BRESCHI /Sables Horta 2021
SLAVNI SKIJAŠ ZA KORMILOM

Polu-život u jaknama, mokroj odjeći na 1., ponekad 2. kratu jedra. Opet ću sanjariti o plavom Jadranu

Nakon 14 dana i 17 sati provedenih na moru Ivica Kostelić završio je svoju prvu oceansku regatu
Piše: Ivica KostelićObjavljeno: 19. srpanj 2021. 12:00

Nakon 14 dana i 17 sati provedenih na moru Ivica Kostelić završio je svoju prvu oceansku regatu Les Sables-Horta, a svoje dojmove podijelio je u blogu za portal Yachts Croatia.

Les Sables-Horta je regata u dvije etape sa startom u Les Sables d’Olonne. Prva etapa završava u luci Horta na Azorima, a druga etapa se jedri od Horte do Les Sablesa. Ukupna dužina rute je nešto više od 2500 nautičkih milja. Ove sezone se regata jedrila bez zaustavljanja u Horti, 2500 milja non-stop.

Regata se održava svake dvije godine, rezervirana je za brodove Klase 40, a posade su dvojci. Ove sezone je sudjelovao značajno veći broj brodova (25) nego u nekoliko prošlih izdanja regate koja se tradicionalno održava u mjesecu srpnju.

image
Breschi/Sables Horta 2021

S obzirom na ljetni termin, meteorološka situacija na regatnom polju je dominantno određena relativno stabilnom Azorskom anticiklonom. U idealnom scenariju kakvog jedriličari priželjkuju i kakvog se može očekivati, jedri se u meteorološki pretežno stabilnim uvjetima, profitirajući od anticiklonalne cirkulacije vjetra.

U pravilu se jedri u povoljnim kutevima jer vas vjetar cirkularno ‘spušta’ od Les Sablesa uz rt Finisterre prema Azorima, a povratak je po zapadnom kraju anticiklone, koja vas diže prema Britanskom otočju te sjevernim dijelom Biskaja vraća u Les Sables. Dakle, u grubo rečeno, jedri se u smjeru anticiklonalnog strujanja u ‘suncu i sjaju’.

E, sad..nakon što sam kao i mnogi sanjario o ovoj regati kao ljetnom snu u kratkim hlačicama pod spinakerom, već dugoročne prognoze posijale su u meni tračak sumnje. Svakim novim danom, kako se regata približavala, sumnje su prelazile u sivilo neželjene realnosti.

Naime, bilo je sve sigurnije da to neće biti klasična ljetna regata i da nam neće trebati krema s faktorom 50…Izgledalo je da će biti suprotno, da će biti onako kako smo se već naviknuli ove sezone: polu-život u jaknama, mokroj odjeći na prvom, ponekad drugom kratu glavnog jedra. Opet ću sanjariti o plavom Jadranu. No, kao i obično-što je -tu je-‘bite the bullet’ i amo ća!

Više pročitajte OVDJE!

Linker
18. travanj 2024 09:59