IVAN PERIC/CROPIX Cropix
VELIKI USPJEH

Poseban posao za Hrvate: Osječani u Tokiju kreirali ‘skate park‘ za novu olimpijsku disciplinu

‘Postavljanje skate parka na povijesnim Olimpijskim igrama,veliki je uspjeh za nas‘
Piše: HinaObjavljeno: 29. travanj 2021. 11:21

Pannonian Challenge, osječki festival ekstremnog sporta je događanje svjetskih razmjera, a da je iznjedrio i ponajbolje stručnjake u svijetu BMX-a svjedoči i činjenica da je upravo tim osječkih zaljubljenika u adrenalin sudjelovao u stvaranju "skate parka" u Tokiju gdje će se na ljeto održati Olimpijske igre.

Tim predvodi Igor Vukadinović, svima puno poznatiji kao Poki, a s njim su još i Zdenko Liška, Marko Karalić, Edvard Peroli te Adrian Javor, već je 2020. godine boravio u Japanu kako bi pripremili teren za natjecanje, ali je zbog odgode Olimpijskih igara sve prebačeno za ovu godinu.

"Postavljanje skate parka na povijesnim Olimpijskim igrama, na kojima će se prvi puta pojaviti BMX Freestyle i skate discipline, veliki je uspjeh za nas, a osobno sam presretan i počašćen što ću biti dio sudačke petorke na najvećoj sportskoj sceni. Organizatori su se odlučili za format natjecanja od samo devet najboljih sportaša, dok u Parizu 2024. već možemo očekivati 12 ili 14 BMX vozača", najavljuje Poki, koji je svoj put počeo upravo na Pannonian Challengeu kao sportaš, a od 2018. djeluje i kao sudac.

Poki je sa svojim timom u Japanu boravio tijekom travnja nakon što su prva dva tjedna po dolasku u državu morali provesti u samoizolaciji. Nakon toga je uslijedilo 11 dana stvaranja parka, šest dana su se postavljale konstrukcije i sprave, a nakon toga se pet dana sve uređivalo do najmanjih detalja kako bi Japanci, koji su ih i angažirali ponukani izdanjem osječkog skate parka kao jednog od najboljih u svijetu, bili u potpunosti zadovoljni.

Prošla godina je, kao za gotovo sve društvene segmente života bila poprilično izazovna i za ekstremne sportaše, pa se od svih najavljenih događanja održao samo osječki Pannonian Challenge. S obzirom na to da u njihovom rječniku ne postoji riječ nemoguće, i ove godine, od 11. do 15. kolovoza organizatori planiraju natjecanje Pannonian Challengea. A 22. izdanju tog događaja koji je od iznimne važnosti za cijeli grad, ali i državu, prethodit će Challenge Tourovi koji se održavaju po Hrvatskoj, dok će na samom natjecanju u kolovozu sudjelovati sportaši iz svih dijelova svijeta koji u grad na Dravi stižu direktno s Olimpijskih igara.

Linker
25. svibanj 2024 21:40