Tom Brady

 AFP
NEOČEKIVAN POTEZ

Postao je ikona u rangu Michaela Jordana i Muhammada Alija, ali sada je prekršio vlastitu riječ...

Činjenica da si uvjerljivo najstariji igrač lige, a svi se čude što odlaziš, dokaz je koliko si zapravo velik
Piše: Hrvoje BulićObjavljeno: 03. veljača 2022. 12:21

Godinama je Tom Brady davao neodređene odgovore na pitanja o mirovini, spominjao igranje do 45. pa do pedesete, ali uvijek se vraćao na svoj osnovni postulat. Igrat će sve do trenutka kada više ne bude dovoljno dobar. Prije svega tri tjedna dodatno je elaborirao na tu temu...

- Davno sam rekao da ću se povući onda kada ne budem dovoljno dobar, ali ono što sam time htio reći je da ću se povući onda kada shvatim da ne mogu odvesti svoju momčad do naslova. U tom trenutku vrijeme je za nekog drugog.

Zbog tih riječi mnoge je ljubitelje NFL-a zatekla vijest od utorka poslijepodne po hrvatskom vremenu da se Tom Brady ipak povlači, premda je sve upućivalo na takav rasplet još u subotu navečer kad se insajder ESPN-a Adam Schefter požurio objaviti da se Brady povlači bez potvrde samog igrača. Kako se Brady nije oglašavao, ponadali smo se da nije istina, ali nažalost pokazalo se da Schefter ima točne informacije...

Postavio standarde

Ipak, ostaje dojam da se nisu ispunili uvjeti za umirovljenje koje si je Brady sam nametnuo. Naime, on je i s 44 godine bez ikakve dvojbe i dalje igrač na šampionskoj razini! Ako gledamo statistiku, njegova 43 touchdown dodavanja u regularnoj sezoni drugi je najbolji učinak u njegovoj karijeri. Ako gledamo preciznost (68 posto) i yarde osvojene po utakmici (313), također je ove sezone imao drugi najbolji učinak svoje karijere. Očekuje se da će u glasovanju za MVP-a sezone završiti drugi iza Aarona Rodgersa.

image
AFP

Ni u playoffu nije izgledao kao quarterback na odlasku. Štoviše, u porazu protiv Ramsa u konferencijskom polufinalu, njegovi Bucsi vratili su se u egal iz zaostatka od 24 poena, samo što obrana nije uspjela obraniti posljednji napad Los Angelesa. Nitko poslije te utakmice nije bio mišljenja da je Tom Brady krivac za ispadanje. Pričalo se o tome da obrana Bucsa nije na razini od lani (točno) te da su napad Tampa Baya poharale ozljede (također točno).

Ali valjda je to čar ovakvog nenadanog odlaska. Činjenica da si uvjerljivo najstariji igrač lige, a svi se čude što odlaziš, dokaz je koliko si zapravo velik. Brady je trajao dulje od bilo kojeg NFL velikana i svejedno otišao na vrhu. Prije nego su ga se navijači zasitili. I prije nego su ga se protivnici prestali bojati. Nije im dao priliku.

- Došao je u Tampu kao najveći svih vremena i postavio standarde koji su nas odveli do vrha. Bilo mi je veliko zadovoljstvo trenirati Toma protekle dvije sezone. Žao mi je što tomu dolazi kraj, ali malo koji igrač ima priliku napustiti ovaj sport pod svojim uvjetima. Još manje je igrača to u stanju učiniti dok još igraju na elitnoj razini. Tom je iznimka od pravila - izjavio je Bruce Arians, jedan od dva trenera koji su imali privilegiju trenirati Bradyja tijekom njegove NFL karijere.

Onaj drugi a zapravo prvi, Bill Belichick, nije se oglasio povodom Bradyjevog umirovljenja. Mnogi su primijetili da Brady nijednom riječju nije spomenuo ni Patriotse, ni Belichicka u devet stranica objava na Instagramu, gdje se zahvalio svima, od oružara do gradskih oca Tampe. Čudno. Kao da nije dvadeset sezona proveo u New Englandu. Međutim, kako Brady ništa ne radi slučajno, ostaje jedino zaključak da ga još uvijek boli činjenica da ga je Belichick bio voljan pustiti da ode prije dvije godine.

image
AFP

U ime Patriotsa s toplom porukom oglasio se zato vlasnik kluba Robert Kraft.

”Generacija ljubitelja footballa odrasla je poznavajući ligu kojom dominira Tom Brady. Niste morali biti navijač Patriotsa da biste se divili njegovoj volji, ambiciji i odlučnosti koje su s njegovom poniznošću činile Toma posebnim. Za ljubitelje ovog sporta, bila je to privilegija. Za navijače Patriotsa, ostvarenje snova. Uvijek ću Toma smatrati dijelom svoje obitelji.”

Lijepe riječi od Krafta koji nikad nije skrivao koliko mu je drag Tom Brady.

Peyton Manning smatra se najvećim igračkim rivalom Bradyja, ali premda su Brady i Manning bili ljuti protivnici na terenu, među njima nikad nije bilo zle krvi, što se jasno vidi i iz Manningove čestitke.

”Bila mi je velika čast i privilegija igrati protiv Toma. Uvijek sam respektirao i divio se njegovom natjecateljskom žaru, discipline i posvećenosti tome da bude najbolji. Čestitam svom prijatelju Tomu na nevjerojatnoj karijeri.”

image
AFP

Više nego bilo koji klub

Zaista, teško mi se sjetiti ijednog igrača koji je upoznao Bradyja, a da nije za njega imao samo riječi hvale.

Nema baš nikakve dvojbe da je Brady najveći NFL igrač svih vremena. Drži apsolutno sve bitne individualne rekorde na najvažnijoj poziciji quarterbacka, sedam osvojenih Super Bowl naslova više je od bilo kojeg kluba (!), dok ima čak dvostruko više playoff pobjeda od bilo kojeg igrača na svojoj poziciji. Onog trenutka kad je odveo Tampu do naslova i potvrdio da može pobjeđivati bez Belichicka, začepio je usta i najokorjelijim kritičarima. “Uvijek kontra” brigadi.

Svojom dugovječnošću u vrhu sporta koji jede svoju djecu i lige koja je kroz draft i Salary cap sustavno podešena tako da osigurava paritet, Brady je transcendirao football i postao američka sportska ikona u rangu Muhammada Alija, Babea Rutha i Michaela Jordana. Uz to, jedini je igrač NFL-a koji se posve izdigao u rang globalne sportske ikone iz sporta koji je još uvijek prvenstveno nacionalna, američka opsesija.

Ono što je uvijek fasciniralo kod Bradyja je da nije bio atletski nadmoćan svojim suvremenicima, poput recimo jednog LeBrona. Nije imao najjaču ruku, premda je uvijek bila dovoljno jaka. Nije bio brz, niti odveć agilan, gotovo nikakva prijetnja za trčanje s loptom. Nije bio fizički korpulentan u odnosu na druge quarterbackove. Njegova prednost u odnosu na ostale bile su finese koje nisu ni vidljive na prvu...

Brzina procesuiranja informacija, skeniranje terena i pronalazak slobodnog igrača, brz izbačaj, tajming i preciznost. Sve to, uz nepogrješiv osjećaj za pritisak obrambenog igrača, pronalazak prostora dovoljnog kako bi pričekao da se otkrije hvatač i pravovremeno ga uposlio. Te su odlike, u kombinaciji s manijakalnim perfekcionizmom, rijetkom nesebičnošću i poniznošću, stvorile ultimativnog pobjednika. Dakako, uz podršku trenerskog lumena Belichicka, najvećeg obrambenog stručnjaka kojeg je NFL vidio.

image
AFP

A zašto baš sada odlazak, ako smo svi složni da još igra na vrhunskoj razini?

Prevagnula je obitelj

”Uvijek sam vjerovao da je football sport u kojem moraš biti potpuno unutra, odnosno ako nisi sto posto posvećen, onda nećeš uspjeti, a uspjeh je ono što toliko volim u ovoj igri. Svakog dana sam imao fizički, mentalni i emocionalni izazov koji mi je omogućavao da maksimalno iskoristim svoj potencijal. I pokušavao sam to raditi najbolje što mogu 22 godine. Nema prečaca do uspjeha ni na terenu, ni u životu”, napisao je Brady i poentirao:

”Teško mi pada, ali više neću raditi bilo kakav natjecateljski napor. Volio sam svoju NFL karijeru, a sad je vrijeme usmjeriti vrijeme i energiju na neke druge stvari koje zahtijevaju moju pažnju.”

Čini se da su supruga Gisele i djeca ipak prevagnuli. Previše im je svog vremena uskratio loveći rekorde. Vjerojatno je odluci kumovala i činjenica da bi Bucsi teško ponovno uspjeli zadržati sve igrače na okupu, a opet počinjati iznova nije toliko atraktivno kad više nemaš kome bilo što dokazivati.

I tako odlazi Najveći. Jedna stvar je sigurna, a oni koji su ga voljeli, to odavno znaju. Oni koji su ga voljeli mrziti, iz zavisti, zlobe ili čega već, ubrzo će također shvatiti. Bez Bradyja NFL više nikad neće biti isti. Zbogom Tom. Koliko god smiješno zvučalo, otišao si prerano.

image
AFP

Linker
18. svibanj 2024 18:47