Yosha Iglesias

 MARIA EMILIANOVA Chess.com
TRANSRODNA DILEMA

Postao žena, ispisao povijest, ali ništa od trofeja: ‘Mislila sam da je promjena spola teži dio, bila sam naivna‘

FIDE navodi da slučajevi zahtjevaju daljnju analizu koja bi mogla trajati i do dvije godine
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 14. siječanj 2024. 15:26

Francuskinja Yosha Iglesias urezala je svoje ime u povijest šaha kao prva transrodna igračica koja je ispunila sve uvjete za titulu međunarodne majstorice. Titula joj još nije dodijeljena jer se čeka odobrenje Svjetske šahovske federacija (FIDE), koja je sredinom kolovoza prošle godine objavila kako privremeno zabranjuje transrodnim ženama da se natječu na njenim ženskim natjecanjima. Navedeno je kako će pojedinačni slučajevi zahtijevati “daljnju analizu”, te bi odluka mogla potrajati i do dvije godine.

“Transrodno zakonodavstvo ubrzano se razvija u mnogim zemljama i mnoga sportska tijela usvajaju vlastitu politiku. FIDE će pratiti ovaj razvoj događaja i vidjeti kako ih možemo primijeniti na svijet šaha. Dvije godine je opseg vida koji se činio razumnim za temeljite analize takvog razvoja događaja”, navodi se u izvješću.

Niti je odbili niti prihvatili

Još se napominje kako se transrodni igrači još uvijek mogu natjecati na otvorenim turnirima. U svojoj političkoj odluci FIDE također navodi da će trans muškarcima, koji su osvojili ženske titule prije tranzicije, biti ukinuti titule.

U rujnu 2021. Yosha Iglesias izašla je kao žena na društvenim mrežama. U studenom je zahtjev za promjenu imena iz Joachim u Yosha zaprimila francuska državna administracija. Na Francuskom ekipnom brzopoteznom prvenstvu prošla je dobro, ali Francuski šahovski savez joj nije dodijelio nagradu u ženskoj kategoriji.

image

Joachim Iglesias postao je Yosha

MARIA EMILIANOVA Chess.com

Jean-Baptiste Mullon, potpredsjednik federacije, pojašnjava:

- Yosha je zatražila od nas da promijenimo njen šahovski spol bez opravdavanja spolom na njezinoj osobnoj iskaznici. Tek trebamo otkriti kako smo ovlašteni nositi se s njezinim zahtjevom. Nismo to ni odbili ni prihvatili. Savez želi razgovarati s drugim sportskim organizacijama, Ministarstvom sporta i FIDE-om prije donošenja odluke.

Yosha smatra da Francuski šahovski savez nema pravo vidjeti njenu osobnu iskaznicu kako bi odlučili o njenom šahovskom spolu. Navodi primjer iz SAD-a, gdje igrač može odabrati svoj spol i od njega će se tražiti rodni list tek nakon druge promjene, odnosno transformacije.

18 mjeseci za novu osobnu

U ranijim slučajevima, poput onog Annemarie Meier, koja je osvojila četiri naslova prvaka Njemačke, ili Natalije Pares Vires, koja je igrala prvu ploču za Španjolsku na Šahovskoj olimpijadi 2008. godine, transformacija je završena prije nego što su se počele natjecati kao žene. Yosha ne želi čekati, kaže da je cijeli život čekala da bude prihvaćena kao žena.

Profesionalna šahistkinja i trenerica prošla je proces tranzicije od 2021. Posljednjih godina bila je nepokolebljiva zagovornica prava žena i transrodnih osoba unutar šahovske zajednice.

- Kada sam započela svoju tranziciju početkom 2021. godine, već sam bio FIDE majstor s rejtingom još uvijek iznad 2250. Naivno sam mislila da će titula međunarodne majstorice (WIM) biti više-manje formalnost pred državnom administracijom i kod FIDE i da je najteži dio promjene spola odrađen - rekla je Yosha za Chess.com.

Punih 18 mjeseci je trajao proces izdavanja nove osobne iskaznice. Sada može nastupati kao žena u Francuskoj, prošli tjedan je osigurala svoju četvrtu WIM normu na zatvorenom međunarodnom turniru za žene u Rouenu.

Šahovskoj javnosti Yosha je poznata i po tome jer je u rujnu 2022. kao zaposlenica Chess24 objavila izvješće tijekom kontroverze Carlsen - Niemann. Koristeći alat za analizu Chessbase, otkrila je da je Hans Niemann igrao sa 100% računalnom točnošću u deset online partija u posljednje tri godine, te je to istaknula kao inkriminirajući dokaz da je varao.

FIDE je više nego udvostručila nagrade na natjecanjima samo za žene tijekom posljednje četiri godine - natjecanja samo za žene plaćena su bolje nego ikad. Udvostručila je novčane nagrade na Svjetskom prvenstvu za žene, te naporno radi na pronalaženju sponzora Grand prixa za žene...

Linker
29. travanj 2024 11:14