Lisa Mason jedna je od onih koja je otvorila ”dušu” medijima
 AFP
SKANDAL NA OTOKU

Potresna ispovijest nekad vrhunske sportašice: ‘Prisilili su me da se skinem pred kolegama...‘

"Problem su rješavali tako da bi pojačali glazbu u dvorani kako se ne bi čuo plač"
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. srpanj 2020. 08:15

Zastrašujući slučaj Larryja Nassara, liječnika američke reprezentacije koji je gotovo tri desetljeća seksualno zlostavljao djevojke i djevojčice, kako u nacionalnoj ekipi, tako i na sveučilištu Michigan, kao da je pokrenuo lavinu. Gimnastika je u posljednje vrijeme preplavljena groznim svjedočanstvima o različitim vrstama maltretiranja.

Prije nekoliko je tjedana Laurie Hernandez, mlada američka gimnastičarka, olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira, opisala psihičku torturu koju je prolazila kod poznate trenerice Maggie Haney koja je zbog svojih metoda suspendirana na osam godina. Ovaj tjedan se, pak, u Velikoj Britaniji javila skupina gimnastičarki s tvrdnjama da su ih treneri u njihovim klubovima tukli, izgladnjivali i maltretirali na razne načine.

Catherine Lyons (19), nekadašnja europska juniorska prvakinja na parteru, otkrila je u potresnoj ispovijesti za ITV da su je treneri tukli palicama i izgladnjivali po tjedan dana, uz opaske da je predebela. Svakodnevno su vikali na nju, a povremeno bi je, tvrdi, zaključavali i u ormar dok se ne bi smirila. Sve ju je to natjeralo da napusti sport prije nego što je ostvarila svoj san o nastupu na Olimpijskim igrama, a zbog torture kroz koju je prošla, dijagnosticiran joj je PTSP i otada redovno ide na terapije.

- Vrištali su i vikali na nas i sve nas je to dovodilo do plača, a ja bih počela hiperventilirati. Problem su rješavali tako da bi pojačali glazbu u dvorani kako se ne bi čuo plač ili bi nas zaključavali u ormar i ostavili nas tamo da plačemo do iznemoglosti. Ako bismo željeli nastaviti trenirati, morali smo se ispričati trenerima zbog lošeg ponašanja i stava. Iako, realno, nismo bili u krivu - prepričala je Lyons.

Lisa Mason (38), osvajačica zlata na Igrama Commonwealtha i sudionica Olimpijskih igara u Sydneyju, ističe da je trpjela zlostavljanje od svoje desete godine. Treneri su je prisiljavali da vježba sve dok joj ruke ne bi počele krvariti, a jednom prilikom je morala paradirati u donjem rublju pred kolegama da svi vide kako je “debela”. Gimnastičarkama je, tvrdi, redovito naređivano da treniraju uz pomoć lijekova kada su bile ozlijeđene.

- Od 12. godine smo gotovo stalno bile na Voltarolu, a neke moje kolegice gotovo uopće nisu mogle odraditi trening bez uzimanja lijekova. Jednom su me prisilili da se natječem s istegnućem gležnja i stres frakturom potkoljenice - otkrila je Mason.
Dodala je da je zatrpana porukama bivših i aktualnih gimnastičarki nakon što je izašao dokumentarac “Athlete A” o slučaju Larryja Nassara, ali se ne usude iznijeti svoja iskustva zbog straha da neće ići na Olimpijske igre u Tokio sljedećeg ljeta.

image
AFP

- Igre su iduće godine i nitko ne želi ljuljati čamac i uznemiriti ljude koji donose odluke. Postoji puno gimnastičarki koje žele iznijeti svoju priču, ali sada nije pravo vrijeme.

Još jedna bivša elitna gimnastičarka, koja je željela ostati anonimna, izjavila je za Sky News da ju trener psihički i fizički zlostavljao i da se to smatralo normalnim.

- Učili su nas da se više moramo bojati trenera nego vještine koju pokušavamo svladati i da je to jedini način da uspijemo. Nikad neću saznati je li bilo moguće biti na mojoj razini bez toga ili bih bila još bolja bez batina.

Nakon teških optužbi gimnastičarki oglasio se i Britanski gimnastički savez.

“Dokumentarni film ‘Athlete A’ koji se trenutno gleda širom svijeta i u kojem je detaljno opisan skandal Larryja Nassara u američkoj gimnastici, s pravom je uzdrmao naš sport i imao je utjecaj na sve nas. Britanski gimnastički savez osuđuje svako ponašanje štetno za dobrobit naših gimnastičara. Takva ponašanja u potpunosti su u suprotnosti s našim standardima sigurnog treniranja. Surađivali smo s našim gimnastičarima i poduzimali određene radnje kako bismo osigurali da se njihovi interesi i pitanja uvijek razmatraju i rješavaju i da slobodno mogu iznositi svoje probleme. Potičemo svakog gimnastičara, aktualnog ili bivšeg, koji je zabrinut zbog specifičnog incidenta ili ponašanja, da se obrati našoj jedinici za integritet koja ima moć istražiti bilo koju osobe unutar britanske gimnastike”, stoji u priopćenju Saveza.

Linker
25. travanj 2024 22:58