JAMIE SQUIRE Getty Images Via Afp
SUPER BOWL LVIII

Potvrđena velika NFL dinastija: Možete nas zvati kako hoćete, posebniji smo od svega što ste vidjeli

Kansas City Chiefsi su obranili naslov prvaka i drugi put u pet godina u najvećoj utakmici pobijedili San Francisco 49erse
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 12. veljača 2024. 20:32

Ako su prije Super Bowla u Las Vegasu i odbijali pričati o Dinastiji, strahujući da će možda osloboditi zle duhove i ureći se, aktualna generacija momčadi Kansas City Chiefsa sada se bez ikakve ograde može smatrati NFL dinastijom.
U dramatičnom raspletu 58. Super Bowla, okončanom tri sekunde prije isteka produžetka, Kansas City pobijedio je San Francisco 49erse 25:22 i tako je treći puta u posljednjih pet godina trofej Vincea Lombardija završio u rukama igrača Chiefsa. Do sada su samo tri momčadi uspjele ostvariti takav pothvat - Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys i New England Patriots.
Chiefsi su i prva momčad koja je obranila titulu pobjednika nakon gotovo 20 godina, toliko je teško, od New England Patriotsa u sezonama 2004. i 2005.

- Idemo sada po treći zaredom - ekstatično je urlikao Travis Kelce, zvijezda Cheifsa, na dodjeli Lombardijeva trofeja.
Nitko nikad nije osvojio Super Bowl tri puta zaredom. Kansas City osigurao je da će sljedeće sezone oni imati deveti pokušaj otkako je lige da to ostvare i da Dinastiju učine još većom.

image

Travis Kelce

TIMOTHY A. CLARY Afp

- Možete nas zvati Dinastijom. Možete nas zvati kako god hoćete, ali ono što je sigurno da smo mi posebniji od svega što ste dosad vidjeli u NFL-u. Ovo je jedna od najvećih momčadi svih vremena - bez sustezanja je opijen pobjedom govorio Kelce.

Tek drugi put u produžetak

Međutim, nisu tako izgledali praktički tri četvrtine utakmice na Allegiant stadionu, štoviše prvi su puta u vodstvo Chiefsi došli tek na dvije i pol minute prije isteka treće četvrtine. Sve do tada 49ersi su držali sve pod kontrolom, i rezultat i zbivanja na terenu, vodili su i 10:0, pri tome je njihov kicker Jake Moody pogodio field goal s 55 jarda, što je u tom trenutku bio najduži pogođeni field goal u povijesti Super Bowla. No, rekord je trajao samo otprilike dva sata jer je i suparnički kicker, Harrison Butker, pogodio i s 57 jardi, kada je smanjio vodstvo San Francisca na 10:6 u trećoj četvrtini.

Odmah potom je i krenulo sve nizbrdo za 49erse jer nisu iskoristili svoj sljedeći napad, nakon što su još jednom zaustavili i Patricka Mahomesa s druge strane, uz veliki su peh izgubili loptu kada je ispucavanje Chiefsa pogodilo jednog od blokera Ninersa u nogu, nakon čega nisu uspjeli osigurati posjed. Kansas City je tako, umjesto da preda loptu San Franciscu, dobio loptu na 16 jarda od zadnjeg polja suparnika te tu situaciju iskoristilo za svoj prvi “touchdown” na utakmici (Valdes Scantling).
Odgovorili su 49ersi novim touchdownom Jenningsa u prvim minutama posljednje dionice, ali onda još jednom kiksali. Udarac Moodyja za dodatni poen uspjeli su Chiefsi blokirati pa je prednost San Francisca ostala samo +3 (16:13).

Na koncu se to ispostavilo i ključnim detaljem, jer San Franciscu je falio taj jedan poen, odnosno Chiefsi nisu morali forsirati touchdown do kraja utakmice, već im je i field goal bio dovoljan za izjednačenje. Upravo se to i dogodilo jer, nakon što su obje momčadi u međuvremenu pogodile po još jedan field goal, Butker je tri sekunde prije isteka vremena pogodio sa 27 jardi za 19:19.
Tako je drugi puta u povijesti Super Bowl otišao u produžetak, jedini prijašnji bio je onaj New Englanda i Atlante iz 2017. I tada i sada je momčad koja je gubila kroz veći dio utakmice te ulovila produžetak kao spas, na kraju ipak došla i do pobjede.
San Francisco prvi je napadao u dodatnom vremenu, došao je do deset jardi od zadnjeg polja Chiefsa, ali na kraju se morao zadovoljiti samo field goalom Moodyja sedam i pol minuta prije isteka vremena.

I onda je sve u svoje ruke uzeo Patrick Mahomes, quarterback Kansas Cityja, i napravio ono što radi najbolje. Orkestrirao je napadačkom linijom Chiefsa i gurao je kroz teren pronalazeći suigrače dodavanjima ili je, pak, sam trčao i osvajao jarde. I onda, kad je tako savršeno pripremio teren, pred istek vremena, s tri sekunde preostale na satu, uposlio Mecolea Hardmana za pobjednički touchdown.

- Taj lik ima magiju u toj svojoj desnoj ruci i uvijek nađe način da nas pokrene, pa ako treba i svojim trčanjem - pohvalio je Kelce svog quarterbacka.

- Sad ga već uzimamo zdravo za gotovo, jer smo naviknuli na to od njega, ali u svakoj utakmici u kojoj sam igrao s njim, bez obzira koji je rezultat, bez obzira koliko je vremena ostalo, znam da sa njim imamo šansu pobijediti.

Reid peti trener s tri prstena

Kansas City tako je došao do svog ukupno četvrtog Super Bowla (1970, 2020, 2023. i 2024), čime su se na listi najuspješnijih momčadi izjednačili s New York Giantsima i Green Bay Packersima, ispred njih su samo četiri momčadi, San Francisco i Dallas Cowboys (po pet) te Pittsburgh i New England (po šest).

Andy Reid postao je, pak, peti trener s najmanje tri osvojena Super Bowla.

- Koliko mi znači ovaj naslov? Ne znam, ali znam da ćemo ga dobro proslaviti - rekao je Reid.

Zajedno s cijelim Kansas Cityjem...

Linker
28. travanj 2024 05:37