THOMAS SAMSON Afp
ZAUSTAVIO GA JE PAD

Poznata je težina ozljede legende i surekordera Tour de Francea: ‘Ovo je emocionalan dan, tužni smo‘

Ostat će zapisan u povijesti kao surekorder Toura s 34 etapne pobjede
Piše: HinaObjavljeno: 08. srpanj 2023. 22:55

Britanski biciklist Mark Cavendish, koji je u subotu morao odustati od daljenjeg sudjelovanja na Tour de Franceu nakon pada 64 km od cilja osme etape u Limogesu, ima slomljenu desnu ključnu kost, objavila je njegova momčad Astana-Qazaqstan

"Mark Cavendish je slomio desnu ključnu kost. Uz to, zbog te frakture mu je olabavio vijak u ramenu", priopćili su iz Astana-Qazaqstana.

Vijak mu je ugrađen u rame nakon što je 2017. doživio težak pad na Tour de Franceu, utrci koja je Cavendishu donijela neke od najvećih uspjeha, na kojoj je dvaput bio osvajač zelene majice za pobjednika po bodovima, ali mu donijela i tužan kraj u pokušaju da postane prvi vozač s 35 etapnih pobjeda na najvećem svjetskom biciklističkom natjecanju.

"Ovo je emocionalan dan. On je najbolji sprinter u povijesti Tour de Francea. Jučer smo na dvije, tri sekunde pomislili da će uspjeti ostvariti svoj cilj, a danas je gotovo. Tužni smo. Tour de France je tužan", izjavio je direktor utrke Christian Prudhomme.

"Mark zaslužuje poštovanje Toura. On će uvijek biti dobrodošao, s biciklom i bez njega", dodao je.

Prvu od 34 etapne pobjede na Touru ostvario je 2008. u Chateaurouxu, a te je godine još triput bio najbrži. Potom je na još osam izdanja Toura ostvario najmanje jednu etapnu pobjedu.

No, kako je najavio da će na kraju ove sezone završiti bogatu karijeru u kojoj je do sada ostvario 162 pobjede, među kojima je i naslov svjetskog cestovnog prvaka iz 2011., ovo mu je bila posljednja prilika da se domogne rekordne, 35. pobjede na Touru, od koje su ga u petak dijelili centimetri, a u subotu je sve završilo padom. Ostat će zapisan u povijesti kao surekorder Toura s 34 etapne pobjede, koliko ih je u razdoblju od 1969. do 1975. sakupio legendarni Belgijac Eddie Merckx.

Linker
06. svibanj 2024 21:14