ROBIN VAN LONKHUIJSEN Afp
TEŠKE OPTUŽBE

Poznati trener pod istragom! Optužuje ga se za seksualno zlostavljanje! ‘Odmah prekinite sve veze s njim‘

Reider godinama u svome centru na Floridi trenira neke od najboljih svjetskih atletičara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. studeni 2021. 19:41

Svijet sporta sve je više preplavljen slučajevima seksualnih zlostavljanja. Nisu, naravno, svi novijeg datuma, neki su stari godinama, mnogi su od njih i zataškavani, ali vjerojatno i pod velikim utjecajem pokreta #MeToo sve ih više izlazi na vidjelo. Najjaču svjetsku hokejašku ligu (NHL) posljednjih tjedana tako potresa veliki skandal u čijem su središtu Chicago Blackhawksi koji su godinama žmirili i zataškavali prijavu za seksualno zlostavljanje koju je protiv tadašnjeg klupskog video-analitičara još 2010. podnio igrač Kyle Beach. Na crnom se popisu ovih dana našla i kraljica sportova, točnije jedan od najuspješnijih atletskih trenera Rana Reider (51) koji se nalazi pod istragom Američkog centra SafeSport nakon što je protiv njega podneseno više pritužbi za seksualno zlostavljanje.

Reider godinama u svome centru na Floridi trenira neke od najboljih svjetskih atletičara, a posljednji veliki uspjeh donio mu je kanadski sprinter Andre de Grasse koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio zlato na 200 metara i broncu na stotki. Trenirao je Reider ili još uvijek trenira i dvostrukog olimpijskog pobjednika u troskoku Christiana Taylora, pa olimpijsku pobjednicu u skoku u dalj Tiannu Bartolettu, dvostruku svjetsku prvakinju na 200 metara Dafne Schippers, vlasnika najboljeg rezultata na 100 m ove godine Trayvona Bromella, svjetsku prvakinju na 100 m prepone Niju Ali... Na sportskom je planu, dakle, njegova biografija impresivna, a njegovo ponašanje izvan stadiona sada istražuje Američki centar SafeSport, moćno i neovisno tijelo koje se bavi istragama i pritužbama za zlostavljanje i nedolično ponašanje u olimpijskim sportovima.

Britanski Guardian, koji je i otkrio da je Reider pod istragom, donosi da je Britanski atletski savez upozorio dvoje svojih atletičara, Adama Gemilija i Daryll Neitu, da prekinu kontakt s američkim trenerom ili će im biti ukinuto članstvo u programu World Class koje uključuje financijska sredstava od igara na sreću. Sličnu su poruku primili i drugi britanski atletičari koji su razmišljali o preseljenju u SAD kako bi trenirali pod Reiderovim vodstvom.

Reiderov odvjetnik Ryan Stevens rekao je za Guardian da su optužbe protiv njegova klijenta neprovjerene i nedokazane, te kako su mu sumnjivi motivi i vrijeme ovih “napada na Reiderov ugled”.

Britanski atletski savez se, pak, oglasio priopćenjem u kojem stoji:

”Slijedeći informacije Američkog centra SafeSport da je protiv trenera Rane Reidera podneseno više pritužbi za seksualno zlostavljanje i da je istraga u SAD-u neizbježna, Britanski atletski savez obavijestio je svoje atletičare koji trenutno treniraju pod njegovim vodstvom da prekinu sve veze s njim do zaključenja ovog procesa.”

Andre de Grasse zasad nije komentirao optužbe protiv trenera koji ga je doveo do olimpijskog trona, dok je Christian Taylor, koji je ujedno i predsjednik sindikalne udruge Athletics Association, u izjavi za The Times rekao:

- Čitanje ovih navoda je uznemirujuće i želim doznati dodatne informacije o slučaju kako bih mogao donijeti najbolju odluku o tome kako dalje. Vjerujem da će odgovarajuće organizacije provesti detaljnu istragu. Šteta što o ovakvim stvarima uopće moramo raspravljati nakon Olimpijskih igara. Uvijek želim promovirati pozitivnost i priče o uspjehu, ali i ove su situacije također nesretni dio svijeta sporta i zahvalan sam na svakoj organizaciju koja je osnovana kako bi zaštitila dobrobit sportaša.

Što se tiče Američkog centra SafeSport, riječ je o tijelu koje je od svog osnutka 2017. godine zatrpano pritužbama. Više od 1600 pojedinaca bilo je suočeno s disciplinskim mjerama zbog fizičkog, emocionalnog ili seksualnog zlostavljanja.

Linker
07. svibanj 2024 19:42