Brončane ukrajinske floretašice sa zastavom koju im je donijela Dorja

 FIE
PRIJATELJSTVO IZNAD SVEGA

Predivan potez Hrvatice u teškim danima za Ukrajinu! Svi su bili oduševljeni: ‘Zamolile su me za pomoć...‘

Ostvarila najbolji hrvatski ženski rezultat ikad, ali istaknula se i po nečemu još važnijem
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. ožujak 2022. 10:01

Sport je mnogo više od pobjeda, poraza, osvojenih bodova i skupljenih trofeja, a jedna od najboljih stvari koje on donosi mladim ljudima je prijateljstvo. Dorja Blažić je 18-godišnja hrvatska floretašica, od prije nekoliko dana vlasnica najboljeg hrvatskog ženskog rezultata u floretu na europskim natjecanjima - 8. na Europskom juniorskom prvenstvu. Ali Dorja se nije u Novom Sadu istaknula samo kao sportašica, nego i kao osoba.

Ovo su teški dani za Ukrajinu, a sudbinu napadnute zemlje dijele i njihovi sportaši. U takvim trenucima je posebno bitno znati da nisi ostavljen sam, da se možeš na nekoga osloniti, da će ti taj netko pružiti ruku i biti uz tebe kad ti je najvažnije. Mlada Zagrepčanka se kroz mačevanje jako povezala s ukrajinskim floretašicama i kad su ju zamolile za uslugu, za nešto što je njima u tom trenutku bilo jako bitno, nije oklijevala ni trenutka.

Zahvala i od saveza

- Jako sam dobra s ukrajinskim reprezentativkama koje su krenule drugi dan rata kombijem iz Kijeva na Europsko prvenstvo u Novi Sad. Nisu znale hoće li uspjeti doći na vrijeme u Novi Sad, a nisu ponijele sa sobom zastavu i molile su me mogu li im ja nabaviti i donijeti im u Novi Sad - priča Dorja.

Naravno da je Dorja nabavila zastavu, ali nije znala hoće li njezine ukrajinske prijateljice uspjeti doći do Novog Sada. I kad...

- Na pojedinačno natjecanje je stigla samo Kristina Petrova s kojom sam i najbolja. Ona je propješačila preko granice sa Slovačkom gdje ju je dočekao ujak, a ostale su stigle tek dva dana kasnije. Najbolje od svega, uspjele su nastupiti i u ekipnom natjecanju. I ne samo nastupiti nego su i osvojile broncu.

image

Čestitka i zahvala Kristine Petrove

I na postolju su broncu proslavile sa zastavom svoje domovine koju im je donijela Dorja. Nekome se to može činiti kao sitnica u svemu što se događa, ali tim djevojkama, njihovim obiteljima, savezu... to je u tim trenucima značilo jako puno. Zahvalu Dorji i Hrvatima objavio je i Ukrajinski mačevalački savez na svojim stranici, a prenijeli su i neki drugi europski savezi.

Katerine Budenko, Kristina Petrova, Alina Polozjuk i Olga Sopit su osvojile broncu za Ukrajinu, ali u trenutku dok su stajale na postolju nisu znale hoće li se i kako vratiti kući u Kijev.

Nudila im i smještaj

- Amerikanci su odmah Kristini Petrovoj ponudili stipendiju, kod njih je mačevanje na najjačim fakultetima, ali svi ukrajinski mačevaoci su odlučili otići u Poljsku kao bi bili što bliže domovini. Smještaj im je osigurao njihov savez u suradnji s poljskim. Kako je Novi Sad blizu nama i sama sam im ponudila i smještaj i pomoć oko prijevoza, ali njihov savez je sve organizirao - dodaje Dorja koja je u stalnom kontaktu s Petrovom i ostalim Ukrajinkama.

Linker
25. travanj 2024 21:10