DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
MARENIĆA STRPALI U KARANTENU

Predsjednik HOO-a ‘podigao glas‘, ljut je na Japance: ‘Ovo je jasan primjer nesposobnosti organizatora!‘

Sustav u Tokiju je neodrživ, tražimo od MOO-a zaštitu sportaša - poručio je Zlatko Mateša
Piše: HinaObjavljeno: 13. srpanj 2021. 19:05

Predsjednik HOO-a ovako je reagirao nakon što je Matija Marinić, prvi hrvatski sportaš koji je stigao u Tokio na Olimpijske igre, završio u samoizolaciji.

Najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama u Japan je došao prije tjedan dana, a jutros je dobio odluku da idućih tjedan dana mora provesti u karanteni. Naime, jedan od putnika s leta kojim su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi stigli u Japan, zaražen je koronavirusom.

Marinić je cijepljen, nema nikakvih simptoma, a iza njega je deset dana svakodnevnog testiranja na koronavirus od čega je osam testova napravio u Japanu, no ipak je morao završiti u samoizolciji.

"Ovaj sustav je naprosto neodrživ, kakva je korist sportašu boraviti u Japanu i provoditi vrijeme u izolaciji, uz silna testiranja i dokaze da nije zaražen? Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, makar još i nastupio na njima, kako je predviđeno od 25. srpnja. Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup?," istaknuo je Mateša.

"Ovo je eklatantan primjer nesposobnosti organizatora da se nosi s problemima povezanim s pandemijom. Tražimo od Međunarodnog olimpijskog odbora da se zaštite sportaši koji svakodnevnim testiranjima dokazuju svoj zdravstveni status i da se nad njima ne provode ovako rigorozne i ničim utemeljene mjere, jer sve onda gubi smisao," dodao je predsjednik HOO-a.

HOO je uložio žalbu na odluku o samoizolaciji našeg olimpijca, a zamjenica šefa Misije HOO-a Petra Nosso pojasnila je da su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi "sankcionirani" na temelju uvida u sjedeća mjesta otisnuta na aviokartama, a prema njima su trebali sjediti u blizine zaražene osobe.

Međutim, kako nisu sjedili na tim pozicijama, bili su prilično daleko od potencijalnog izvora zaraze. Nosso je dodala i to da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pokušava riješiti ovaj slučaj razgovorima s partnerom u organizaciji Igara - japanskom vladom, koja bi i u ovakvim slučajevima trebala biti iznad vlasti pojedine prefekture.

Linker
17. travanj 2024 02:43