Thomas Bach

 FABRICE COFFRINI Afp
APEL UKRAJINI

Predsjednik MOO-a: ‘Želimo omogućiti svakom Ukrajincu da se sada kvalificira i sudjeluje na Olimpijskim igrama‘

‘Podržat ćemo svakog ukrajinskog sportaša u pripremi i sudjelovanju na bilo kojem natjecanju‘
Piše: HinaObjavljeno: 22. lipanj 2023. 13:51

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u četvrtak je apelirao na Ukrajinu da svojim sportašima pruži priliku da se kvalificiraju za Olimpijske igre u Parizu 2024. unatoč djelomičnoj zabrani natjecanja s ruskim i bjeloruskim sportašima.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da će olimpijsko tijelo podržati "svakog ukrajinskog sportaša" koji želi sudjelovati u olimpijskim kvalifikacijama u svom sportu.

"Želimo omogućiti svakom ukrajinskom sportašu da se sada kvalificira i sudjeluje na Olimpijskim igrama", rekao je Bach na početku zasjedanja MOO-a.

"Podržat ćemo svakog ukrajinskog sportaša u pripremi i sudjelovanju na bilo kojem natjecanju na kojem žele sudjelovati", rekao je.

Ukrajina je u ožujku zabranila svojim nacionalnim sportskim timovima natjecanje na olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim događajima koji uključuju natjecatelje iz Rusije i Bjelorusije.

U nekim pojedinačnim sportovima nastupi ruskih i bjeloruskih sportaša ostaju zabranjeni, ali u drugima, kao što je tenis, ukrajinski igrači redovito igraju s ruskim ili bjeloruskim natjecateljima koji nastupaju kao neutralni sportaši.

Ukrajinska zabrana uslijedila je nakon što je MOO razljutio Kijev dopustivši ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu kao neutralni unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Sportašima iz Rusije i Bjelorusije zabranjeno je sudjelovanje na većini međunarodnih natjecanja prošle godine nakon ruske invazije.

Ali MOO je ranije ove godine preporučio da se vrate u svjetski sport kao neutralni, bez zastave i himne.

Još uvijek nije donesena odluka o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

Linker
25. veljača 2024 23:49