Vinko Bajrović

 VOJKO BASIC/ CROPIX Cropix
TUŽNA VIJEST

Preminuo Vinko Bajrović Capo, ikona splitskog sporta, istaknuti profesor i košarkaš slavne Jugoplastike

Bajrović je bio i istaknuti splitski profesor, a predavao je i u dubokoj starosti.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. siječanj 2022. 11:01

Nakon duge i teške bolesti u 85. godini umro je Vinko Bajrović Capo, znamenita figura grada Splita u sportskom, političkom i školskom miljeu. U onom sportskom, Bajrović se sportom bavio od djetinjstva (nogomet, rukomet), e da bi potom izabrao košarku i igrao za Jugoplastiku od 1952. do 1963. godine. Potom je godinama bio u stručnom dijelu kluba s Gripa, najčešće kao tehniko, a bio je i najvjerniji statističar Splita, sve je brojeve i sve igrače imao u malom prstu. Što i ne čudi, jer je Bajrović bio profesor matematike i fizike, čak 34 godine do penzije radio je kao savjetnik u Zavodu za unapređivanje školstva. I po umirovljenju je pomagao djeci u svladavanju matematike pripremajući ih za maturu. Napisao je čak 33 knjige.

Profesor Bajrović je bio i tehniko u košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije izbornicima Mirku Novoselu, Krešimiru Ćosiću i Dušanu Ivkoviću, a od 2000. do 2009. godine bio je dopredsjednik skupštine Hajduka. Tvrdio je da na Poljud nije došao kao političar, istaknuti član SDP-a, nego kao iskusni sportski djelatnik.

image

Vinko Bajrović

JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

- Mali Ivo Grbić, vratar, imao je jedinicu iz matematike u osmom razredu i pokojni otac je očekivao da odem do učiteljice. Ne, ni govora. Dolazio sam kod maloga doma i radio s njim – prepričao je Bajrović u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju prije nekoliko godina.

Vinko Bajrović je dobio tri nagrade za životno djelo. Nagradu grada Splita (2011) za osobit doprinos stručnom i pedagoškom radu, razvoju prosvjetno pedagoškog sustava, te doprinos sportskom životu. Dvije nagrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nagrada "Ivan Filipović" za rad u prosvjeti i nagrada "Franjo Bučar" za rad u sportu.

Linker
26. travanj 2024 05:44