TOMISLAV KRISTO Cropix
BICIKLISTIČKI INTELEKTUALAC

‘Prije bolesti bio sam u formi života, dva mjeseca sam se oporavljao i zato je pobjeda u Hrvatskoj posebna‘

Slovenac s etapnim pobjedama na Touru, Giru i Vuelti, osvojio je sedmo izdanje nikad jačeg i boljeg CRO Racea
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. listopad 2022. 23:41

Sedmo izdanje CRO Racea pamtit će se po nastupu aktualnog pobjednika Tour de Francea Jonasa Vingegaarda, kao i pobjednika Toura iz 2018., Gerainta Thomasa, pamtit će se po 0.0004 sekunde razlike između prvoplasiranog i drugoplasiranog u etapi s ciljem u Zadru, po novim destinacijama u itineraru, Sinju, uzbudljivom usponu na vidikovac Gospe od Loreta u Primoštenu, ali najviše će se pamtiti po dramatičnom finišu u Zagrebu.

Poslije odvoženih 1.074 kilometra, rasplet se sveo na posljednjih svega nekoliko metara utrke. Nije bilo izravnog dvoboja na cesti za pobjedu, ali s nikad većim uzbuđenjem iščekivao se završni juriš prema cilju kod HNK.

Matej Mohorič prošao je ciljem drugi, ali zasjeo je na prvo mjesto ukupnog poretka, izbio je Vingegaardu iz džepa pobjedu koja se činila zgotovljenom nakon penjanja do starog grada u Labinu. Međutim, kao što u nogometu nije kraj dok sudac doista ne svira kraj, tako ni u biciklizmu ništa nije riješeno dok se ne prođe ciljem.

Zagrebačka završnica najbolji je mogući kraj utrke, za CRO Race, jer držati i publiku i TV gledatelje i same bicikliste na iglama sve do kraja, definitivno je želja organizatora svake utrke. I još kada u tome sudjeluju dva biciklistička "superteškaša", što Vingegaard i Mohorič definitivno jesu s obzirom na trenutačni status obojice u svjetskim okvirima, takav će rasplet defitinitivno privući veliko zanimanje, a to je posredno i elitna reklama za CRO Race.

- Matej Mohorič najinteligentiniji je biciklist kojeg znam, ne samo u biciklističkom već i u životnom smislu. Ovdje je njegova lukavost samo to potvrdila jer za razliku od drugih, znao je spojiti, analizirati i pretvoriti u rezultat činjenice iz obične brošure utrke.

image

Jonas Vingegaard, Matej Mohoric i Oscar Onley

TOMISLAV KRISTO Cropix

Tako ga je predstavio Vladimir Miholjević, direktor CRO Racea, ali i jedan od glavnih ljudi u menadžmentu Bahrain Victoriousa, momčadi za koju Mohorič vozi. I koji jako dobro zna kakav je Mohorič vozač, koje kvalitete posjeduje i što sve može pored svih onih suhoparnih statističkih i brojčanih obilježja iz njegove karijere. Makar ni oni nisu za odbaciti jer ako vidite da je 27-godišnji Slovenac dosad u karijeri već osvajao etape i na Tour de Franceu, i na Giru, i na Vuelti, da među 17 pobjeda u karijeri ima i onih s jednodnevnih i višeetapnih utrka, da je osvojio Milan - Sanremo, lako je zaključiti da se radi o vrhunskom vozaču, prilagodljivom svim uvjetima i svim tipovima utrka.

Lukavost koje je Miholjević spomenuo odnosi se, pak, na činjenicu da je do generalne pobjede na CRO Race stigao zahvaljujući bonus sekundama, a da u šest dana nije ostvario ni jednu etapnu pobjedu. Vingegaard je, recimo, imao dvije. Ali to je kao u tenisu ili odbojci - može pobijediti i onaj koji je ukupno osvojio manje poena.

Makar, pobjeda skupljanjem bonus sekundi na prolaznom cilju, pa onda i u završnom sprintu, nije njegov patent. Već je viđen na ovoj utrci prije pet godina, kada je talijanski majstor Vincenzo Nibali na sličan način došao do trijumfa. Dapače, ta je utrka iz 2017., do ovogodišnje, bila jedina u povijesti CRO Racea u kojoj ukupni pobjednik nije bio vodeći uoči posljednje etape. Tada je Nibali "okrenuo" Jaimea Rosona, čije vam ime neće previše značiti, dok je Mohorič pobijedio Vingegaarda.

Ključnim se pokazala činjenica da Danac nije oko sebe imao dovoljno jaku momčad, za razliku od Slovenca, što je i Mohorič priznao.

- Pobjeda ne bi bila moguća da nije bilo nevjerojatne momčadi. Svi su dečki doradili sjajan posao, a posebno Jonathan (Milan, op.a.) koji je tako lijepo potegnuo u sprintu da sam samo morao paziti da ne izgubim njegov kotač. Nisam sprinter, a osvojio sam drugo mjesto i zato hvala kolegama iz momčadi - rekao je 27-godišnjak iz Podblice.

No, nije ukupna pobjeda došla u samo jednom danu već je ona građena kroz tjedan u kojem su biciklisti prošarali veći dio Hrvatske. Mohorič je, naime, uzeo četiri bonus sekunde i u cilju u Crikvenici s trećim mjestom, kao i tri sekunde na prvom prolaznom cilju (u Rijeci) u petoj etapi. S ovih devet sekundi u posljednjoj etapi, to je sveukupno, dakle, 16 sekundi koje je "ukrao" u odnosu na Vingegaarda.

- Nije mi, naravno, ovo prva utrka u Hrvatskoj, vozio sam ih puno još kao kadet i junior, pa i kasnije. Ne mogu se sjetiti na prvu, ali zasigurno sam ranije imao i pobjeda u Hrvatskoj, no ovo je svakako najdraža.

Mohorič je inače početak sezone obilježio pobjedom na velikom klasiku, utrci Milan - Sanremo, utrci od gotovo 300 kilometara i time najdužoj jednodnevnoj profesionalnoj utrci na svijetu. Kroz središnji dio sezone imao je dosta problema sa zdravljem, da bi sada konac sezone ipak ukrasio novom pobjedom.

- Imao sam jako dobro proljeće, sjajne rezultate na klasicima. Sanremo je bio nešto posebno, bio sam blizu pobjede i na Paris - Roubaix (5. mjesto, op.a). Bio sam zapravo u formi života, brojke s treninga i s Tour of Slovenia bile su bolje nego ikad prije. Veselio sam se Tour de Franceu, ali onda me bolest zaustavila - priča Matej.

- Imao sam mononukleozu i onda još i Covid-19 tijekom Toura. Osjećao sam se jako loše fizički i mučio se, ali nisam imao nikakve očite simptome, osim grlobolje. Uvijek sam bio negativan na PCR-ovima i brzim testovima, pa sam tek kasnije saznao za infekciju, otkrićem da imam super veliku količinu antitijela. Dva mjeseca mi je trebalo da se oporavim i tek sam se na nedavnim utrkama u Kanadi počeo osjećati bolje.

Zbog svega toga odlučio je propustiti i nedavno Svjetsko prvenstvo u Australiji, te umjesto toga voziti CRO Race.

- Odustao sam od SP-a jer nisam bio dovoljno spreman da bih tamo bio kompetitivan. Radije sam odradio dva tjedna dobrih treninga i odlučio voziti još nekoliko pravih utrka do kraja sezone, da ubacim kilometre u noge. Jer želio sam nakon svih problema završiti sezonu u dobroj formi i imati dobar temelj za sljedeću sezonu. Sada se to ovdje pokazalo dobrom idejom, vraćam se napokon na svoju raniju razinu i zato se posebno veselim ovoj pobjedi.

No, sezona mu još nije zgotovljena.

- U četvrtak vozim Gran Piemonte i onda Lombardiju u subotu. A sljedeće godine će fokus biti na proljetne klasike, a onda vjerojatno slijedi i Tour de France - zaključio je Matej Mohorič, pobjednik sedmog, nikad boljeg i jačeg CRO Racea.

Linker
06. svibanj 2024 15:11