Zeljko je u sjajnoj formi
 Bad Konigshofen
ODUŠEVLJAVA U BUNDESLIGI

Prije dvije godine vratio se stolnom tenisu, a sad ruši i europske prvake! Neobičan put Hrvata

Nekadašnji europski talent nestao je s velike scene i sad se vratio i ima odličnu polusezonu
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 04. siječanj 2021. 15:24

Bilo je to 13. prosinca 2018. Tada je prvi put objavljeno da se Filip Zeljko vraća profesionalnom stolnom tenisu. Dobro, znao je on igrati neke klupske mečeve, nastupati na nekim manjim turnirima, ali ozbiljnijeg reda i rada nije bilo. Sve do prosinca, prije dvije godine, kada se u razgovoru s izbornikom Neven Karkovićem odlučio vratiti u matično jato.

Svojedobno je tituliran kao veliki europski talent, na juniorskom Europskom prvenstvu osvojio je brončanu medalju, a potom je osvojio europski Top 10. Bilo je tu još nekih rezultata, velikih skalpova, a najbolji ranking karijere ostvario je 2015. kada je bio 173. igrač svijeta. Nakon povratka u Medarsku samo je rekao:
- Što ću pričati, sad stvarno nemam o čemu. Treba prvo nešto napraviti.

Prošla sezona za zaborav

Od tada mu nije bilo lagano. Kao igrač Bad Königshofen igrao je u njemačkoj Bundesligi, najjačoj europskoj ligi. I uglavnom upisivao poraze. Doduše, igrao je protiv puno jačih igrača, ali svejedno.
- Ostvario sam jednu pobjedu u lanjskoj sezoni. Tu sezonu želim što prije zaboraviti, zapravo sam je već potisnuo. To je prošlost, ne treba se osvrtati ha, ha.

No, sve se vratilo u ovoj sezoni. Zeljko trenutno ima pet pobjeda i četiri poraza. Nanizao je Fan Bo Menga (3:1), europskog prvaka iz 2016. i 40. igrača svijeta Francuza Lebessona (3:2), Čeha Jančarika (3:1), koji drži 93. mjesto na svijetu, Rumunja Pleteu (3:0), 85. na svijetu, te Čeha Polanskog (3:0), 150. na svijetu. Treba reći da je s Francuzom Gauzyem (20.) i Austrijancem Habesohnom (44.) imao otvoren meč, kao i da je u Kupu poražen od Šveđana Kallberga (58.) s 3:2. Nije loše za povratnika i 276. igrača svijeta.

- U odnosu na lanjsku sezonu ovo je veliki napredak. Svaka sezona je bila neizvjesna, nisam znao hoću li uopće ostati u klubu obzirom na učinak. Iako, i u tim porazima sam uvijek bio blizu. No, sad su se moja ulaganja počela vraćati. Ove sezone sam s Gauzeym imao u prvom setu 9:6, u drugom 10:9. A riječ je o igraču iz Top 20 na svijetu. Pobjeda nad Lebessonom mi je najveći skalp u Bundesligi, a gubio sam 2:0 u setovima - kazat će Zeljko, koji je u posljednje dvije sezone morao sve iz početka.

- Uh, da je bar sve ispočetka, bilo bi mi puno lakše. Barem ne bih radio sve loše stvari koje sad moram ispravljati. Što se promijenilo nakon pauze? Pa treniram jako puno, više slušam Nevena (Karković nap. a.), čovjeka koji me naučio sve što znam u ovom sportu.
Koliko trenira najbolje govori situacija od prije nekih mjesec dana. Filipa su zvali iz kluba da mu čestitaju rođendan, a usput su ga pitali kako je proslavio. Odgovor je bio: S tri treninga.
- Ha, ha. Da, da. Taj dan sam odradio dva stolnoteniska treninga i jedan kondicijski s Kristijanom Blaževićem.

Kontinuitet je najbitniji

Iako je još mlad (24), njemu pandemija koronavirusa definitivno nije sjela u najboljem trenutku. Trebala je ovo biti sezona povratka. I popravljanja svjetskog renkinga.
- Taman sam ušao u glavni ždrijeb na turniru u Poljskoj i natjecanje se prekinulo. Od tada igram samo ligaške mečeve. Je, napredovao sam, ali želim postići kontinuitet dobrih rezultata. To kako se ja osjećam i koje su moje želje nije previše bitno ako to ne pokažem na turnirima. Je, dobio sam neke dobre igrače, ali kontinuitet je važniji. Što mi vrijedi pobijediti 40. na svijetu, pa odmah potom izgubiti od 356. na svijetu.

Što treba popraviti?
- Možda prijem servisa. Kad se igra protiv kvalitetnih suparnika da im ne dajem lake poene nakon njihovog servisa.
A najjača strana?
- Što me ide taj dan, ha, ha. Forehand valjda. Iako nisam niti s njim skroz zadovoljan. Ma sve moram bolje.
Je l’ se vidi u Top 100?

- Vidim se ja i više, samo to treba pokazati za stolom. Kao što sam rekao, najbitniji je kontinuitet.
Njegov Bad Königshofen je nanizao nekoliko pobjeda i odlijepio se od dna. Donedavno su bili deseta momčad Bundeslige, a trenutno su šesti s istim omjerom kako i finalist Lige prvaka, Saarbrücken. Baš su s njima igrali posljednje kolo i dobili ih 3:1. Je, Saarbrückenu nije igrao Jorgić, došli su sa završnice Lige prvaka, ali svejedno je to lijep skalp za Bad Königshofen. Četvrtoplasirani Ulm ima 7-4, a trećeplasirani Schwalbe Bergneustadt 8-3.

U Medarskoj je super

- Po kvaliteti smo tu negdje oko sredine, možda malo ispod, ali ako igramo dobro možemo svašta. Kad bi bili četvrti to bi bilo super. Imam ugovor do kraja sezone, u klubu su zadovoljni kako se borim i kako napredujem. Ne vidim razlog zašto ne bi nastavili suradnju. Novi klub? Iskreno, mislim da ne. U klubu mi je super. Ovdje sam pet godina, dali su mi priliku i kad mi nije išlo. Nisam im ništa dužan, ali svejedno bi im htio nešto vratiti - objasnio je Zeljko, kojeg u stopu prate braća Ivan i Dominik.

- Sve prate i sve komentiramo. Veliki su navijači. Kao i roditelji, kojima sam zahvalan na potpori tijekom cijele karijere.
Na kraju se osvrnuo na dečke iz Medarske.
- Ma ovdje mi je super. Imamo dobar trening i nigdje nije kao doma. U svom gradu, svojoj zemlji, sa svojim dečkima, s trenerima Nevenom i Kristijanom. Tu je i obitelj, fakultet, sav život mi je u Zagrebu. Puno lakše nego neke druge opcije.

Linker
02. svibanj 2024 16:40