GABIJUAN WWW.HAJIMEJUDO.COM
JOŠ JEDNA MEDALJA

Prljavci su odzvanjali pred punim tribinama u Uzbekistanu: Karla Prodan osvojila srebro na Grand Prixu!

Nakon Barbare Matić, Hrvatska je dobila osvajačicu još jedne srebrne medalje u Taškentu.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. ožujak 2021. 14:25

"Mi plešemo, la-la-la-la..." pjevali su u nedjelju hrvatski judašice i judaši. Ne bez razloga i povoda. Naime, iz zvučnika Humo Arene u glavnom uzbekistanskom gradu Taškentu gdje se održava Grand Slam u judu, i to s dupkom ispunjenim tribinama (ondje nema pandemijskih restrikcija), odzvanjali su u pauzi između borbi taktovi poznate uspješnice legendarnih Prljavaca. Hrvatski su pak judaški predstavnici i jučer imali itekakvih razloga za pjesmu i ples.

Nakon subotnjeg srebra najbolje sportašice Hrvatske za 2020. u izboru SN, Barbare Matić (do 70 kg), njezinim je stopama u nedjelju kročila i Karla Prodan (do 78 kg). Karla je prethodno u Tel Avivu osvojila broncu, sada je otišla stepenicu više, pa s nestrpljenjem očekujemo sljedeći nastup jer tom analogijom... Opravdala je naša Karla status nositeljice u ždrijebu, te došla do finala sve boljim izdanjima iz borbe u borbu.

Počelo je usporeno, a Prodan kao da se morala razbuditi i doći na radnu temperaturu kroz prve tri minute borbe protiv Njemice Ziech. Dok je došla do kvalitetnog desnog garda, Prodan se već našla s dvije pomalo dvojbene kazne. Međutim, kako je borba išla prema isteku vremena i u borbi za "zlatni bod", Splićanka je nametnula svoj ritam i natjerala je Njemicu na tri kazne, te osigurala mjesto u četvrtfinalu.

Tamo ju je čekala Poljakinja Pacut protiv koje je Prodan bila dominantna i agresivna od početka. Wazari, a zatim kontrola garda do kraja borbe bili su i više nego dovoljni za polufinale, gdje ju je čekala Izraelka Lanir. Bio je to ponajviše okršaj Prodan s osobnim razočaranjem iz Poreča, gdje ju je upravo Lanir pobijedila u finalu Europskog prvenstva za mlađe seniorke. Koliko je vrhunski ippon u Taškentu za finale značio Karli pokazalo je njeno emotivno slavlje.

U finalu ju je čekala sjajna Japanka Mami Umeki, svjetska prvakinja iz 2015. te svjetska doprvakinja iz 2017. Imala je Karla Prodan jasan plan, koji joj je dosta dobro funkcionirao prve dvije minute borbe. Japanka nije imala rješenje za lijevu ruku Prodan, ali nažalost bila je i prestabilna da bi ju hrvatska judašica bacila. U završnici borbe, Umeki je pronašla put do boljeg garda, te bacila Prodan na wazari, a zatim zahvatom dovršila pobjedu i osvajanje zlatne medalje.

Karla je ovom srebrnom medaljom osvojila i 700 bodova koji će ju dodatno uzdignuti na svjetskoj rang ljestvici i značajno približiti Olimpijskim igrama u Tokiju.

U nedjelju su, osim Prodan, nastupili i Ivana Maranić (preko 78 kg), te Zlatko Kumrić (do 100 kg). Maranić je wazarijem svladala Britanku Adlington, a zatim izgubila od Tunižanke Cheikh Rouhou. Kumrić je izgubio ipponom od Gruzijca Čikovanija u prvoj borbi.

Linker
31. siječanj 2023 07:22