Karla Prodan
 AFP
NAGRADE NAJBOLJIMA

Prodan, Jelić i Stipanović najuspješniji sportaši u godini! Evo tko su dobitnici u ostalim kategorijama

Zbog pandemije izostala je tradicionalna svečanost Velikog dana hrvatskog sporta
Piše: HinaObjavljeno: 21. prosinac 2020. 21:26

Godinu na izmaku Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno zaključuje izborom najuspješnijih sportašica, sportaša i trenera te dodjeljuje posebna priznanja sportskim zaslužnicima.

U pandemijom Covid-19 opterećenoj godini i slika hrvatskog sporta izgledala je bitno drugačije u odnosu na prethodne jer su epidemiološke mjere utjecale na odgode i otkazivanja natjecanja, kao i na trenažne procese sportaša. Dovoljno je samo spomenuti HOO-ov podatak da se od planiranih 1089 natjecanja, u 2020. godini održalo samo 230 (21 posto).

Zato se ni tradicionalna svečanost Veliki dan hrvatskog sporta ove godine nije održala na tradicionalan način, uz zajedništvo i druženje u Kristalnoj dvorani hotela Westin te uručenje nagrada i priznanja laureatima.

Rješenjem se pokazala unaprijed snimljena televizijska emisija, koju je realizirala Sportska televizija, a premijerno prikazala Hrvatska televizija.

U osvrtu na odlazeću godinu predsjednik HOO-a Zlatko Mateša apostrofirao je nesalomljivi duh naših sportašica i sportaša.

"Unatoč svim nevoljama koje je sportu prouzročilo širenje koronavirusa, hrvatski sportaši i sportašice pokazali su da su jači od pandemije pa su i u tim nenormalnim uvjetima uspjeli ostvariti svjetski vrijedne rezultate," kazao je Mateša.

Prema HOO-ovoj evidenciji osvojenih medalja, o kojima na kraju svake godine javnost informira glavni tajnik HOO-a Josip Čop, naši su sportaši na velikim natjecanjima u 2020. godini u svim dobnim uzrastima osvojili ukupno 93 odličja (26 zlatnih, 26 srebrnih i 41 brončanu).

Najupečatljivija pojedinačna ostvarenja, prema kriterijima HOO-a, ostvarili su: sportaš godine, brončani jedriličar sa SP-a laseraša Tonči Stipanović, te brončana judašica sa seniorskog i srebrna s mlađeseniorskog EP-a Karla Prodan, s kojom naslov najuspješnije sportašice dijeli srebrna taekwondašica s EP-a u olimpijskim disciplinama i evidentna kandidatkinja za OI Tokio Matea Jelić.

U izboru momčadi i ženske ekipe godine sve je u znaku rukometa - srebrnoj muškoj reprezentaciji s EP-a u posljednji trenutak pridružila se fenomenalna ženska reprezentacija sa senzacionalnom europskom broncom iz Danske.

Na račun tog uspjeha i ženski rukometni izbornik Nenad Šoštarić zavrijedio je naslov trenera godine, skupa s ranije izabranim jedriličarskim stručnjakom Jozom Jakelićem.

U konkurenciji najboljih posada, europsko srebro veslačke braće Sinković "jače je zasjalo" od europske bronce jedriličarske braće Fantela.

image
Tonči Stipanović
AFP

Zbog manje konkurentnosti u nominacijama za najuspješnije sportaš(ic)e i ekipe/momčadi, HOO je ove godine dodijelio i četiri Posebna priznanja za sportska dostignuća, a dobili su ih sportašice i sportaši koji su u posljednjem desetljeću ostvarili najveći broj nominacija, ali su uz naše sjajne olimpijce ostali uskraćeni za status laureata.

Dobili su ih streličarka Ivana Buden, ronilac Goran Čolak te ženska reprezentacija u ribolovu na moru i muška u samostrelu.

Laureate Nagrade Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje sportskim zaslužnicima i velikanima za životno djelo, ove godine predvodi Predrag Sloboda, u čijem je razdoblju na čelu Hrvatskog vaterpolskog saveza seniorska reprezentacija osvojila obilje trofeja, a među njima olimpijsko, svjetsko i mediteransko zlato.

Iz Koprivnice kao laureat stiže profesor Ivan Pal, trenerski zaslužan za europski uspon RK Podravka (naslov europskih prvakinja iz 1996.), te brojne druge uspjehe. Uz njih je i legenda odbojkaškog sporta Ivica Jelić, koji u kolekciji ima vrijedne trofeje i kao igrač i kao trener.

Popis zaslužnika iz loptačkih sportova upotpunjuje košarkaški velikan, trostruki olimpijac te višestruki državni, europski i svjetski prvak Damir Šolman. Kao laureat Nagrade Matija Ljubek ove godine je i KK Split, klub kojeg je u svoje igračko vrijeme proslavio i Šolman, a vrhunac slave doživio je trostrukom krunom europskog klupskog prvaka (1989., 1990., 1991. godine).

Nagrada HOO-a za fair play zasluženo je pripala 16-godišnjoj odbojkašici Umaga Emi Stikić, koja je na državnom kadetskom prvenstvu u četvrtfinalnoj utakmici svoga kluba s Rijekom načinila iznimno korektnu gestu. U dramatičnom raspletu dvoboja, dok se igralo poen za poen, Ema Stikić je sportski korektno priznala kontakt s mrežom u poenu koji je značio poraz njezine ekipe (2-3) i prolazak Riječanki u polufinale.

Priznanje za najvećeg promicatelja sporta HOO je dodijelio Hrvatskoj nogometnoj televiziji (HNTV), dok najveći promicatelj hrvatskog sporta u svijetu ove godine nije izabran.

Uz čestitke svim nagrađenima, čelnici HOO-a poželjeli su hrvatskim sportašima i sportašicama sretne božićne blagdane te puno više prilika za treninge i nastupe, a to znači i za nove velebne uspjehe - u olimpijskoj 2021. godini.

Najljepše želje uputile su im i prve dame sporta i olimpizma u Hrvatskoj - ministrica sporta i turizma Nikolina Brnjac i hrvatska članica MOO-a Kolinda Grabar-Kitarović.

DOBITNICI NAGRADA:

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ - Tonči Stipanović (jedrenje)

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA - Karla Prodan (judo) i Matea Jelić (taekwondo)

NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD - Muška rukometna reprezentacija

(Marin Šego, Matej Ašanin, Zlatko Horvat, Vlado Matanović, David Mandić, Valentino Ravlić, Željko Musa, Marino Marić, Marin Šipić, Domagoj Duvnjak, Igor Karačić, Luka Cindrić, Marko Mamić, Luka Stepančić, Matej Hrstić, Luka Šebetić, Ivan Martinović, Josip Šarac)

NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA EKIPA - Ženska rukometna reprezentacija

(Lucija Bešen, Paula Posavec, Stela Posavec, Dora Krsnik, ĆamilaMičijević, Dora Kalaus, LarissaKalaus, Katarina Ježić, Tena Japundža, Andrea Šimara, Ana Debelić, Josipa Mamić, Valentina Blažević, Kristina Prkačin, Tea Pijević, Marijeta Vidak, Dejana Milosavljević)

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA - Veslački dvojac bez kormilara Martin i Valent Sinković

NAJUSPJEŠNIJI TRENER: Jozo Jakelić (jedrenje) i Nenad Šoštarić (rukomet)

POSEBNO PRIZNANJE HOO-a ZA SPORTSKA DOSTIGNUĆA:

- Ivana Buden (streličarstvo)

- Goran Čolak (ronjenje)

- Ženska reprezentacija u ribolovu na moru

(Ardena Bajlo, Ljiljana Biro, Blanka Jakić, Nada Miletić, Mirjana Pobor, Katarina Vrcan, Sava Dešković, Željka Marković, Olivera Matičev, Tea Radil, Gordana Sikirić, Dijana Lukšić, Marina Mavrinac Matulja, Nikolina Kotlar, Ela Galzina, Sanja Lotspajić)

- Muška reprezentacija u samostrelu

(DomagojPereglin, Andrej Krstinić, Zoran Špoler, Marijan Kajfež)

NAGRADA HOO-a MATIJA LJUBEK (za životno djelo):

- Predrag Sloboda (Rijeka, vaterpolo)

- Ivan Pal (Koprivnica, rukomet)

- Ivica Jelić (Zagreb, odbojka)

- Damir Šolman (Split, košarka)

- Košarkaški klub Split

NAGRADA HOO-a ZA FAIR PLAY - Ema Stikić (odbojka)

POSEBNO PRIZNANJE ZA PROMICANJE SPORTA - Hrvatska nogometna televizija (HNTV)

Linker
24. svibanj 2024 12:09