Dražen Beraković i Davor Lulić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SPORTSKA PUBLICISTIKA

Promovirani ‘Najveći uspjesi hrvatskog sporta‘:‘Knjiga obrađuje sve, od Franje Bučara do braće Sinković‘

Pomoć u ostvarenju projekta dala je i prije 3 godine otvorena knjižnica naše olimpijske organizacije
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. listopad 2021. 13:02

Sportska publicistika u Hrvata obogaćena je ovog tjedna za još jedno vrijedno, sjajno napisano i uređeno, a usrdno se nadamo i rado čitano štivo. Kolege novinari Dražen Beraković i Davor Lulić, koji je inače urednik sportskog programa Hrvatskog radija, autori su knjige "Najveći uspjesi hrvatskog sporta".


Već sam naslov knjige mora svakog sportskog zanesenjaka, sportašicu i sportaša u nas, zaintrigirati. Ovo je naime sublimacija nečeg u čemu smo mi Hrvati istinski u samom planetarnom vrhu, što je nešto nam svijet priznaje, u sportu.


- Zadnji tekstovi koji su u knjizi zapisani su još za leta povratka s Olimpijskih igara u Tokiju, tako da možemo reći da ova knjiga doista obrađuje sve najbolje rezultate do današnjeg dana, od Franje Bučara i Milana Neralića do Tina Srbića i braće Sinković - između ostalog je naveo jedan od dvojice autora, Davor Lulić, dok je drugi stvaralac ovog djela, Dražen Beraković.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


- Srećom, hrvatski sportaši su neiscrpno vrelo uspjeha i njihova su ostvarenja, trofeji i medalje toliki da ne bi bilo dostatno ni 1.000 stranica. Zato smo se vodili određenim kriterijima kao što su medalje na OI i SP, te zlata na EP, a obrađeni su uspjesi i klubova i reprezentacije, ekipnog i pojedinačnog sporta.


Značajan doprinos pisanju ove knjige koja je nastala u proteklih godinu dana, dala je Knjižnica Hrvatskog olimpijskog odbora, koja je nedvojbeno jedan od najvrednijih projekata HOO-a uopće, te koja je temelj povijesti hrvatskog sporta, na usluzi kako čitateljima, tako i budućim autorima sličnih knjiga. Knjiga "Najveći uspjesi hrvatskog sporta" na 320 stranica, s odličnim fotografijama, preciznim podacima, te kroz autorski dodir ispričanih priča o svakom sportu i uspjehu, a ne samo kroz taksativno nabrajanje, čitatelju u krilo, pred oči donosi ukoričenu povijest hrvatske sportske uspješnosti.


Knjigu je izdala Mozaik knjiga, a uz autorski dvojac Beraković - Lulić, značajan je obol dao i urednik Vid Jakša Opačić. Knjiga koju bezrezervno preporučujemo svakomu tko voli i prati hrvatski sport.

Linker
30. travanj 2024 00:18