LUKA GERLANC/CROPIX Cropix
PREJAKE SVJETSKE DOPRVAKINJE

Prvi poraz na EP-u: Hrvatska nemoćna protiv goropadne Italije, sada slijedi najvažnija utakmica

U petom i završnom nastupu u skupini C hrvatske odbojkašice upisale su prvi poraz
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. kolovoz 2021. 22:45

HRVATSKA - ITALIJA 0:3 (15:25, 23:25, 14:25)
ZADAR - Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja: 600. Suci: Paškevič (Rusija) i Fuentes (Španjolska).
HRVATSKA: Sain (L), Strunjak, Butigan 5, Božičević (L), Perić 2, Mlinar 3, Ikić 5, Dumančić 5, Fabris 13, Šamadan, Miloš 1, Deak, Klarić, Kulić. IZBORNIK: Daniele Santarelli.
ITALIJA: Gennari, Bonifacio, Malinov, De Gennaro (L), Orro 1, Chirichella 4, Danesi 1, Fahr 5, Pietrini 14, Nwakalor, Sylla 7, Egonu 24, Parrocchialle (L), D'Odorico. IZBORNIK: Davide Mazzanti.



Hrvatske odbojkašice nisu uspjele kreirati senzaciju u posljednjem nastupu u zadarskoj skupini C Europskog prvenstva - u tri su ih seta nadigrale aktualne svjetske doprvakinje Talijanke koje će tako s prvog mjesta otići u Beograd na utakmicu osmine finala. Doduše, kako se set-razlika i poen-razlika gledaju prije pobjede u međusobnom dvoboju, Italija to prvo mjesto mora potvrditi večeras protiv Švicarske. U slučaju nekog uvjerljivog poraza Talijanki, Hrvatska bi još matematički mogla biti prva u skupini C, ali takav rasplet nije nimalo realan. Izvjesno je, dakle, da će naša reprezentacija s drugog mjesta u drugi krug, te da će u nedjelju igrati protiv trećeplasirane reprezentacije skupine A (Belgija, Rusija ili Francuska). Loša je vijest to što će Hrvatska u potencijalnom četvrtfinalu gotovo sigurno ići na europske i svjetske prvakinje Srpkinje, no o tome treba razmišljati tek kad se prođe osminu finala...


Italija je neupitno jedna od najvećih reprezentacija u povijesti europskih prvenstava sa sedam osvojenih medalja, uključujući zlatne iz 2007. i 2009. godine. Podatak koji, međutim, još i više fascinira je da su Talijanke na posljednjih 20 europskih prvenstava (!) završile među najboljih osam reprezentacija. Prije dvije su godine osvojile broncu, nakon što su u polufinalu ispale od Srbije, a ista im je reprezentacija stala na put i u finalu Svjetskog prvenstva 2018., kao i u četvrtfinalu nedavnih Olimpijskih igara. Itekako ih je zapeklo što su i ovaj put ostale bez olimpijskog odličja i utjehu su odlučile potražiti na EP-u kako im dugo radno ljeto ne bi u potpunosti prošlo bez uspjeha.


Činjenica je, međutim, da su na ovo natjecanje došle već prilično izraubane. Mnoge su od njih članice Conegliana koji je osvojio Ligu prvakinja i bio u pogonu sve do početka svibnja. Odmah nakon toga su počele pripreme reprezentacije, a Talijanke je najprije čekao nastup u Ligi nacija, pa na Olimpijskim igrama u Tokiju i sada, eto, i na EP-u. Nisu u Zadar došle u potpuno istom sastavu u kakvom su igrale u Tokiju, ali većina igračica je bila i na OI, pa se u prvim utakmicama na Euru vidjelo da im nedostaje svježine. Na tome se jednim dijelom gradio optimizam u hrvatskim redovima, drugim dijelom, pak, na činjenici da hrvatski izbornik Daniele Santarelli odlično poznaje svoje Talijanke, a mnoge od njih i trenira u spomenutom Coneglianu. Uključujući i vlastitu suprugu Monicu de Gennaro.


Ono što nije govorilo u prilog Hrvatske jest podatak da je naša reprezentacija izgubila posljednja četiri dvoboja protiv Italije na europskim prvenstvima. Posljednji se put to dogodilo prije četiri godine u Tbilisiju kada su Talijanke slavile u pet setova, a dvije godine prije toga su u razigravanju za četvrtfinale u Rotterdamu bile bolje s 3:0.


Na žalost po naše djevojke, i zadarska je priča krenula u tom smjeru. Dobro se Hrvatska držala u uvodnim minutama iako od samog početka nije imala rješenja za fantastičnu Paolu Egonu, jednu od najboljih odbojkašica svijeta. Do prve malo osjetnije prednosti (10:7) Talijanke su došle na servisu Elene Pietrini koja je opalila dva asa, a onda su kod 11:9 napravile seriju 8:0 i povratka za Hrvatsku više nije bilo. U tom je nizu Egonu upisala čak tri asa, a Santarelli je u pokušaju da nešto promijeni uveo Luciju Mlinar umjesto Laure Miloš koja je imala velikih problema s prijemom servisa.


Drugi je set naša reprezentacija odigrala na znatno višoj razini, a pomogao je svakako i velik broj pogrešaka Talijanki. Samo servis-greškama su nam poklonile šest poena, a ukupno su u drugom setu imale čak deset neforsiranih pogrešaka! No, ni to, ni raspoložena kapetanica Samanta Fabris nije bilo dovoljno Hrvatskoj. Imale su naše odbojkašice u nekoliko navrata po poen prednosti, zadnji put 21:20, ali tada su i same napravile dvije servis-greške, dva poena je dodala nezaustavljiva Egonu i još jedan set je završio na strani Italije.


To kao da je slomilo naše djevojke koje su u treći set ušle vrlo dekoncentrirano i Talijanke su ekspresno pobjegle na nedostižnu prednost. Hrvatska se igra potpuno raspala, pa je Santarelli u tim trenucima prvi put nakratko dao priliku i drugoj tehničarki Lei Deak, a malo je odmorio i Fabris umjesto koje je prve minute na EP-u dobila Dinka Kulić.


Italija je definitivno klasa više, a pred hrvatskim je odbojkašicama da tri slobodna dana koja su pred njima iskoriste za odmor, put u Beograd i, dakako, analizu predstojećeg suparnika. Najvažnije je da ih ovaj poraz ne demoralizira nakon dobre igre i pobjeda u prve četiri utakmice.

Linker
27. travanj 2024 07:04