HRVATSKI JUDO SAVEZ
VELIKI DAN

Puljanin ostvario rezultat karijere, postao doprvak Europe: Presretan sam i ponosan na ovaj dan!

Prvog natjecateljskog dana EP do 23 godine u Poreču, jedan Puljanin je ostvario rezultat karijere
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. studeni 2020. 19:16

Puljanin Robert Klačar srebrom je okitio za Hrvatsku prvi dan natjecanja na judaškom Europskom prvenstvu za mlađe seniore (do 23 godine), a koje je jučer počelo u Poreču. Mladi judaš pulskog kluba Istarski borac, ostvario je najbolji rezultat u dosadašnjem dijelu karijere s prvom kolajnom s europskih prvenstava. Štoviše, prošlogodišnjem juniorskom, a od ove godine i seniorskom prvaku Europe ovo je druga kolajna s velikih natjecanja. Naime, Klačar je prije mjesec dana osvojio srebro i na Europskom kupu u Dubrovniku. Tada je već očigledno navijestio sjajnu formu koju je sada samo kapitalizirao u Poreču, na ipak za razinu većem, višem natjecanju, kontinentalnoj smotri najboljih mlađih seniora.

Robert Klačar je u kategoriji do 66 kilograma prolio litre znoja, silan trud tijekom jučerašnjeg dana u porečkoj dvorani Intersport budući da mu je finalna borba bila čak šesta!

- Svi započinju dan s idejom da će biti u posljednjoj borbi, u finalu, ali to postići... Presretan sam! Nažalost, nisam uspio doći do zlatne medalje, Talijan je bio malo spretniji, ali zaista sam ponosan na cijeli dan - nakon finala će mladi Puljanin.
U prvoj je borbi svladao Portugalca Andre Dioga ipponom, baš kao što će na isti način u drugoj borbi "riješiti" i Izraelca Omera Shaimana. Španjolac Diego Fernandez Campillo svladan je wazarijem i ipponom, da bi mu četvrtfinale "nosilo" Čeha Tomasa Binhaka. U posljednjim trenucima borbe, sjajni Klačar je uspio iznenaditi češkog judaša, baciti na wazari za pobjedu odnosno plasman u polufinale. Ondje mu je suparnik bio sjajni Azerbajdžanac Nurlan Osmanov, inače do tog trenutka još europski doprvak među mlađim seniorima. Azer nešto opasniji u početku, da bi s odmicanjem vremena Robert preuzeo inicijativu. U konačnici je naš reprezentativac slavio i to wazarijem u tzv. zlatnom bodu ili natjecanju za pobjedu.

U finalu je čekao 4. nositelj, Talijan Mattia Miceli. Nešto odmorniji, s jednom borbom manje, "na prepad" je uhvatio Klačara u početku i bacio wazari za vodstvo. Drugi wazari za ippon donio je Talijanu zlato, ali u ovom je slučaju srebrna kolajna za Roberta Klačara doista sjajan uspjeh, velik rezultat.

Glede ostalih nastupa naših predstavnika, prošlotjedna osvajačica europske juniorske bronce, Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), na početku turnira je dobila za suparnicu aktualnu europsku doprvakinju u mlađim seniorkama Esteo Linne iz Španjolske. Puljiz je bila aktivnija, napadala, ali nije uvjerila suce da Španjolka zaslužuje kaznu. U jednom trenutku se učinilo da je povela na wazari, ali naknadnim pregledavanjem snimke, video-suci su poništili bacanje i borba je otišla u "zlatni bod", gdje je iskusnija Španjolka došla do wazarija i prošla dalje.
- Dok joj je na EP-u za juniorke trebalo malo za ući u natjecateljski ritam, ovdje je Vikica od prve sekunde bila na vrhunskoj razini. Zaista joj nemam što zamjeriti. Šteta, bila je bolja, ali na kraju nije uspjela osigurati prolaz. Treba i ovakvih borbi da osjeti to na svojoj koži, a iz Poreča svakako idemo zadovoljni - prokomentirao je trener Dragan Crnov.

U kategoriji do 66 kg, osim Klačara, nastupio je i Mauricio Bratičević, koji nije mogao protiv Nizozemca Van der Kolka, dok je u kategoriji do 73 kg, Dino Strmotić izgubio od Rumunja Sulce. Dubrovkinja Iva Oberan (do 63 kg) slavila je u prvom nastupu nakon 69 sekundi ipponom protiv Rumunjke Severin, ali je protiv Nizozemke Kratchen ostala bez snage.
- Dobar početak Ive, u obje borbe, ali se u drugom dijelu borbe protiv Nizozemke vidio manjak snage zbog netreniranja. Šteta, imala je dvije prilike za pobjedu u parteru, ali samo neka ovako nastavi i pokazat će što zna - Vladimir Preradović, rezimirao je izbornik ženskih reprezentacija.

U utorak natjecanje počinje u 10.00 sati, a glavna imena su Karla Prodan (do 78 kg) i Helena Vuković (iznad 78 kg). Prodan je postavljena za prvu nositeljicu svoje kategorije, trenutačno je 26. judašica svijeta u seniorskoj konkurenciji
U kategoriji do 81 kg Oliver Makarović će prolaz tražiti protiv Talijana Gambe, a Damian Sokolović protiv Dengga iz Austrije. Josip Bulić i Ivan Jelača (do 90 kg),idu na Goza iz Mađarske, odnosno Miletića iz Bosne i Hercegovine. Domagoj Bratinčević (do 100 kg) počinje protiv Francuza Devosa, a u kategoriji iznad 100 kg Marcel Škalec ide na Slovaka Fizela. U kategoriji do 70 kg nastupaju Anđela Violić protiv Austrijanke Schuchter, te Lara Cvjetko protiv Rumunjke Moscalau. U kategoriji do 78 kg, osim Prodan, nastupa i Lea Gobec, a u prvom nastupu će se boriti protiv Moreire iz Portugala.

Linker
26. travanj 2024 10:06