Aleksej Družinin/Afp
BIZARAN INCIDENT

Putin ukrao Super Bowl prsten? ‘Uzeo mi ga je u pratnji KGB-ovaca i rekao da bi mogao nekoga ubiti njime‘

Nakon što ga je Kremlj demantirao, Kraft je promijenio priču i rekao da je Putinu poklonio prsten
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 10. veljača 2023. 11:09

Kako se bliži noć s nedjelje na ponedjeljak, odnosno finalna utakmica NFL-a (između Philadelphia Eaglesa i Kansas City Chiefsa, 00.30), tako se i mediji diljem Europe i svijeta, sve više bave temom Super Bowla. Objavljuju se razni članci, analize, komentari i prognoze, a u "moru" medijskog sadržaja povezanog s utakmicom sezone u američkom nogometu, u petak se na britanskom portalu Express pojavio tekst koji je privukao osobitu pozornost javnosti, čak i one koja nije previše zainteresirana za sport.

Prema navodima Expressa, naime, Bobu Kraftu, vlasniku New England Patriotsa (NFL momčadi koja je rekordnih 11 puta nastupila u Super Bowlu i osvojila ga šest puta) nedostaje jedan od njegovih Super Bowl prstenova, a on je za krađu optužio - ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kraft se 2005. godine s Putinom susreo u Sankt Peterburgu, nakon što je njegova momčad pobijedila Philadephia Eaglese na Super Bowlu. Tom se prilikom, navodno, pred ruskim predsjednikom želio pohvaliti šampionskim prstenom, ali je na koncu - bez njega ostao.

- Izvadio sam prsten i pokazao ga Putinu, a on ga je stavio i rekao: ‘Mogu ubiti nekoga ovim prstenom‘. Ispružio sam ruku da mi ga vrati, ali trojica KGB-ovaca su ga zaobišla i potom su izašli - izjavio je Kraft 2013. godine.

Express navodi da je 81-godišnji Amerikanac želio svoj prsten natrag, ali je odustao od nadanja da će mu biti vraćen, nakon što je primio poziv američke vlade koja ga je pozvala da svoju frustraciju zadrži u tajnosti za dobrobit diplomatskih odnosa.

- U najboljem interesu američko-ruskih odnosa bilo bi da mu date prsten kao poklon - tvrdio je Kraft da mu je rečeno u spomenutom pozivu, pa dodao:

- Stvarno nisam želio. Imao sam emotivnu vezu s prstenom, na njemu je moje ime.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je opovrgnuo Kraftove tvrdnje i ustvrdio da je nakit sigurno predao na poklon.

- Stajao sam 20 centimetara od njega i gospodina Putina, vidio sam i čuo kako je Kraft dao prsten kao poklon - izjavio je Peskov, a ubrzo nakon toga je uslijedio i veliki preokret u Kraftovim izjavama.

Američki biznismen naglo je promijenio narativ, te više nije tvrdio da mu je prsten oduzet bez dopuštenja, već da ga je Putinu doista dao na poklon.

- Odlučio sam mu dati prsten kao simbol poštovanja koje gajim prema ruskom narodu i vodstvu predsjednika Putina - istaknuo je naknadno.

Linker
03. svibanj 2024 15:40