Svetlana Gnezdilov pred sudom u Tel Avivu
 SCREENSHOT/YOUTUBE
Prijeti joj drastična kazna

Rekorderka iza rešetaka: Uspješna atletičarka pretvarala mlade djevojke u seksualne robinje

Bivša atletičarka suočena s ozbiljnim optužbama, između ostalog za organiziranje mreže prostitucije
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. srpanj 2020. 18:12

Tamo negdje sredinom devedesetih, kad su shvatili da sami nikako ne mogu proizvesti atletičara međunarodne klase, u Izraelu su počeli naturalizirati strane sportaše, u početku uglavnom one židovskog porijekla. Jedna od njih bila je i Svetlana Gnezdilov, rođena Ukrajinka, koja je 1996. uzela izraelsko državljanstvo.

U godinama koje su slijedile nije uspjela donijeti novoj domovini medalju s velikih natjecanja, ali je nastupila na nizu europskih i svjetskih prvenstava. Natjecala se na preponama i u skoku u dalj, ali najuspješnija je bila u sedmoboju u kojem je na EP-u 2002. završila na 15. mjestu i u kojem je i danas izraelska rekorderka.

I nakon karijere je ostala u Izraelu, a kako je zarađivala za život? E, tu priča postaje zanimljiva. Prije nekoliko tjedana uhićena je s još nekoliko suradnika kao glavna osumnjičena za trgovinu ljudima, organiziranje mreže prostitucije, uvlačenje mladih djevojaka u prostituciju, vođenje bordela, utaju poreza, pranje novca... Ovaj se tjedan pojavila pred sudom u Tel Avivu, a bude li osuđena, prijeti joj drastična zatvorska kazna.

image
Svetlana Gnezdilov
ERIC FEFERBERG/AFP

- Ne znam odakle sve ovo. Imala sam isključivo dobre namjere. Ja sam obrazovana žena koja je radila sve da sebi i svojoj kćeri omogući dobar život u Izraelu - rekla je 51-godišnja Svetlana pred sudom.

- Nisam vodila bordele. Moj svijet se izokrenuo naopačke, ne znam kako mi se ovo dogodilo - prenosi njezine riječi Times of Israel.

Prema rezultatima istrage, Gnezdilova je u nekoliko izraelskih gradova vodila bordele, kamuflirane u salone za masažu. Djevojke je mamila preko ruskih web-stranica, tobože tražeći radnice za salone. Naivne djevojke granicu bi prelazile predstavljajući se kao turistice, a potom bi završavale kao seksualne robinje koje su radile šest dana u tjednu po 13 sati dnevno. Svetlanin odvjetnik Orit Hayon pred sudom je odbacio sve optužbe.

- Radilo se isključivo o masaži. Moja klijentica nikoga nije uvela u prostituciju. Govorimo o istaknutoj ženi, sportašici, osvajačici medalja bez ikakvih kaznenih djela. Prema njoj se postupalo kao prema kriminalki, nisu uvaženi ni navodi da se ne osjeća dobro. Pritvor od 23 dana nije bio potreban - istaknuo je Hayon.

Ono što je posebno bizarno, Bild piše da se istraga protiv Gnezdilove vodila i prije dvije godine, također zbog sumnje u trgovinu ljudima i organiziranje prostitucije, ali tada je sve palo u vodu jer se pokazalo da je glavni istražitelj koristio usluge Svetlaninih prostitutki!

A da Gnezdilova još iz sportskih dana ima reputaciju prevarantice, pokazuje i primjer iz 2004. Tada je tražila da joj se prizna nacionalni rekord u skoku u dalj (6,62 metra) koji je navodno srušila na natjecanju u Ukrajini. No, istraga je pokazala da ni natjecanja ni rekordnog skoka nije bilo. U međuvremenu se Svetlana, čini se, okrenula nekim malo ozbiljnijim prevarama i nedjelima...

Linker
21. travanj 2024 18:50