Mirela Kardašević
 SCREENSHOT/INSTAGRAM
MIRELA NAPADA

Rekorderka koja se tek zahuktava! Bavi se ovim sportom tri godine, a onda je srušila svjetski rekord

Mirela pod vodom može izdržati oko 7 minuta i 30 sekundi
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 18. prosinac 2020. 10:42

Mirela Kardašević (33) bila je do studenog praktički anonimna hrvatskoj javnosti. Da bi na Prvenstvu Hrvatske održanom u Zagrebu postavila novi svjetski rekord u ronjenju. U disciplini dinamika bez peraja. Rekord sada iznosi okruglih 200 metara! I da ne biste pomislili da se radi o ‘gromadi od žene’, Mirela ima 57 kg i 174 cm, a ronjenjem na dah se bavi tek tri godine. Mirela pod vodom može izdržati oko 7 minuta i 30 sekundi, a do studenog je njezin rekord iznosio 178 metara.

- Tih 200 metara je veliki rezultat za žene, trebalo mi je 3:50 minuta za to. Ronilo se u bazenu, to je osam dužina bazena po širini.

Mirela se ronjenjem bavi tek tri godine, a sve je krenulo, kako to i obično biva u životu, slučajno.
- Počela sam plivati s pet godina zbog bolesti koja se tada pojavila,“legg calve perthes”, bolest zdjelice i kuka, zbog čega sam imala i aparat za kuk. Plivanje mi je preporučeno kao terapija, imala sam i tri operacije. No, u jednom sam trenutku prestala, napravila stanku od desetak godina, gdje sam u međuvremenu rodila. Da bih se s 30 godina odlučila ponovno baviti nekim sportom. Najprije plivanjem u bazenu, to mi je nekako bilo prirodno, dok nisam vidjela ronioce, probala i zaljubila se.
Naravno da ne misli stati na ovome, ipak je još jako ‘friška’ u ronjenju.

KLIKNITE OVDJE I SAZNAJTE SVE O IZBORU NAJBOLJIH SPORTAŠA HRVATSKE U 2020. GODINI

Puna energije govori nam i o svojim budućim planovima.
- U veljači je PH, a ono za što se najviše pripremam je SP u bazenima u lipnju, i dubinsko u listopadu. U dubinskom se natječem bez peraja, i za sada mi je rekord 65 metara, imam broncu s EP-a, a s monoperajom 85 metara. No, tu ne stignem toliko trenirati jer nemam uvjeta, tek ljeti na moru. A i ne smije se žuriti, zbog pluća i ozljeda, iako se nadam da ću i za koju godinu roniti preko 100 metara.

Ovo o žurbi potkrjepljuje i priča s posljednjeg EP-a u dinamici na koje je preambiciozno krenula.
- Mjesec dana prije tog EP-a nisam baš imala ispravne pripreme, pa sam bila dosta pod stresom pred to natjecanje. Prerano sam krenula sa zaronom i prebrzo potrošila kisik, nisam ekonomično ronila, doživjela black out. Ali, iz grešaka se uči - kaže ova samozatajna sportašica koja svoj mir i lijek protiv stresa nalazi ispod vode.

image
Izbor sportaša godine
HANZA MEDIA

Linker
26. travanj 2024 12:52