Lena Stojković

 European Games 2023
ČEKA SE 31,5 MILIJUN €

Rekordna žetva medalja za Hrvatsku, sve se radi da Split dobije spektakl: ‘Bio bi to strahovit zamašnjak‘

Splitske sportašice i sportaši su zaslužili da im se obnovi sportska infrastruktura na kojoj su odrasli
Piše: Hrvoje Slišković iz PoljskeObjavljeno: 03. srpanj 2023. 10:52

Hrvatska je spustila zastor na 3. europske igre, za naš sport najuspješnije s najvećim ukupnim brojem medalja i s najviše zlata. I s dosad najvećim medijskim odjekom. Sve je podređeno novom cilju - da Split bude domaćin sljedećih Igara 2027. godine.

- Bio bi to strahovito jak zamašnjak za budućnost sporta. Naši sportaši zaslužuju da se natječu na svom terenu, posebno splitski - govorio nam je u smiraj Europskih igara glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač i nastavio:

- Mi smo napravili sve da Split bude domaćin, ali EOO nas neće moći još dugo čekati. Ove Igre su nešto što je vrijedno toga da se održi u Hrvatskoj. Splitske sportašice i sportaši su zaslužili da im se obnovi sportska infrastruktura na kojoj su odrasli. Tko zna koliko će još izdržati ova borilišta i igrališta s obzirom na to u kakvom su stanju.

Potrebno 31,5 milijun eura

Ono što se čeka je jamstvo i potpora hrvatske Vlade za financijska sredstva potrebna za organizaciju Europskih igara. Klub splitskih olimpijaca se u zahtjevu pozvao na Elaborat o ekonomskoj opravdanosti projekta koji je izradio PwC, a mi prenosimo dio s najzanimljivijim brojkama. Očekuje se oko 7000 sportaša i oko 2000 pratećih osoba čiji prijevoz i smještaj plaća domaćin. Ukupno bi organizacija koštala oko 57,6 milijuna eura.

“Izravni prihodi (novac od sponzora, europskih olimpijskih odbora, te prodaje ulaznica i licenciranih proizvoda) procijenjeni su na 26,1 milijuna eura. U skladu s tim, neophodna financijska sredstva koja bi trebalo osigurati iznose 31,5 milijuna. Mogući neizravni ekonomski učinci projekta na gospodarstvo iznose 57,8 milijuna. Iznimno važan je neizravni (ponajviše turistički) učinak, prema kojem bi Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija ostvarili oko 155.000 dodatnih noćenja, što se procjenjuje na vrijednost od 21,7 milijuna eura. a sportsku infrastrukturu, bez stadiona u Poljudu i Spaladium Arene koji su u zasebnom investicijskom projektu, predviđeno je izdvajanje od oko 2,8 milijuna eura. Ukupan financijski učinak organizacije Europskih igara 2027. je pozitivan te iznosi 26,3 milijuna eura, a učinci za gospodarstvo, procijenjeni su na 38,9 milijuna eura”, stoji između ostaloga u tom pismu.

Dobivanje domaćinstva trebalo bi pomoći u izgradnji gimnastičke dvorane, centar za taekwondo i temeljitoj obnovi Parka mladeži kao atletskog stadiona, objekata koje bi Split i bez EI trebao dobiti. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je u nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju objasnio “tijek novca”, odnosno kako bi veliki dio potrošenog novca ostao u Hrvatskoj...

“Mi smo dali da nam Pricewaterhouse napravi studiju koja pokazuje kako su te Igre isplative, jer znate, to što platite smještaj za devet tisuća sudionika, plaćate praktički sami sebi. Ako su oni u, primjerice, studentskim domovima, to plaćate Sveučilištu u Splitu, a od toga će Sveučilištu sigurno puno toga ostati. Nemojte zaboraviti da 25 posto svega ide državi, zbog PDV-a... Jedino što plaćate izvan zemlje je prijevoz, ali ako službeni prijevoznik bude Croatia Airlines, sredstva bi se i tako opet ‘vratila’. Treba imati viziju i gledati iz nekog šireg kuta.”

Trebat će ‘udomaćiti’ program

Čekajući “bijeli dim” iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, hrvatski olimpijski sport će se okrenuti i nastavku priprema za Olimpijske igre u Parizu od kojih nas dijeli nešto više od godinu dana, svečanost otvaranja je 26. srpnja 2024.

A kad i ako dođe do Splitovog domaćinstva Europskim igrama onda treba i dobro isplanirati koji sportovi će se organizirati i na koji način. Što više kvalifikacija za OI 2028. godine znači i kvalitetniju konkurenciju u olimpijskim disciplinama. Također bi trebali izlobirati i povratak nekih bazičnih sportova poput gimnastike, možda uvrstiti i odbojku na pijesku, kao i one “lokalne” u kojima smo jaki poput boćanja...

Hrvatskih 13 medalja u Poljskoj

ZLATO (5)

Ivana Duvančić

(taekwondo, -53 kg)

Lena Stojković

(taekwondo, -46 kg)

Ivan Šapina

(taekwondo, -87 kg)

Anđelo Kvesić

(karate, +84 kg)

Anton Glasnović, Francesco Ravalico, Giovanni Cernogoraz

(streljaštvo,

ekipni trap)

SREBRO (4)

Lovre Brečić

(taekwondo, -63 kg)

Gabrijel Veočić

(boks, -80 kg)

Filip Mihaljević

(atletika, kugla)

Josip Sikavica, Miran Maričić, Petar Gorša

(streljaštvo, ekipna zračna puška 10 m)

BRONCA (5)

Nika Klepac

(taekwondo, -73 kg)

Kristina Tomić

(taekwondo, -57 kg)

Antonija Zec

(kickboxing, full contact -70 kg)

Paško Božić

(taekwondo, +87 kg)

Linker
02. svibanj 2024 09:10