TIMOTHY A. CLARY Afp
MORE NOVACA

Ruše sve rekorde: Samo na plaće igrača troše oko 10 i pol milijardi dolara, a svake se godine iznos povećava

NFL je još jednom povisio salary cap, riječ je o najvećem povećanju od 1994. godine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. veljača 2024. 00:00

Salary cap je sportski termin ili izričaj koji pretpostavlja sporazum ili pravilo koje ograničava iznos novca koji neki klub može potrošiti na plaće igrača. Postoji kao ograničenje po igraču, ukupno ograničenje za cijeli klub ili oboje. Nekoliko liga u različitim sportovima uvelo je ograničenja plaća, koristeći ih za smanjenje ukupnih troškova, kao i za održavanje konkurentne ravnoteže ograničavanjem bogatijih klubova u učvršćivanju dominacije potpisivanjem puno više vrhunskih igrača od svojih suparnika.

Američka ideja

Ovakva je ideja nastala u SAD, u tamošnjim profesionalnim i zatvorenim ligama poput NFL (američki nogomet), NBA (košarka), NHL (hokej na ledu). No, s vremenom se ovo pravilo proširilo u određenoj izvedenici i na Europu, a ponajviše na profesionalne nogometne lige na našem kontinentu.

Ograničenja plaća zna nerijetko biti glavni problem u pregovorima u SAD recimo, između uprave lige i sindikata igrača jer ograničavaju sposobnost igrača i klubova u pregovaranju o višim plaćama čak i ako klub posluje sa značajnim profitom, te su bila središnja točka nekoliko štrajkova igrača.

U NFL (američki nogomet ili american football) je salary cap uveden prije 30 godina. Salary cap je iz godine u godinu rastao, svake bi godine bio samo sve veći. Ove će godine biti rekordno visok odnosno narast će na čak 255.4 milijuna dolara po klubu! To je 30 milijuna dolara po klubu više nego prošle godine ili u postocima, 13% više. Čelništvo NFL je objavilo da će postojati dodatan iznos temeljen na učinku igrača i pogodnostima za umirovljene igrače.

image
PATRICK T. FALLON Afp

Riječ je o najvećem povećanju u povijesti ove lige otkako je 1994. godine uvedeno ograničenje plaća. Svaka NFL momčad će također dobiti dodatnih 74 milijuna dolara za dodatke igračima, što pokriva različite troškove kao što su plaće na temelju učinka i beneficije umirovljenih igrača. Zajednički izdaci za igrače za svaki klub u sezoni 2024. bit će 329,4 milijuna dolara, što je ukupno za 32 NFL momčadi nestvarnih ukupno 10 i pol milijardi dolara!

Pandemijska iznimka

Ograničenje plaća u NFL-u povećavalo se svake godine od 2011. Jedina iznimka bilo je razdoblje pandemije. Tada je za sezonu 2020./21. iznos prvi i jedini put smanjen za 15.7 milijuna dolara u odnosu na prethodnu sezonu. Kako su sada priopćili iz vodstva NFL, ovaj ovako silni porast gornje granice plaće za jednu godinu je posljedica - “...pune otplate svih iznosa koje su klubovi predujmili, a igrači odgodili tijekom pandemije koronavirusa, kao i izvanrednog povećanja medijskih prihoda za sezonu 2024.”

Povećanje prihoda od naknada za prava potaknuto je novim ugovorima o pravima, kao i produženim redovnim rasporedima sezone i formatima doigravanja. Prethodno je, prije pola godine projekcija NFL bila da će svaki klub u 2024. moći računati na maksimalno 242 milijuna dolara, ali sadašnji novi izračun odnosno odluka znači da će momčadi moći potrošiti 13 milijuna dolara više nego što je liga izračunala za ovu godinu.

Nakon objave povećanja plaće, prvih pet momčadi s najvećom financijskom fleksibilnošću su Washington Commanders (87 milijuna dolara), New England Patriots (83 milijuna dolara), Chicago Bears (80 milijuna dolara), Tennessee Titans (78.6 milijuna dolara) i Cincinnati Bengals (72.8 milijuna dolara). Svi NFL klubovi imaju rok do 13. ožujka za prilagodbu svojih popisa novoj gornjoj granici plaća.

Linker
26. travanj 2024 17:25