Hrvatska odbojkaška reprezentacija
 NENAD DUGI/CROPIX
IZBORNA SKUPŠTINA

Savez pomaže klubovima u Hrvatskoj sa 2 milijuna kuna, a izabran je i novi predsjednik...

Prihvaćena je i humanitarna inicijativa, a revizorska kuća je dala dobru ocjenu poslovanja
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 15. lipanj 2020. 16:17

U Zagrebu je, u hotelu Westin, u ponedjeljak održana 16. Skupština Hrvatskog odbojkaškog saveza, i to izborna. Nekad su te skupštine znale biti i te kako dramatične, pogotovo posljednja izborna prije tri godine kada je sadašnja garnitura došla na vlast nakon što je Savez došao pred bankrot, no sada je to bilo samo jedno ugodno druženje nakon koronakrize.

I recimo odmah u početku, iako je skupština bila izborna, nije bilo drugih kandidata osim dosadašnjeg predsjednika Ante Bakovića, koji je tako, doslovno, tek pet minuta bio 'u vakumu', od proceduralnog razrješenja do ponovnog ustoličenja na mandat od četiri godine, dakle do 2024. godine. Skupštini je nazočilo 18 članova od 22 pa je naravno postignut kvorum, a kada smo još kod brojki, recimo i da je kandidatura novog (starog) predsjednika Ante Baković imala 19 glasova podrške, a da je na kraju izglasan jednoglasno. Što i ne čudi, jer, kako je rekao kasnije u svom kratkom govoru, "prije tri godine smo naslijedili Savez u bankrotu, do bi do sada otplatili sve dugove i utrostručili budžet".

Hrvatski odbojkaški savez velikim koracima kroći prema zamišljenom cilju, a to je, kako je istaknula direktorica Valentina Bifflin, "u slijedeće četiri godine doći do statusa da odbojka bude treći sport u Hrvatskoj". U skladu s tim ciljevima i idejama održana je i jedna zanimljiva marketinško-poslovna prezentacija za prisutne skupštinare.

Ono što je naravno naišlo na odobravanje svih je obećanje predsjednika Bakovića "da će svi klubovi učlanjeni u HOS dobiti pomoć od 5.000 do 26.000 kuna, ovisno o rangu natjecanja u kojem participiraju, što iznosi ukupno negdje oko 2 milijuna kuna". Također, obećao je Baković i financijsku pomoć onim klubovima koji će nastupati u MEVZA ligi. Naime, od naredne sezone će klubovi koji će nastupati i u regionalnoj Srednjeeuropskoj MEVZA ligi igrati i domaću Superligu od samog početka, a ne više od drugog dijela natjecanja.

Što se finala Kupa Hrvatske za odbojkaše i odbojkašice tiče, on će se održati 12. rujna u Zadru, kada je zakazana i slijedeća Skupština HOS-a, dok će se polufinalni susreti održati tjedan dana kasnije. Prvenstvo će pak krenuti tjedan dana nakon finala Kupa Hrvatske.

I na kraju, zanimljivu je humanitarnu inicijativu pokrenuo predsjednik Baković, predloživši na skupštini, što je i jednoglasno prihvaćeno, da se sinu bivšeg tragično stradalog izbornika ženske reprezentacije Miroslavu Aksenitijeviću, mjesečno plaća 1.000 kuna za školovanje.

Izvještaj revizorske kuće bio je također vrlo kratak, u i njemu je izraženo zadovoljstvo dobrim poslovanjem, uz napomenu da je jedina neočekivana siituacija u svemu tome bila odšteta od 700.000 kuna koju je HOS platio bivšem izborniku Radovanu Maleviću koji ih je svojvremeno tužio a sud presudio u njegovu korist.

Linker
20. travanj 2024 15:46