Brock Purdy i Patrick Mahomes

 Chris Unger/Getty Images/Profimedia
58. SUPER BOWL

Sedam priča večerašnjeg spektakla u Las Vegasu: ‘Gospodin nebitni‘, Messi i Beckham, Taylor Swift...

Pola sata iza ponoći, u noći s nedjelje na ponedjeljak, počinje bitka za Lombardijev trofej
Piše: Andro PolićObjavljeno: 11. veljača 2024. 17:54

Super Bowl je poput čokoladne torte s vrhunskom glazurom. Ako pojedete jedan komad, a drugi vam je ispred nosa, vjerojatno ćete htjeti zgrabiti i taj… Slastičarskom komparacijom, prije dvije godine, Andy Reid je definirao važnost najpopularnijeg sportskog događaja "preko bare". Upravo će trener Kansas City Chiefsa sa svojom momčadi krenuti u lov na 3,2 kilograma srebra, u novi pohod na Lombardijev trofej. Pola sata iza ponoći po hrvatskom vremenu, u noći s nedjelje na ponedjeljak, podiže se zastor nad 58. Super Bowlom, u kojemu će Chiefsi hvatati obranu naslova, a planove im žele pomrsiti San Francisco 49ersi, koji pehar sanjaju gotovo tri desetljeća, od 1995. godine. Uoči sudara u Las Vegasu, izdvojili smo sedam priča koje će krojiti večerašnji spektakl.

PRSTENOVA DRUŽINA

U potrazi za skidanjem prašine s G.O.A.T debate, gdje kao "najveći ikad" konkurenciji prkosi Tom Brady, Amerikanci su prst uprli u Patricka Mahomesa. Stigavši na prag treće titule, potencijalno druge zaredom, talisman Chiefsa istaknuo je kandidaturu za ulazak među "prstenovu družinu". S obzirom na nezahvalne usporedbe, u kojima se Kansasova quarterbacka stavlja na vagu s vlasnikom sedam prstenova, Mahomes je izjavom pobjegao od usporedbi s Bradyjem. Barem nakratko.

- Ekstremno je rano za takve priče. Tom je osvojio sedam Super Bowla, srušio je sve moguće rekorde. Nisam puno razmišljao o tome, ali još uvijek nisam ni na pola puta - skrušeno je poručila trenutačno najveća zvijezda lige.

image

Patrick Mahomes

Jamie Squire/Getty Images/Profimedia

Međutim, povuče li se paralela između brojki, utrka između Mahomesa i Bradyja mogla bi se dodatno intenzivirati, naročito ako Chiefsi u nedjeljnoj večeri osiguraju novi odlazak na tron. Naime, bivši šef napada New England Patriotsa, a zatim i Tampa Bay Buccaneersa, prije 28 rođendana osigurao je treći prsten na ruci, dok bi Mahomes, u slučaju trijumfa, do trećeg komada bižuterije stigao sedam mjeseci prije 29 rođendana. To bi donijelo dodatan zaplet u njegovom pokušaju "skidanja" Bradyja, koji je karijeru završio prije godinu dana, s 45 godina na leđima...

VAŽNOST "GOSPODINA NEBITNOG"

Tek što je kročio u NFL, dočekao ga je nezahvalan nadimak - "Mr. Irrelevant". Titula "nebitnog gospodina" neslužbeno se lijepi na zadnji izbor drafta, koji je 2022. pao na Brocka Purdyja. Ušavši u ligu kao 262. izbor, u sedmoj rundi drafta, u sezoni novačenja postao je treća opcija na mjestu organizatora napada. Spletom okolnosti, odnosno uslijed ozljeda prvih violina, mladić je instaliran na mjesto početnog quarterbacka, a tu je priliku objeručke zgrabio.

image

Brock Purdy

Lachlan Cunningham/Getty Images/Profimedia

U filmsku priču startera u momčadi ugazio je u prosincu 2022., kada su njegovi 49ersi nadvisili Buccaneerse predvođene Tomom Bradyjem, sinonimom za ovaj sport koji je, pak, svojedobno bio 199. izbor na draftu. Do Super Bowla, Purdy je u tekućoj sezoni odigrao 18 utakmica, uz samo četiri poraza, a posebno zadovoljan je trener Kyle Shanahan, koji je sipao lovorike o Purdyju, naročito o njegovom karakteru.

- On je jedna od najskromnijih osoba koju sam ikada upoznao. Došao je u ligu kao treća opcija, u godinu dana postao je starter, ali on je i dalje isti čovjek - rekao je trener.

Kakav sudar svjetova će se odigrati u nedjelju, najbolje oslikava distanca u primanjima između Mahomesa i Purdyja. Prva zvijezda lige u ladici ima desetogodišnji ugovor, vrijedan basnoslovnih 450 milijuna dolara, a njegov kolega po poziciji, s druge strane, i dalje ima četvorogodišnji, rookie ugovor vrijedan 3,7 milijuna dolara. Razlika? Mahomes će godišnje prosječno ubrati gotovo 50 puta više, ali srećom po Purdyja, Super Bowl broji dodavanja i polaganja, a ne novac…

POZNATI BRK

Vratimo li vremenski stroj na 6. veljače 2005., u završnom obračunu za Lombardijev trofej pronaći ćemo poznati brk. Philadelphia Eaglesi, pod vodstvom Andyja Reida, te su večeri "ostali kratkih rukava" u borbi protiv Patriotsa, koji su, pak, tim trijumfom zabetonirali status dinastije. Naglim skokom u sadašnjost, istog ćemo trenera, gotovo dva desetljeća iskusnijeg, pronaći na mjestu glavnog stratega Chiefsa uoči 58. Super Bowla. Bit će mu to peto pojavljivanje u najvećoj utakmici, a uspiju li Mahomes & co. režirati novu bajku, Reid će potpisati treći naslov u prethodnih pet sezona.

image

Andy Reid

David Eulitt/Getty Images/Profimedia

Iako će hvatati još hrabrije pozicioniranje među trenerskim velikanima, 65-godišnjak je već zadužio komadić NFL povijesti. Samo još 13 trenera uspjelo je osvojiti barem dvije titule, a dođu li Reidove trupe do novog primjerka srebrnine, stići će u renomirano društvo samo četvorice velikana s tri ili više naslova. U odabrani klub učlanjeni su Bill Belichick (šest naslova), Chuck Noll (četiri) te Bill Walsh i Joe Gibbs (obojica po tri). Ujedno, pobjedom bi ispisao ulaznicu za klub trenera koji su osvojili dva uzastopna Super Bowla, a u tom je društvu tek šest taktičkih masterminda: Belichick, Noll, Don Shula, Jimmy Johnson, Mike Shanahan i Vince Lombardi, koji je prvak bio i triput prije uvođenja Super Bowla.

VIVA LAS VEGAS

Ljubavni trokut između Las Vegasa, šoua i milijunskog plesa odavno je raskrinkan. Nakon što je u smiraju 2023. kroz "grad grijeha" projurio Max Verstappen, predvodeći karavanu Formule 1, u Nevadu premijerno stiže i Super Bowl, a poprište spektakla bit će "Zvijezda smrti", kako se popularno voli nazivati Allegiant stadion. Megalomansko zdanje, otvoreno prije tri i pol godine, na tribinama će ugostiti više od 70 tisuća fanatika, koji su za najjeftiniju ulaznicu, u trenutku pisanja ovog teksta, morali izdvojiti oko 6 000 dolara. S obzirom na to da ekspedicije Chiefsa i 49ersa stižu u grad neonskih svjetla i kockarnica, s brojnim kušnjama i detaljima koji odvlače pažnju, momčadima su poslana striktna upozorenja o izbjegavanju klađenja i kockanja.

image

Stadion u Las Vegasu

Jeff Speer/icon Sportswire/Newscom/Profimedia

Da se radi o "win-win" situaciji za grad i NFL, svjedoče i projekcije prema kojima će Super Bowl groznica tom području donijeti između 600 i 700 milijuna dolara. Stavi li se u jednadžbu cijena prenoćišta, ulaznica za utakmicu i avionska karta, na što svaki "obični" gledatelj mora potrošiti novac, računica New York Timesa govori kako bi ovo mogao biti najskuplji Super Bowl u povijesti.

MILIJUNI ZA 30 SEKUNDI

Lionel Messi potražit će okrjepu u čaši hladnog piva, na ekranu će se ujediniti Rachel i Ross iz "Prijatelja", a David i Victoria Beckham ući će u nebuloznu kuhinjsku raspravu oko začina. Kap je to u moru reklamnog programa ovogodišnjeg Super Bowla, u kojemu će marketinški magovi nanovo nutkati svoje proizvode milijunima gledatelja. Za pola minute reklame, koje će se vrtjeti tijekom prijenosa utakmice, kompanije će morati izdvojiti oko sedam milijuna dolara. Prošlogodišnji Super Bowl smjestio se na prvo, rekordno mjesto po gledanosti, nakon što je duel Chiefsa i Eaglesa pratilo 115,1 milijuna gledatelja na domaćem tržištu, a još 56 milijuna diljem svijeta.

image

Lionel Messi u reklami

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

S druge strane, Gianni Infantino, predsjednik Fife, ovog tjedna najavio je Mundijal u SAD-u, Kanadi i Meksiku, poručivši kako će 2026. u Americi biti odigrana "104 Super Bowla", aludirajući na ukupan broj utakmica u novom formatu Svjetskog prvenstva. Dok Super Bowl ruši rekorde američke gledanosti, usporedbe radi, finale svjetske nogometne smotre u Kataru pred ekranima je gledalo 1,5 milijardi ljudi.

13-MINUTNI TULUM

Koliko su Amerikanci zaluđeni nedjeljnom utakmicom, spakiranu u prepoznatljiv epitetni kalup - "Big Game" - svjedoče nevjerojatne sitnice o kojima se raspravlja u tamošnjim medijima. Mamac za širu publiku bit će tradicionalni "Halftime Show", u kojemu će gledatelje u pauzi ovogodišnjeg Super Bowla animirati Usher. Spektakl na poluvremenu više je od pukog pjevušenja, a američki izvođač u toj će ulozi naslijediti Rihannu, koja je prošle godine zapalila publiku u Arizoni.

image

Usher

Rob Carr/Getty Images Via Afp

Međutim, da Amerikanci ništa ne prepuštaju slučaju, može se iščitati iz detaljnih pričica u kojima se nagađa s kojom će pjesmom Usher otvoriti šou, hoće li nositi sunčane naočale i koliko će "outfita" promijeniti… Pjevačka zvijezda nedavno je proslavila treće desetljeće karijere, a 30 godina rada morat će ugurati u 13 minuta, koliko će najčešće traje performans na poluvremenu.

NEIZOSTAVNA TAYLOR SWIFT

Priča ovogodišnjeg Super Bowla je i megazvijezda Taylor Swift. U svijetu možda i više od njezinog dečka, jednog od najboljih napadača Chiefsa u play-offu (tri touchdowna u zadnje dvije utakmice), tight enda Travisa Kelcea. Nikada se nije dogodilo da je jedna "wagsica" toliko preuzela medije i postala važan dio sportskih događaja. Od najava praćenja njezinog leta iz Tokija - u kojem u subotu ima koncert - do Vegasa, preko klađenja na to hoće li ju Kelce zaprositi na terenu ako Kansas osvoji Super Bowl pa sve do toga da su ovoga tjedna pitanja o njoj dobivale gotovo sve najvažnije osobe.

- Ne, nisam tako dobar pisac… niti itko od nas. Nema šanse da je itko od nas mogao kreirati tako nešto - komentirao je povjerenik lige, Roger Goodell, teoriju zavjere po kojoj je ljubavna romansa dio predsjedničke kampanje te bi Swift trebala iskoristiti potencijalni trijumf Chiefsa za davanje javne podrške novom mandatu Joea Bidena.

Travis Kelce je novinarima u Las Vegasu odgovorio da mu ne smetaju silna pitanja o njihovoj vezi jer "svima je zabavna naša veza, pa kako bih se mogao ljutiti". Osvrnuo se i na njezine uspjehe na Grammyju: "Promijenila je knjige rekorda, sad je vrijeme da je odradim svoj dio i donesem trofej doma".

Suparnički quarterback, Brock Purdy, doživio je, pak, "neprijateljsko" pitanje, je li spreman u nedjelju razočarati Taylor Swift.

- Da. I ostat ću na tome.

No, i ona će imati svoju suparnicu na tribinama. Jedan od najboljih running backova lige, Christian McCaffrey iz 49ersa, zaručen je za manekenku i bivšu Miss Universe Oliviju Culpo. McCaffreyeva dodatna priča ovom Super Bowlu je i ikonska fotografija iz 1999., kada dvogodišnji Christian šeće po konfetima nakon što je njegov otac Ed treći put postao prvak.

Modno-celebrity zanimljivost vezana je i za suprugu fullbacka Ninersa, Kylea Juszczyka. Dizajnerica odjeće Kristin Juszczyk kreirala je personalizirane jakne koje su kroz sezonu nosile Taylor Swift i Lynn Mahomes - djevojka i supruga najboljih igrača nedjeljnih "neprijatelja" njezinog supruga. (H. Slišković)

Linker
27. travanj 2024 17:49