Lena Stojković
 HTS
BRAVO, LENA!

Senzacionalan nastup mlade Hrvatice, Splićanka pomela konkurenciju i postala prvakinja Europe!

Već prvoga dana Europskog prvenstva u Sofiji, hrvatski taekwondo je stigao do zlatne medalje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. travanj 2021. 18:08

Prvi dan Europskog prvenstva u taekwondou i odmah medalja. Ne bilo koja ili kakva, nego najvrednije, najsjajnija, zlatna. Hrvatska reprezentativka, članica splitskog Marjana Lena Stojković europska je prvakinja u taekwondou u kategoriji do 46 kilograma!

Lena Stojković je redom u Sofiji u prvom kolu bila slobodna, da bi u drugom kolu, prekidom pobijedila Finkinju Elinu-Idu Tammilu 22:2. Potom je slijedilo četvrtfinale koje je navijestilo velike stvari. Mlada, 19-godišnja Lena Stojković je naime tada pobijedila Turkinju Rukiye Yildirim, do jučer aktualnu prvakinju Europe, osvajačicu ukupno čak 8 velikih seniorskih medalja na EP i SP, te olimpijku za Tokio u kategoriji do 49 kg. Turkinja je inače čak četverostruka prvakinja Europe, a dvaput brončana na svjetskim prvenstvima i jednako toliko na europskim prvenstvima, što dovoljno govori kakav je "skalp" skinula naša Lena.

Polufinale je Splićanka odradila rutinski i s divovskih 20 razlike slavila protiv Izraelke Rivke Bayech 28:8 da bi u finalu bila bolja i od Ruskinje Larise Medvjedeve 18:10 nakon još jedne fenomenalno odrađene borbe. Ukupna bodovna razlika od 86:28 dovoljno govori o nadmoći mlade Splićanke.

Vrijedi pripomenuti da je ovom medaljom Lena kompletirala kolekciju medalja u sve tri uzrasne kategorije jer je još kao kadetkinja osvojila broncu na Europskom prvenstvu dok je u juniorskom stažu osvojila broncu na Olimpijskim igrama mladih kao i broncu na juniorskom Svjetskom prvenstvu. Lena se taekwondoom počela baviti još u vrtićkim danima kada je stigla kod trenera Veljka Laure na splitske Blatine i zajedno s njim stigla do četvrtog velikog odličja u karijeri s tek 19 godina.

- Ovo je sjajan uspjeh, a je li iznad očekivanja...? Slušajte, onda je mlada cura, ali nekako sam se nadao da ona može puno ovdje napraviti jer je na zadnjem seniorskom Svjetskom prvenstvu u Manchesteru imala nesreću, u borbi za medalju. Nakon velike prednosti u borbi za medalju, kasnije je sve prokockala. To je bilo očito jedno veliko iskustvo. Potajno se jesam nadao medalji, iako ona u Sofiji nije bila favorit za zlato, ako ćemo iskreno - iz Sofije će Lenin trener Veljko Laura.

Ukupno je pak to i nevjerojatna 72. medalja s međunarodnih natjecanja Taekwondo kluba Marjan iz Splita, a 29. seniorska. Možemo i dalje i još. Lena Stojković je sada nakon Ane i Lucije Zaninović, te Tonija Kanaeta i Lovre Brečića peta članica ovog kluba koja se okitila naslovom europske seniorske prvakinje!

Linker
19. travanj 2024 23:57