Braća Fantela
 HUANG ZONGZHI/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Huang Zongzhi/Xinhua News/Profimedia
JEDRIT ĆE I U PONEDJELJAK

Sjajan dan ugurao Fantele u plov za medalju koja će im ostati nedostižna, koštala ih diskvalifikacija

Novu HR-medalju mogli bismo dočekati već sutra kada u finalnom plovu nastupa Tonči Stipanović.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 31. srpanj 2021. 10:23

Šime i Mihovil Fantela će s 8. pozicije ući u plov za medalje u ponedjeljak, ali do postolja ne mogu doći niti u jednom raspletu. Braća iz Zadra su u posljednja tri plova imala odličan učinak, pobijedili su u 10. regati, bili drugi u 12., te 11. između toga, što im je donijelo pomak s 10. na 8. mjesto u ukupnom poretku. Tek su u posljednja dva dana uhvatili pravu formu, „pročitali“ regatna polja, jer su u petak također bili vrlo dobri (3, 5), makar su naknadno diskvalificirani iz drugog plova, pa su umjesto pet zaradili dvadeset kaznenih bodova.

Izgledno je da će ostati na 8. mjestu i nakon plova za medalje, nizozemska posada im bježi 13 bodova, a oni su ispred Poljaka za dvanaest.

Branitelji naslova Peter Burling i Blair Tuke su stekli četiri boda viška u odnosu na Dylana Fletchera i Stuarta Bithella, te Diega Botina i Iaga Lopeza Marru. Ta će borba sigurno biti zanimljiva. Novozelanđani su u 12. regati završili tek na 11. mjestu i tako dopustili Britancima i Španjolcima da smanje razliku.

image
SAILING ENERGY © Sailing Energy/World Sailing

Sedmog dana jedriličarskih natjecanja podijeljeni su prvi kompleti medalja i to u dasci u obje konkurencije. Trostruki uzastopni svjetski prvak (2019-2021) Kiran Badloe je potvrdio dominaciju i donio Nizozemskoj zlato. Iza njega su se događale intrigantne stvari. O dvije medalje trebali su odlučivati Thomas Goyard, Mattia Camboni i Piotr Myszka, ali su sva trojica diskvalificirani. Francuz je unatoč tome zadržao 2. mjesto, dok su Talijan i Poljak ostali bez medalja. Sreća se osmjehnula Kinezu Kun Biju, koji je brončani. Kinez je senzacija, kako god uzmeš, nije u Top 50 na rang-listi, ali nije ni jedrio dvije godine.

Zlato kod žena je osvojila Yunxiu Lu, koja je bila svjetska prvakinja prije dvije godine, nakon čega nije uopće jedrila na međunarodnim regatama zbog pandemije korona virusa. Srebro je uzela zlatna iz Rio de Janeira, Francuskinja Charline Picon, dok je Britanka Emma Wilson zaslužila broncu, njenu prvu medalju s velikih natjecanja.

Linker
25. travanj 2024 08:38