Primož Roglič nastavlja s pobjedama

 MARCO BERTORELLO Afp
SLIJEDI TOUR DE FRANCE

Sjajni Slovenac nastavio s dominacijom i ušao u elitno društvo samo četvorice koji su ovo napravili

Momčad Jumbo Visme dominirala na 74. izdanju velike jednotjedne utrke Criterium du Dauphine
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 12. lipanj 2022. 18:30

Da se prije dvije godine uoči posljednje etape Criteriuma du Dauphine nije dogodila nezgoda Primožu Rogliču ovaj sjajni slovenski biciklist bi tada prvi put osvojio veliku utrku koja je jedna od pripremnih i najvažnijih uoči Tour de Francea koji kreće 1. srpnja. No, sve je to zaboravljeno i nadoknađeno ove sezone u kojoj su biciklisti momčadi Jumbo Visma predvođeni kapetanom Rogličem dominirali i na kraju pokupili sve nagrade.

Doduše, Roglič ove godine nije osvojio niti jednu etapu, takva je bila konkurencija, ali i to je na određeni način dokaz njegove kvalitete i all round sposobnosti. Nakon što je u pretposljednjoj etapi, jednoj od dvije najteže planinske, nadmašio sve suparnike u borbi za ukupni poredak u posljednju etapu, također planinsku, ušao je u prednošću od 42 sekunde u odnosu na mladog Danca i klupskog kolegu Jonasa Vingegaarda.

Posljednja etapa je dokazala i pokazala svu kvalitetu Rogliča i Vingegaarda, jasno i momčadi Jumbo Visme. Naime, četiri kilometra prije cilja odvojili su se od pratnje i zajedno, držeći se za ruku, ušli u cilj. Tradicionalna je to proslava kada pobjeđuju ekipni kolege. Završnog sprinta nije bilo, samo je Roglič elegantno propustio i dopustio Vingegaardu etapnu pobjedu. Usput, Roglič je prvi puta vozio nakon početka travnja, od nastupa u Baskiji. Ozljedu više ne osjeća i sigurno je da će biti spreman za Tour de France koji je prvi naredni veliki cilj.

Rogliču je ovo bila 64. pobjeda u karijeri, a tu naravno iskaču tri naslova na španjolskoj Vuelti te zlatna olimpijska medalja iz tokija u utrci na kronometar. Postao je i drugi Slovenac s ukupnom pobjedom na Criteriumu du Dauphine, prije 12 godina to je uspjelo Janezu Brajkoviču.

Roglič je postao i tek četvrti biciklist koji je u istoj godini osvojio dvije najveće jednotjedne utrke u Francuskoj - Pariz - Nica in Dauphine. To je dosad uspjelo samo Francuzu Jacquesu Anquetilu (1963, 1965), Belgijancu Eddyju Merckxu (1971) i Britancu Bradleyju Wigginsu (2012).

KONAČNI POREDAK: 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 29;11:22, 2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) +0:40, 3. Ben O'Connor (Aus/AG2R Citroën) +1:41, 4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious) +2:33, 5. Jack Haig (Aus/Bahrain-Victorious) +3:13, 6. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) +3:17, 7. Esteban Chaves (Kol/EF Education-EasyPost) +3:18, 8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) +3:44...

Linker
25. travanj 2024 23:13