Arkadij Dvorkovič, predsjednik FIDA-e

 L R SHANKAR The Times Of India Via Afp
NEVJEROJATNE SCENE

Skandal epskih razmjera na svjetskoj razini u ‘sovjetskom stilu‘: ‘Histerična si, udaj se i kuhaj boršč‘

Sam turnir postao je sprdnja, nitko od čelnika federacije nije htio doći u Indiju...
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 31. ožujak 2023. 20:40

Dobro došli u Aziju! Tako se može opisati ženski šahovski Grand Prix u New Delhiju. Turnir je počeo s deset umjesto dvanaest sudionica. Podsjetimo, dvije sudionice serije - ukrajinske sestre Muzičuk - nestale su bez objašnjenja prije početka turnira. Da kaos bude veći, nije bilo niti jednog dužnosnika Svjetske šahovske federacije (FIDE) na svečanom otvaranju. Očito je da im je višemilijunski proračun dovoljan za putovanje u Monako, Njemačku ili Singapur, ali otići u Indiju, to je ispod časti. Jednostavno nemaju raspoloživog dužnosnika za turnir koji nikome od njih nije zanimljiv? Još jedan menadžerski trijumf FIDE i predsjednika Arkadija Dvorkoviča...

Jasno je bilo da nešto debelo ne štima kad se Ruskinja Aleksandra Gorjačkina na otvaranju 1. kola jedina nije htjela rukovati s indijskim organizatorima Grand Prixa. Bolje i to nego ništa, pogotovo jer nikada prije nije vidjela ništa slično. Granica njezine hrabrosti poklapa se s granicom Indije ili nekog iz vodstva FIDE - tijela odgovornog za sve što se događa u New Delhiju. Prema Europe Echecsu, sudionice su se žalile ne samo što ih nitko nije dočekao u zračnoj luci, već i što hotelske sobe nisu bile spremne za njihov dolazak, dok doručak nije uključen u cijenu smještaja. Igračice su službeno uputili FIDE-i protestno pismo u kojem su izrazile svoje nezadovoljstvo uvjetima i predložile odgodu ili otkazivanje turnira. Pismo su potpisale Aleksandra Gorjačkina (Rus), Elisabeth Petz (Njemačka), Katarina Lagno (Rusija), Polina Šuvalova (Poljska), Žansaja Abdumalik (Kazahstan) i njena sunarodnjakina Bibisara Asaubajeva.

FIDE može što hoće

Ideja organizatora da se pozovu još dvije igračice je prelila čašu nezadovoljstva, ali su sudionice morale prihvatiti ultimatum. Međutim, nije se sve završilo na pisanoj žalbi, nego je nezadovoljna Abdumalik sat prije početka prvog kola odlučila napustiti turnir i vratiti se doma u Kazahstan, to isto je po dogovoru trebala učinito i Asaubajeva. Nakon toga se Arkadij Dvorkovič “ispričao” sudionicama Grand Prix turnira u New Delhiju - svima osim Žansaji Abdumalik. Sujetni predsjednik FIDE namjerno nije u listu primatelja isprike uvrstio ime šahistkinje koja je napustila turnir zbog loše organizacije, dok će se turnir nastaviti s 11 igračica. Ljudi se tretiraju upravo onako kako si sami dopuste. Štoviše, FIDE-i je konačno sinulo da se sa šahistima, pogotovo šahistkinjama, može raditi sve. Kažnjavanje, omalovažavanje, ruganje, ponižavanje... Apsolutno sve se može s njima. Sve to za sitan novac od prikrivenog ruskog sponzora (Alrud) i “kmetovi” će ti biti zahvalni.

Histerija i šmrkanje

Da lakrdija bude veća, odustala je i Njemica Elisabeth Petz koja nije ni došla na partiju prvog kola. Ona to objašnjava - prvo - neprimjerenim uvjetima za igru i - drugo - činjenicom da je situacija nastala nakon odlaska Abdumalik da netko igra šest partija s bijelim i četiri s crnim figurama, a netko obrnuto, s kaotičnim dodatnim slobodnim danima... - nema veze s poštenim sportskim odabirom. Aktualnu brzopoteznu svjetsku prvakinju Abdumalik je potom zbog odustajanja preko Instagrama “u sovjetskom stilu” napala zemljakinja Asaubajeva, koja je još izjavila da ona ništa nije potpisala i da nije istina da je i ona htjela napustiti događaj.

Druga kazahstanska šahistkinja slikovito je preporučila prvoj: “udaj se i kuhaj boršč”, dok je njezino ponašanje u New Delhiju nazvala “histerijom i šmrkanjem”.

- Bibisarina izjava da nije potpisala pismo i da nije namjeravala napustiti turnir je laž. Vjerujem da je to učinjeno kako bi se naštetilo ugledu njezine sunarodnjakinje... Mogu potvrditi da ostale četiri igračice nikada ne bi usudile staviti njezino ime u pismo bez njezina dopuštenja. Abdumalik je napustila turnir zbog ozbiljnih problema na koje je naišla na aerodromu, potom i u hotelu. Cijela poanta problema je nedostatak organizacije od strane dužnosnika FIDE. Nije otišla jer je odlučila upropastiti turnir, kako tvrdi Bibisara Asaubajeva. Kad je dan prije Bibisara saznala za Žansajinu odluku i za potencijalnu novu protivnicu iz Indije, ona se prva nije složila s time i čak je htjela napustiti turnir prije svih. Međutim, preko noći je promijenila stav i obavijestila FIDE o tome - izjavila je Elisabeth Petz.

Linker
27. srpanj 2024 02:30