Martin Sinković bit će suvozač WRC zvijezde Adriena Fourmauxa
 RED BULL
LJUBITELJ ADRENALINA

‘Skočio bih ja i s padobranom, ali ne da mi žena, kaže da samo budale skaču iz ispravnog aviona!‘

Nekoliko dana nakon europskog zlata sjajni hrvatski sportaš okušat će se i kao suvozač u reliju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. travanj 2021. 18:40

Nakon godina i godina veslanja Martin Sinković je napokon shvatio da mu je vožnja u čamcu prespora. Tih prosječnih 20 km/h koliko su on i brat Valent veslali kad su srušili svjetski rekord u dvojcu na pariće nije nešto što ga može ispuniti. A sad su u dvojcu bez kormilara još i sporiji... I zato je Martin sreću odlučio potražiti u - reliju.

Sve ću mu objasniti

Šalimo se, naravno, ne mora Valent brinuti, neće ostati bez partnera u dvojcu u predvečerje Olimpijskih igara. Istina je, doduše, da će Martin isprobati relijašku jurnjavu, ali samo privremeno. Uskočit će u Ford Fiestu i biti suvozač mladoj francuskoj nadi Adrienu Fourmauxu tijekom testiranja rute kojom će se od 22. do 25. travnja po prvi put u povijesti voziti utrka Svjetskog reli prvenstva (WRC), ujedno i najveći automobilistički događaj ikad u Hrvatskoj.

Sinkovića i Fourmauxa spojio je njihov zajednički sponzor Red Bull koji je našem olimpijskom, svjetskom i europskom prvaku ponudio izazov koji sigurno neće zaboraviti.

- Prihvatio sam objeručke, mislim da će to biti predivno iskustvo. Ipak je nešto posebno voziti se u reli autu, prilika koja se pruža jednom u životu - oduševljeno nam je ispričao Martin.

Najbolji svjetski vozači isprobavat će sljedećih dana rutu utrke, tako će i Fourmaux u subotu provozati Sinkovića po zagorskim cestama.

- Objasnit ću mu što nije dobro napravio i što mora bolje - smije se Martin.

Postoji li već dogovor i da Fourmaux zauzvrat dođe isprobati vožnju u čamcu?

- Ostalo je sve na bazi zezancije. Ako me bude prebrzo vozio, onda ću ja njega provozati u čamcu i prevrnuti ga, ha-ha. Mislim da bi mu bilo lijepo iskustvo da sjedne u čamac, ali i njegov i naš raspored je dosta zgusnut pa je to teško dogovoriti.

image
RED BULL

Nego, hoće li biti straha u subotu kad krene jurnjava po zavojima, uzbrdicama i nizbrdicama?

- Očekujem da će biti zanimljivo i napeto, a hoće li me biti strah? Pa vjerujem da hoće. Dok to ne doživim, ne mogu ništa reći, ali pretpostavljam da će me biti strah jer ipak će čovjek voziti jako brzo po šumi i zavojima. Imam ja povjerenja u te vozače, pa ne mogu reći da me je strah za život, ali neka nelagoda će sigurno postojati, ipak je to velika brzina.

Neće mu to biti prvo automobilističko iskustvo, prije nekoliko godina su se on i Valent provozali na stazi Formule 1 u Austriji.

- Vozili smo na Red Bull ringu KTM-ove bolide, a nekoliko krugova nas je vozio i bivši F1 vozač F1 Patrick Friesacher. Tada me nije bilo nimalo strah, baš mi je bio gušt, nije mi osmijeh silazio s lica. Ali razmišljam si, staza je ipak staza, a šuma je šuma. Po toj logici, mislim da bih mogao osjećati strah u subotu, ali vidjet ćemo.

Padobranska obuka

Privlače li ga i inače adrenalinska iskušenja?

- Volim ih, ali zasad samo jako sigurna jer se moram čuvati ozljeda. Završio sam i padobransku obuku i htio sam skočiti, ali sam na kraju isto odustao zbog veslanja. No, isprobao sam bungee jumping.

Znači, kad završi karijeru, mogli bismo ga vidjeti kako skače iz aviona?

- Možda, nikad se ne zna. Ali, znate u čemu je problem. Moja supruga je pilot jedrilice i rekla mi je da mi neće dati skakati padobranom jer samo budale skaču iz ispravnog aviona, ha-ha. Tako da je tu najveća borba - uz smijeh je zaključio mlađi brat Sinković.

Linker
25. travanj 2024 07:58