Pitanje za 250.000 kuna na kojem je Boraska odustao
 HRT
NOVI NASTUP

Slavni hrvatski ‘milijunaš s veslom‘ osvojio bogatstvo i stiže u drugi popularni kviz: ‘Već su me zvali‘

U četvrtak je veslao kvalifikacije u Portugalu i istovremeno doveslao do zarade u popularnom kvizu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 02. listopad 2021. 09:43

Kad je on u pitanju najteže je “pohvatati” čime se u određenom trenutku bavi ili preciznije u čemu se trenutačno natječe. Igor Boraska je u proteklih nekoliko tjedana trenirao za nastup na seniorskom Prvenstvu Hrvatske u veslanju, prošao izlučne klupske utrke, pa nastupio u osmercu Mladosti na PH, veslao je praktično istovremeno na veteranskom europskom Mastersu na Bledu, nastupio je i u rematchu olimpijskog finala osmeraca Velike Britanije i Hrvatske na 19. izdanju regate Sv. Duje u Splitu, sudjelovao u Milijunašu, a trenutačno je na Svjetskom prvenstvu u obalnom veslanju u portugalskom Oeirasu. Vjerojatno smo nešto i zaboravili, a ponekad nam se čini kako je prešutio kako zapravo ima brata blizanca jer nam izgleda nemoguće da jedna osoba “pokrije” sve u što se on upusti.

image
WORLD ROWING/BENEDICT TUFNELL


Inače, na PH je drugu godinu uzastopno osvojio zlato u seniorskom osmercu u društvu braće Sinković i to koji dan prije 51. rođendana, a u njegovoj kvalifikacijskoj utrci dublova na Svjetskom prvenstvu u obalnom veslanju nastupio je primjerice i Norvežanin Kjetil Borch, srebrni skifist na Olimpijskim igrama u Tokiju.


U takvom društvu Boraska još uvijek vesla, neuništiv.

Meni trema nije problem

No, trenutačno najviše čestitki prima za “veslanje” kroz pitanja na popularnom kvizu Tko želi biti milijunaš na kojem je zaključio nastup sa 125.000 osvojenih kuna. Još jedna utrka za respekt.
- Prijavio sam se čisto iz radoznalosti. Volim kvizove, redovito ih gledam, a prije dvadeset godina nastupio sam u kvizovima Brojke i slova i Izazov pa me zanimalo jesam li zahrđao. Nisam očekivao da ćű tako brzo dobiti poziv, ali nisam dvojio ni malo - kaže Boraska kojeg smo u petak uhvatili u Portugalu taman prije nastupa u B finalu dublova na Svjetskom prvenstvu u obalnom veslaju.

image
WORLD ROWING/BENEDICT TUFNELL


Milijunaš se ne emitira u živo pa je tako moguće da je Boraska u četvrtak veslao i kvalifikacije u Portugalu i doveslao do 125.000 kuna u kvizu na televiziji, a već dan kasnije nastavio nastup na SP-u. Ovaj put mu nije trebao brat blizanac, samo naizgled je bio “na dva mjesta u isto vrijeme”.


Jeste li zadovoljni nastupom u kvizu?
- Ispalo je odlično, ja nemam tremu pa mi je cijeli nastup bio odlično iskustvo i baš sam se dobro zabavio. Vjerujem da je mnogima upravo trema problem, mnogi se zbog nje ne žele ni prijaviti, ali ja s javnim nastupima nemam problema. Meni kad gledam ovaj kviz najviše smeta kad netko troši previše vremena i tako zapravo uzima priliku onima koji čekaju nastup. Ne volim kad se puno “prtlja” jer to nije fer prema tim ostalim ljudima pa sam ja neke odgovore možda ispalio i ranije nego što je trebalo. Sad kad si vrtim film možda bih točno odgovorio i na pitanje za 250.000 kuna da sam si dao više vremena.

image
Izlazak Boraske iz čamca i onda trčanje do cilja
PRIVATNI ALBUM


Po svemu sudeći ovo vam neće biti posljednji nastup u nekom kvizu?
- Jako volim gledati Potjeru, za igranje mi je možda malo prebrza, moraš odgovoriti u sekundi, a ja ipak volim kad mogu barem malo razmisliti, ali ljudi s HRT-a su mi već predložili da se prijavim i za Potjeru.


Znači možemo vas uskoro očekivati i u Potjeri?
- Malo ću poraditi na brzini i zašto ne? Da, mislim da me možete očekivati. Volim natjecanje u bilo kom smislu i zato me ne treba puno nagovarati.

Trčanjem do cilja

U Portugalu nastupa u dublu, a partner mu je Nickol Udovičić. Nisu baš imali sreće sa ždrijebom jer su upali u jaku skupinu u kojoj je bio i Kjetil Borch. Norvežanin koji je nedavno u Tokiju veslao u olipijskom finalu samaca s našim Damirom Martinom, a u Portugalu mu je partner još jedan norveški olimpijac Jan Oscar Stabe Helvig.
- Puno je dobrih ekipa bilo, a mi smo bili solidni, držali smo se u prvoj trećini poretka, ali je puhao jaki vjetar koji je gurao sve ekipe na jednu stranu plutače pa je došlo do masovne kolizije, desetak brodova se sudarilo, jedna se posada izvrnula, tu je zapela i jaka posada Monaka i nakon toga više i nije bilo mogućnosti za prolazak u A finale.

image
Hrvatski predstavnici na SP u Portugalu - Nickol Udovičić i Igor Boraska


U A finalu vesla 20 posada, isto toliko u B finalu u koje su se plasirali Boraska i Udovičić i završili nastup na 7. mjestu, a 30 posada je otpalo iz daljeg natjecanja.
U kvalifikacijama je staza bila dugačka 4 kilometra, za finala je 6 kilometara, start je bio u moru, cilj na plaži, a to znači da...
- Moraš iskočiti iz čamca i trčati još 50-60 metara, svatko od nas nosi GPS i tek kad prođeš cilj na plaži to je kraj utrke.


Nije uvijek tako...
- Može biti i start i cilj u moru, tako je bilo prije dvije godine kad sam nastupio u Hong Kongu, a može biti i start i cilj na plaži pa prvo trčiš, uskočiš u čamac, veslaš i na kraju opet trčiš do cilja.


Boraska već ima obilje iskustva sa Svjetskih prvenstava u obalnom veslanju. Prvi put je nastupio još 2011., najljepša sjećanja ima na SP održano u Peruu 2015., a već planira i nastup na idućem u Walesu.
- Valovi su bili savršeni, baš si mogao surfati po njima, ma kompletan doživljaj je bio poseban, a još smo Zvone Batinić i ja ostvarili najbolji rezultat, bili smo deseti. Wales će vjerojatno biti moje posljednje SP.

Obalno veslanje će biti na OI u LA-u, a HVS ono ne zanima

Ono što Borasku najviše ljuti ili je bolje reći ono što mu je potpuno neshvatljivo je nezainteresiranost Hrvatskog veslačkog saveza za obalno veslanje. Pogotovo jer će ovaj sport biti na OI u Los Angelesu 2028.
- Trebao je biti već u Parizu 2024., ali mislim da je ovako bolje jer su plaže u LA-u sjajne baš za promociju obalnog veslanja. Mi imamo toliko mogućnosti za razvoj obalnog veslanja, u turističke i sportske svrhe, a ne radimo ništa. Stvarno ne znamo iskoristiti svoje prednosti. Savez je obećao pomoći, ali nije dosad napravio ništa.


Formalno vi imate nekakvu funkciju vezano uz obalno veslanje u HVS-u?
- Da, stavili su me da budem povjerenik za obalno veslanje, ali to stoji samo na riječima. Ja ću svakako do kraja godine izložiti plan Savezu, jako bih volio potaknuti razvoj obalnog veslanja kod nas jer vidim kako se to radi vani i kolika bi mogla biti korist od toga, ali teško se može nešto napraviti bez šire vizije Saveza.

Okretanje oko bova i biranje strana kao u jedrenju

Koliko je obalno veslanje različito od onog na stazi od 2 kilometra?
- Pokreti i osjećaj u brodu su slični, “štimanje” čamca za utrku je drukčije, a u obalnom su jako važni okreti oko bove, recimo u kvalifikacijskoj utrci ih je bilo sedam, to se mora svladati, pa onda veslanje na valovima. Nekad je vrlo važno i koju stranu polja odabereš ovisno o vjetru, nešto slično kao u jedrenju i na tome možeš i dobiti i izgubiti...

Linker
23. travanj 2024 09:21