Matej Mohorič
 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
TOUR DE FRANCE

Slovencu najduža etapa, ispisao je djelić povijesti, a sunarodnjak mu - najveći gubitnik dana

Matej Mohorič se pridružio elitnoj skupini vozača s etapnim pobjedama na sve tri velike utrke.
Piše: HINAObjavljeno: 02. srpanj 2021. 17:47

Slovenski biciklist Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pobjednik je sedme, najduže etape ovogodišnjeg "Tour de Francea" vožene od Vierzona do Le Creusota u dužini od 249.1 kilometara.

Mohorič je bio dijelom velike skupine od gotovo 30 vozača koja se vrlo rano izdvojila iz pelotona, no u zahtjevnijoj drugoj polovici etape pokazao je kako je u petak on bio najjači od svih bjegunaca te ciljem prošao sa 1:20 minuta prednosti ispred drugog Belgijanca Jaspera Stuyvena (Trek-Segafredo), odnosno 1:40 minuta ispred trećeg Danca Magnusa Corta (EF Education-Nippo).

Mohorič se ovom pobjednom pridružio elitnoj skupini vozača koji imaju etapnu pobjedu na sve tri najveće trotjedne utrke na svijetu, a zanimljivo je kako je i svoje etapne pobjede na "Vuelta a Espani" 2017. te "Giru d'Italia" 2018. godine ostvarivao na najdužim etapama.

U završnici etape jedan od favorita za ukupnu pobjedu, Ekvadorac Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) izdvojio se iz glavne skupine na posljednjem usponu dana na Signal d'Uchon 20-ak kilometara prije cilja. On je uspio ostvariti 40 sekundi prednosti prije no što ga je peloton na nizbrdici počeo dostizati, a u posljendjim metrima etape i dostići pa je Ekvadorčev trud bio uzaludan te je njegov zaostatak u ukupnom redoslijedu za prošlogodišnjim pobjednikom Slovencem Tadejom Pogačarom ostao 1:36 minuta.

Gubitnik etape je drugoplasirani s prošlogodišnjeg "Toura", Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma), on je nakon Carapazova napada izgubio kontakt s ostalim favoritima te do cilja izgubio velikih 3:48 minuta u odnosu na njih.

Vodstvo u ukupnom redoslijedu zadržao je Nizozemac Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) sa 30 sekundi boljim vremenom od drugog Belgijanca Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma), odnosno 1:49 minuta od trećeg Danca Kaspera Asgreena (Deceuninck-QuickStep). Mohorič je etapnom pobjedom skočio na četvrto mjesto sa 3:01 minute iza Van der Poela, a 42 sekunde ispred petog Pogačara.

Linker
06. svibanj 2024 14:34