Foto: Emica Elvedji /Cropix
DERUTNA DVORANA UMALO KOBNA

SN OTKRIVAJU NOVE DETALJE VELIKE DRAME HRVATSKE ZLATNE GIMNASTIČARKE Udarila je samu sebe koljenima u glavu: 'Izgleda kao da je došla iz rata...'

ANA ĐEREK Na treningu u ponedjeljak navečer naša se zlatna gimnastičarka nezgodno ozlijedila, zbog čega je zadržana u bolnici na promatranju
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 25. travanj 2018. 15:34

Gimnastičarka Ana Đerek (19), splitska olimpijka, na treningu u ponedjeljak navečer zadobila je potres mozga nakon pada koji se dogodio prilikom jednoga preskoka u dvorani na splitskom Poljudu. Mlada Splićanka je pala, odmah je pozvana hitna pomoć koja ju je prebacila u bolnicu, a prve su informacije upućivale da se puno toga ne sjeća, između ostaloga ni svoga nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Provela je noć u bolnici, uz nju su bdjeli roditelji, a jutro poslije nezgode kontaktirali smo predsjednicu Marjanu Deni Borozan koja je imala najnovije informacije budući da ju je posjetila u bolnici.

- Što se tiče nalaza, imamo dobre vijesti. CT je pokazao da nema krvarenja u mozgu. Ona još uvijek sa sjećanjem nije najbolje, nečega se sjeti, nečega ne. To nas je sve malo zabrinulo, ali kažu da je s obzirom na jaki potres mozga koji je pretrpjela to normalno i da će proći. Iskreno, voljela bih da se ni ne sjeća pada.

Osijek,200915
Sportska dvorana Gradski Vrt, finale za Svjetski kup u gimnastici Grand prix Osijek Zito Challenge Cup 2015. Na fotografiji: Ana Derek 
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Na treningu na kojem se dogodila nesreća bila je s trenerom Miroslavom Končarevićem i hrvatska izbornica Magda Ilić koja kaže:

- Ne znam što joj se dogodilo. Došla je s faksa, pisala je kolokvij i imala je naporan dan. Jako je dobar student i jako dobra gimnastičarka. To je stvarno bio jedan lagani element. Imali smo do kraja tjedna lagani program jer je bila na natjecanju u Nedelišću gdje je skupila bodove za Osijek, Koper. Mediteranske igre... U dvorani je u to vrijeme bilo jako puno djece, a naša dvorana je jako malena. Isto su tako i zaletište i jama kratki. Iako je radila jednostavan skok, za razgibavnje, a jama je bila pokrivena koliko je to bilo moguće, u zadnji tren je napravila rotaciju, prerotirala se i udarila samu sebe koljenima u glavu. Pregledali su je, nije ništa slomljeno. U bolnici će ostati još neko vrijeme, miruje, no normalno ide do toaleta, hoda i mora biti u mraku, a onda će za dva dana ponovno na CT.

Predsjednica Borozan nam je ispričala još neke detalje:

- Osim potresa mozga ima i ozljedu jagodične kosti jer je udarila koljenom u obraz. Izgleda kao da je došla iz rata. Ona je radila preskok i nije išla s nikavim teškim elementom, u pitanju je bio jednostavni element. Ali, dogodilo se, nedovoljno zaletište, nedovoljna koncentracija, nedovoljan doskok, a jama je mala. Ne može se opušteno raditi, sportaši imaju matematičke proračune kako se prilagoditi takvom prostoru koji nema Deuvjete. Ana-sada odmara, iscrpljena je i pod šokom. Najvažnije je sve bude u redu i da nakon toga dođe kući. Nadam se da će se oporaviti kako treba i onda idemo put Tokija.

Nema sumnje da je jedan od uzroka nesreće neadekvatna i prekratka dvorana na Poljudu koja datira s konca 70-ih godina prošloga stoljeća. Nedavno kada se slavila Anina zlatna medalja s Svjetskoga kupa, mogli smo se uvjeriti da je dvorana zaista stara, do nje vode stepenice na kojima su kante koje skupljaju vodu kada prokišnjava, a sama unutrašnjost je skučena, mnogo je starih strunjača i ostalih rekvizita i sprava.

A osim djece iz Marjana tu još trenira i Gimnastički klub Split, što je puno za kapacitete dvorane iz koje su proizašle dvije olimpijke, dvostruka Tina Erceg te sada Ana Đerek.

- Sportašica koja ima tako zahtjevne elemente i skokove kada dođe u u našu dvoranu ne može se ni opustiti ni mirno raditi. Nadamo se će sve biti dobro, jer je Ana baš lijepo krenula. Za dvoranu dugo godina apeliramo, da to može napraviti moj klub, davno bismo to već napravili. Problem je prostor, sve to skupa puno košta, mi to ne možemo, a grad Split vapi za dvoranom. Svi su se centri digli u Hrvatskoj – i Zagreb, Osijek, Čakovec, pa Zadar koji ima dvoranu, samo mi nemamo ništa – kazala nam je Borozan.

Linker
25. travanj 2024 16:15