Femke Bol

 OLAF KRAAK Afp
ZVIJEZDE EUROPSKOG PRVENSTVA

Spektakl u Istanbulu: Leteća Nizozemka u novoj misiji, Ingebrigtsen lovi novu dvostruku krunu

Na koga vrijedi obratiti posebnu pozornost u četiri dana natjecanja u Ataköy Areni
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. ožujak 2023. 17:53

Turska je ranjena nakon razornih prošlomjesečnih potresa, ali i svjesna da mora krenuti dalje, koliko god to bilo teško. Održavanje Europskog dvoranskog prvenstva u Istanbulu dugo je bilo pod upitnikom, ali nakon prošlotjednog sastanka čelnika Europske atletske federacije i lokalnih organizatora, otkazivanje natjecanja je napokon otklonjeno. Neće to ovaj putu biti fešta kakva bi inače bila, sve će biti skromnije, ali od danas do nedjelje ćemo moći uživati u najboljem što nam nudi europska atletika pod krovom.

Ili gotovo najbolje, jer nekim zvijezdama dvoranska natjecanja nikad nisu u planu. Njima se ove godine priključio i Mondo Duplantis, čovjek koji na čudesan način dominira u skoku s motkom. Prošli je vikend već šesti put u karijeri popravio svjetski rekord (6,22), ali unatoč sjajnoj formi, odlučio je zaobići Istanbul. Šteta, ali ne sumnjamo da će i bez njega EP biti krcato sjajnim rezultatima i velikim pričama jer nastupit će sedmero aktualnih olimpijskih pobjednika i 18 osvajača individualnih zlata s lanjskog EP-a na otvorenom u Münchenu.

U nastavku vam donosimo po tri ženske i muške zvijezde na koje bi u sljedeća četiri dana trebali obratiti posebnu pozornost.

Femke Bol

Leteća Nizozemka prva je zvijezda ove atletske zime. Na nacionalnom prvenstvu u Apeldoornu istrčala je 400 metara za nestvarnih 49.26 i srušila "nedostižan" svjetski rekord koji je 41 godinu držala Jarmila Kratochvilova. U takvoj situaciji teško će je itko svrgnuti s trona, baš kao i nizozemsku štafetu jer druga na kontinentalnoj ljestvici je njezina trening-partnerica Lieke Klaver.

Jaroslava Mahučih

Mlada Ukrajinka europska je i svjetska dvoranska prvakinja u skoku u vis, lani je najbolja bila i na EP-u na otvorenom, a malo ju je uzdrmao samo neočekivani poraz na SP-u na otvorenom. No, utješila se skokom preko 2,05 m na mitingu u Bruxellesu, a u dvorani joj je osobni rekord još bolji (2,06). I ove je zime prva na svjetskoj ljestvici (2,02) i velika je favoritkinja za tron.

image

Yaroslava Mahuchikh

SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp

Nafissatou Thiam

Najbolja višebojka današnjice stigla je u Istanbul po još jedan veliki naslov. Nije se ove zime natjecala, ali kad je ona u pitanju, to i ne bi trebalo biti veliki problem. Dvostruka je olimpijska, svjetska i europska prvakinja u sedmoboju, isto tako i dvostruka europska dvoranska prvakinja u petoboju. Super-sportašica, bez imalo dvojbe. Odlična je ove zime u petoboju bila i Poljakinja Adriana Sulek, tako da ćemo sa zanimanjem pratiti može li eventualno ugroziti čudesnu Belgijanku.

Marcell Jacobs

Senzacionalni olimpijski pobjednik na 100 metara iz Tokija dolazi po još jedno veliko zlato. Aktualni je europski i svjetski dvoranski prvak na 60 m, ali ne i talijanski prvak! Naime, prije nekoliko je dana šokantno poražen na državnom prvenstvu od anonimnog Samuelea Ceccarellija, studenta prava koji na otvorenom nikad nije istrčao stotku ispod 10.40. Jacobs u Istanbulu ima šansu za revanš, ali nešto bi se moglo pitati i Britanca Reecea Prescoda.

image

Lamont Marcell Jacobs

SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp

Karsten Warholm

Svjetski rekorder na 400 m prepone voli trčati i u dvorani, dakako bez prepona. Bio je europski prvak prije četiri godine u Glasgowu, 2021. ga nije bilo u Torunu, a sada je odlučan osvojiti novo zlato. Doduše, s time se nikako ne slaže Španjolac Oscar Husillos, branitelj naslova i specijalist za dvoranu. Mogao bi ovo biti jedan od zanimljivijih dvoboja u Ataköy Areni.

Jakob Ingebrigtsen

Norvežanin je zbog bolesti propustio mjesec dana treninga, ali to ga nije zaustavilo u ideji da obrani naslove na 1500 i 3000 m. Najmlađi brat iz poznate trkačke obitelji osvojio je posljednjih godina gotovo sve što je mogao, zaustavio je i afričku dominaciju, ali njegova glad za novim zlatima i dalje je ogromna.

Hodgkinson, Kambundji, Mihambo, Tentoglou, Mayer...

Osim navedenih, svakako treba veliku pažnju u obratiti na Grka Miltiadisa Tentogloua, najboljeg daljaša svijeta, kao i na Kevina Mayera, svjetskog prvaka i rekordera u desetoboju. Jednako tako, nemojte propustiti žensku utrku na 60 metara sa svjetskom prvakinjom Mujingom Kambundji, pa sjajnu Keely Hodgkinson koja će braniti naslov na 800 metara, a jedna od poslastica trebao bi biti i ženski skok u dalj i okršaj olimpijske pobjednice Malaike Mihambo protiv svjetske dvoranske prvakinje Ivane Vulete, ali i druge Srpkinje Milice Gardašević koja ima najbolji rezultat ove zime.

Linker
02. svibanj 2024 15:26