Travis Kelce, Patrick Mahomes i suigrači

 ROB CARR Getty Images Via Afp
SHOW KOJI SE NE PROPUŠTA

Spektakl u Las Vegasu, Super Bowl će vidjeti dvoboj legende i genijalca, a stiže i Taylor Swift

Kansas City Chiefs branit će Trofej Vince Lombardi protiv 49ersa, jedne od kultnih NFL franšiza
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. siječanj 2024. 14:36

Odredište teško može biti atraktivnije, dok nakon konferencijskih NFL finala odigranih u nedjelju navečer i u noći na ponedjeljak možemo konstatirati da i sudionici ispunjavaju isti kriterij. Dakle, Super Bowl LVIII igra se 11. veljače u Las Vegasu, dok će Kansas City Chiefs braniti Trofej Vince Lombardi protiv San Francisco 49ersa, jedne od kultnih NFL franšiza.

“Vratit ću se ovdje, vratit ćemo se ovdje...”

Tako je George Kittle pričao nakon Super Bowla LIV odigranog prije četiri godine u Tampi, utakmice u kojoj su Chiefsi dobili Ninerse (31:20) za svoj prvi naslov nakon 50 godina i prvi od dva u posljednje četiri. Kittle je tight end San Francisca, vjerojatno drugi najbolji u ligi, s obzirom na to da nakon svega što je Travis Kelce napravio protiv Ravensa u AFC finalu, valjda više itko ne spori da je najbolji na svojoj poziciji. Ako je ikad uopće i bilo sporno.

Četvrti nastup u šest godina

Uglavnom, San Francisco koji naslov prvaka čeka od 1994. godine, ima i motiv više protiv Pata Mahomesa i njegovog društva koje je Ninerse zaustavilo posljednji put pred vratima raja. I sad su se tu vratili, već jedanaesti put u povijesti franšize koja je obilježila osamdesete godine prošlog stoljeća, kad su ligom harali Joe Montana i Jerry Rice. Bila je to jedna od najvećih NFL Dinastija, jedna od onih čije naslijeđe baštine upravo - Chiefsi.

Naime, Kansas City je u nedjelju šesti put zaredom igrao konferencijsko finale, svih šest sezone u kojima je Mahomes startni quarterback, Andy Reid je vodio momčad najmanje korak od Super Bowla koji su u istom razdoblju izborili četvrti put.

- Ne uzimamo sve to zdravo za gotovo - naglašava Mahomes.

- Nikad ne znaš koliko ćeš puta igrati na Super Bowlu ili hoćeš li uopće tamo doći. Posebno je to napraviti s ovom grupom momaka nakon svega što smo prošli ove sezone. Način na koji smo se “skupili”, istinski je poseban. Ali odmah sam rekao svima, “posao nije dovršen”, sad je naš posao pripremiti se za dobru utakmicu i pokušati osvojiti taj prsten.

image

Christian McCaffrey

THEARON W. HENDERSON Getty Images Via Afp

Najbolji quarterback lige - Lamar Jackson će uskoro i drugi put biti MVP sezone, ali u izravnom okršaju Chiefsa i Ravensa bilo je vidljivo tko je “broj 1” - zasad ima dva, kao i Kelce te najbolji obrambeni igrač Chris Jones koji zatvara Reidovu Veliku trojku. Međutim, puno je tu još aduta u redovima Kansas Cityja na oba kraja terena, s tim da je ovogodišnja obrana s Boltonom, Karlaftisom, Tranquillom, Reidom, Sneedom... možda i najbolja koju su imali u Mahomesovoj eri. Samo je Cleveland ove sezone dozvoljavao manje yarda od Kansas Cityja.

S druge strane će pak biti momčad od koje je ove sezone samo Miami osvajao više yarda po utakmici, momčad s najviše yarda dodavanjem u cijeloj ligi. Uostalom San Francisco među petoricom MVP finalista ove sezone ima dvojicu igrača. Brock Prudy je u svojoj tek drugoj sezoni, prvoj kao starter, imao najbolji quarterback rating (113) u ligi, dok je Christian McCaffrey osvojio 1459 yardi probijanjem (trojica iza njega su na 1100 plus) i 564 hvatanjima, uz ukupno 21 touchdown. Taj i takav tandem, uz tight enda kakav je Kittle te receivere poput Aiyuka i Samuela, koji su ove sezone uhvatili - sva trojica - oko 3500 yardi, jamči večeri kakva je bila ova posljednja...

Dolazi i Taylor Swift

Ninersi su u NFC finalu protiv Detroita kreirali preokret koji ulazi u NFL anale, okrenuli prednost Lionsa od 14:0 i 24:7 na poluvremenu s 27 (!) neodgovorenih poena u drugom dijelu. Svih pet posjeda završili su poenima, triput otišli do touchdowna, jednom je Prudy dodao Aiyuku, dok su po jednom probijali McCaffrey i Elijah Mitchell. Bilo je to pola sata čiste rapsodije napadačkog stroja koji već sedmu godinu “sastavlja” Kyle Shanahan.

U sljedeća dva tjedna čeka nas gomila priča i najava Super Bowla LVIII koji ima baš sve što jedan Super Bowl “mora” imati. Dvoboj trenerske legenda Andyja Reida s mladim genijalcem Shanahanom, sudar najboljeg quarterbacka današnjice (Mahomes) i još jednog koji cilja na taj tron (Purdy), zvjezdani štih koji donosi Kelce s djevojkom Taylor Swift i bratom Jasonom koji je “ukrao show” kad su Chiefsi igrali konferencijsko polufinale u Buffalu, konačni izlazak McCaffreyja, koji godinama s Carolinom nije mogao ni do doigravanja, na najveću scenu...

Las Vegas, 11. veljače, Ninersi protiv Chiefsa. Ne smijete propustiti.

Linker
27. travanj 2024 09:48