Aurel Benović, Tin Srbić i Ana Đerek
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
DOBRO WORLD CUP

Spektakl u Osijeku: Srbić simulira Tokio, Ana se oporavlja od ‘odiseje‘, stiže legendarni Dragulescu

Nakon lanjskog otkazivanja zbog koronavirusa, Svjetski gimnastički kup se vraća u Osijek
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. lipanj 2021. 22:04

I osječki DOBRO World Challenge Cup, turnir gimnastičkog Svjetskog kupa, prošle je godine potpisao kapitulaciju pred koronavirusom, ali ove se godine vraća i to u iznimno jakom izdanju. Jer, Olimpijske igre u Tokiju su pred vratima i ovo je zapravo posljednja velika međunarodna provjera za mnoge gimnastičare. U dvorani Gradski vrt od danas do nedjelje nastupit će 140 natjecatelja iz 31 zemlje svijeta, a među njima i najjači hrvatski aduti, predvođeni svjetskim doprvakom na preči Tinom Srbićem.
- U dobroj sam formi, super treniramo i da sutra moram na Olimpijske igre, bio bih spreman. Sve je super - poručuje Tin.

Seligman još nije spreman

Ipak, nešto kasnije će priznati da ipak nije baš sve toliko idealno.
- Imam već dugo problema s leđima, a posljednjih je tjedana bilo baš loše. Prije Svjetskog kupa u Varni je krenulo jako na bolje i bili smo sretni što napokon mogu trenirati, a onda me tamo u kvalifikacijama ukliještilo. Mislio sam otkazati finale, ali na kraju smo to nekako izgurali uz pomoć brufena i kreme koja mi praktički umrtvi kralježnicu. Kad smo se vratili, odmah sam krenuo na lagane terapije koje mi dosta pomažu i sada ide na bolje.


U Osijeku ga čeka generalna proba za Tokio.
- Radit ćemo simulaciju Tokija, u smislu da ću vježbu koju ću ovdje raditi u kvalifikacijama, startne ocjene 6,2, raditi i na OI.

Naravno, nadam se da ću se plasirati u finale da onda mogu isprobati i vježbu od 6,5 koju uvježbavamo da bude jako teška i jako dobro izvedena. Plan je raditi je i u finalu Tokija.


U izostanku Roberta Seligmana, koji zbog obiteljskih problema dugo nije trenirao i još nije spreman za nastupe, jedini osječki predstavnik bit će Aurel Benović. Jedan, ali itekako vrijedan, lanjski europski doprvak na parteru.
- Nije mi pritisak nastupati kod kuće, posebno ne ove godine kad, na žalost, neće biti ni publike. Očekujem dobar nastup i da nitko od nas neće iznevjeriti sve koji će nas gledati na televiziji - kaže Aurel.


Kao i Srbić, osječki turnir dočekuje ohrabren nedavnom pobjedom u Varni.
- Stvarno sam sretan kako sam to odradio. U finalu sam išao sa svojom najjačom vježbom početne ocjene 6,5 koja je konkurentna za sva velika natjecanja i sve medalje. Mislim da će isti recept biti i u Osijeku.


Aurela na parteru, kao i u Varni, očekuje svjetski doprvak Artem Dolgopjat, a na preskoku, na kojem će također loviti finale, rumunjska legenda Marian Dragulescu.


- On je stvarno gimnastička ikona, bio je jako dobar parteraš, a na preskoku i s 41 godinom izvodi strašne akrobacije i elemente. Bit će mi čast stati pored njega.


Filip Ude, naš srebrni olimpijac iz Pekinga, priznaje da nije potpuno spreman za ovo natjecanje.
- Nisam u formi u kojoj sam želio i trebao biti. Zbog ozljede ramena sam malo slabije trenirao, ali zadnja dva tjedna sam dao sve od sebe da to sliči na nešto - otkriva Čakovčanin.

Trener ostao čekati gumu

Našoj najboljoj gimnastičarki Ani Đerek je, kao i Srbiću, ovo posljednji ispit uoči puta u Japan. Nastupit će na gredi i parteru.
- Dobro sam trenirala, stvarno sam se potrudila, nadam se da će i rezultati to popratiti. U Varni sam se sva četiri dana natjecala, tako da sam fizički sigurno u formi, ali znate kako je to u sportu, trebat će i malo sreće da bih došla do finala. A dalje, što bude.
Ani se put od Splita do Osijeka pretvorio u pravu odiseju.
- Putovala sam dva dana. Prije Zagreba nam je pukla guma na autu, prešli smo preko nekog metalnog komada, ali srećom, nije ni meni ni treneru bilo ništa. No, dok smo dočekali da dođe vučna služba po nas, pa dok su nas odveli u servis, pa onda nisu imali gume... prošlo je vremena. Trener je i ostao u Zagrebu čekati gumu, a ja sam došla sa sokolašima u Osijek.

HRVATSKI PREDSTAVNICI

Gimnastičari
Tin Srbić - preča
Aurel Benović - parter, preskok
Filip Ude - konj s hvataljkama
Jakov Vlahek - konj s hvataljkama
Filip Boroša - parter

Gimnastičarke
Ana Đerek - parter, greda
Tijana Korent - preskok
Christina Zwicker - dvovisinske ruče, greda
Sara Šulekić - dvovisinske ruče

RASPORED

Četvrtak, 10. lipnja
15.00 - 18.00 Kvalifikacije - parter, konj s hvataljkama, ruče (muški), preskok, dvovisinske ruče (žene)

Petak, 11. lipnja
15.00 - 18.00 Kvalifikacije - karike, preča, preskok (muški), greda, tlo (žene)

Subota, 12. lipnja
13.00 - 16.10 FINALA - parter, konj s hvataljkama, ruče (muški), preskok, dvovisinske ruče (žene)

Nedjelja, 13. lipnja
11.45 - 14.50 FINALA - karike, preča, preskok (muški), greda, tlo (žene)

Linker
25. travanj 2024 10:03