JAMIE SQUIRE Getty Images Via Afp
SUPER BOWL

Spektakularan kraj finala: Kansas City Chiefsi nakon drame i produžetka obranili naslov NFL prvaka

Patrick Mahomes je treći put u karijeri proglašen najkorisnijim igračem Super Bowla
Piše: HinaObjavljeno: 12. veljača 2024. 05:31

Igrači Kansas City Chiefsa obranili su naslov NFL prvaka nakon što su u finalu doigravanja američke profesionalne lige u američkom nogometu "Super Bowlu" u Las Vegasu svladali San Francisco 49-erse sa 25-22 u produžetku

Chiefsi su tako postali prva momčad nakon 19 godina koja je uspjela obraniti naslov, prije njih to je zadnjima uspjelo New England Patriotsima.

Za Chiefse je ovo treći naslov prvaka u posljednjih pet sezona, prije četiri godine su u finalu svladali upravo Ninerse, dok su lani bili bolji od Philadelphia Eaglesa. Usto su igrali i u "Super Bowlu" prije tri godine u kojem su izgubili od Tampa Bay Buccaneersa.

Ukupno je za Chiefse ovo četvrti "Super Bowl", ali prvoga su osvojili još prije 54 godine.

image
STEPH CHAMBERS Getty Images Via Afp

Sjajan je opet bio vođa navale Chiefsa Patrick Mahomes koji je treći put u karijeri proglašen i najkorisnijim igračem "Super Bowla", nakon 2020. i 2023. Mahomes je kompletirao 34 od 46 pokušaja dodavanja za 333 jarda uz dva "touchdowna", usto je probijanjem osvojio 66 jarda, a bio je najbolji pod najvećim pritiskom.

Naime, San Francisco je "field goalom" Jakea Moodyja poveo 19-16 1:53 minuta prije kraja četvrte četvrtine, no Mahomes je odgovorio preciznim "driveom" kojim je doveo svoju momčad do poravnanja jer je Harrison Butker tri sekunde prije isteka vremena pogodio lagani "field goal" s 29 jarda za produžetak.

image

Patrick Mahomes

ROB CARR Getty Images Via Afp

U produžetku su Ninersi bili prvi u napad, ali su se nakon duge akcije morali zadovoljiti "field goalom" Moodyja s 27 jarda, a Chiefsi su dobili priliku za uzvrat. Opet je Mahomes bo sjajan pod pritiskom te je kombinacijom dodavanja i probijanja doveo svoju momčad pred protivničku "end zonu" u posljednjoj minuti produžetka. Lopta se nalazila na četiri jarda od zadnjeg polja Ninersa kada je Mahomes uspio pronaći Mecolea Hardmana za pobjednički "touchdown" i konačnih 25-22.

image
EZRA SHAW Getty Images Via Afp

Inače, prvo poluvrijeme je proteklo u boljoj igri Ninersa koji su poveli s 10-0, čak je osporavani "kicker" Moody pogodio "field goal" sa 55 jarda što je u tom trenutku bio najduži pogođeni "field goal" u povijesti "Superbowla". No, taj je rekord trajao otprilike samo dva sata jer je u trećoj četvrtini "kicker" Chiefsa Butker pogodio s 57 jarda i preoteo rekord Moodyju.

image
EZRA SHAW Getty Images Via Afp

Možda i ključni trenutak utakmice bila je i nesretno izgubljena lopta Ninersa pri njihovom vodstvu 10-6 kada je ispucavanje Chiefsa pogodilo jednog od blokera Ninersa u nogu, njegovi suigrači nisu uspjeli osigurati posjed pa su Chiefsi dobili loptu na 16 jarda od zadnjeg polja suparnika te tu situaciju iskoristili za "touchdown" i preuzimanje vodstva sa 13-10.

Među "tragičare" moglo bi se uvrstiti i Moodyja kojemu je blokiran pokušaj pretvaranja nakon "touchdowna" kojim bi Ninersi poveli 17-13. kako je ostalo 16-13, Chiefsi nisu morali forsirati "touchdown" jer im je i "field goal" bio dovoljan za poravnanje.

image
TIM NWACHUKWU Getty Images Via Afp
image

Travis Kelce

HARRY HOW Getty Images Via Afp
image

Travis Kelce i Taylor Swift

EZRA SHAW Getty Images Via Afp
image
STEPH CHAMBERS Getty Images Via Afp
image
ROB CARR - REMOTES Getty Images Via Afp
image
STEPH CHAMBERS Getty Images Via Afp
image
JAMIE SQUIRE Getty Images Via Afp

Linker
24. svibanj 2024 16:19